Έπειτα από δύο αποτυχημένες απόπειρες να διασφαλίσει τη συμφωνία των χωρών της Δύσης, η Ρωσία διένειμε στις 14 άλλες χώρες μέλη του Συμβουλίου «στοιχεία» μελλοντικού ψηφίσματος, ενώ τους ζήτησε να εκφραστούν για αυτά πριν από τις 17:00 (ώρα Ελλάδας) τη Δευτέρα. Μολαταύτα η Μόσχα δε έχει ζητήσει μέχρι στιγμής τη σύγκληση του Συμβουλίου για το θέμα.
 
«Ελπίζουμε ότι τα στοιχεία θα μπορούσαν να αποτελέσουν το πλαίσιο ψηφίσματος» δήλωσε την Παρασκευή ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν στους δημοσιογράφους.
 

Αίτημα για τερματισμό της βίας
 

Μία εκ των ρωσικών προτάσεων είναι το Συμβούλιο να «απαιτήσει με επιτακτικό τρόπο από τα εμπλεκόμενα μέρη στις συγκρούσεις στην Ουκρανία να τερματίσουν τη βία». Αυτό αναφέρεται και στους ρωσόφωνους στα ανατολικά, διευκρίνισε.
 
Το συμβούλιο, επίσης με βάση τη ρωσική πρόταση πρόκειται να «εκφράσει τη βαθιά του ανησυχία για τις αυξανόμενες απώλειες ζωών αμάχων πολιτών» ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων στην Ανατολική Ουκρανία και να καλέσει τον ΟΑΣΕ να «διευκολύνει διευθέτηση της κρίσης μέσω της αποστολής των παρατηρητών του».
 
«Δεν θέλουμε στρατιωτική κλιμάκωση αλλά μείωση της έντασης» στην ανατολική Ουκρανία, διαβεβαίωσε ο πρεσβευτής που δήλωσε ότι φοβάται πως η κατάσταση «ξεφεύγει από κάθε έλεγχο».
 
«Πρέπει να επιτευχθεί διαρκής εκεχειρία και να ληφθούν μέτρα που θα αφορούν τα σύνορα και το διάλογο». Κατηγόρησε εξάλλου τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ότι χρησιμοποιεί το ειρηνευτικό σχέδιο της 20ής Ιουνίου ως «προπέτασμα καπνού προκειμένου να εντείνει τις επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία» εναντίον των εξεγερμένων.