Η McDonald’s αποχώρησε από τη Ρωσία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισβολή στην Ουκρανία και πούλησε τα περισσότερα από 800 εστιατόρια της εκεί στον Ρώσο επιχειρηματία Αλεξάντερ Γκοβόρ.

Το εκ νέου άνοιγμα των εστιατορίων αυτών, με όνομα που μπορεί να μεταφραστεί ως «Νόστιμο, τελεία και παύλα», τρεις δεκαετίες ύστερα από τα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος McDonald’s στη Μόσχα, αναμένεται να αποτελέσει τεστ για το κατά πόσο η ρωσική οικονομία μπορεί να γίνει αυτάρκης και να αντέξει τις κυρώσεις της Δύσης.

Ο Όλεγκ Παρέβ, διευθύνων σύμβουλος της «Vkusno & tochka», δήλωσε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να ξανανοίξει 200 εστιατόρια στη Ρωσία έως τα τέλη Ιουνίου και συνολικά 850 έως τα τέλη του καλοκαιριού. «Στόχος μας είναι οι επισκέπτες μας να μην εντοπίσουν διαφορά είτε στην ποιότητα είτε στην ατμόσφαιρα», δήλωσε ο Παρέβ, σε συνέντευξη Τύπου που έγινε στον χώρο που ήταν το πρώτο εστιατόριο των McDonald’s που άνοιξε στη Μόσχα το 1990.

Ο Αλεξάντερ Γκοβόρ, νέος ιδιοκτήτης της αλυσίδας εστιατορίων, δήλωσε ότι η εταιρεία απασχολεί 51.000 υπαλλήλους. «Η εταιρία μου ζήτησε, πρώτα απ’ όλα, να κρατήσω τους υπαλλήλους, να δώσω στον κόσμο δουλειά. Και αυτό πρόκειται να κάνω», πρόσθεσε.

Την Κυριακή, δεκάδες άνθρωποι έκαναν ουρές έξω από το πρώην εμβληματικό εστιατόριο των McDonald’s στην πλατεία Πούσκιν, στο κέντρο της Μόσχας. Το κατάστημα έφερε ένα νέο λογότυπο – ένα στυλιζαρισμένο μπέργκερ με δύο τηγανητές πατάτες – συν ένα σλόγκαν που έγραφε: «Το όνομα αλλάζει, η αγάπη μένει».

Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσώπευαν περίπου το 9% των παγκόσμιων πωλήσεων της McDonald’s πέρυσι.

Τα Starbucks, η Coca Cola, η Levi’s και η Apple είναι μεταξύ των διεθνών εμπορικών σημάτων που εγκατέλειψαν τη Ρωσία ή ανέστειλαν τις πωλήσεις τους εκεί από την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.