Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό γενικό επιτελείο στρατού, τις τελευταίες 24 ώρες σχεδόν 10.000 άνθρωποι στρατολογήθηκαν εθελοντικά στο ρωσικό στρατό για να λάβουν μέρος στις επιθέσεις στην Ουκρανία.

«Κατά την πρώτη ημέρα της μερικής επιστράτευσης, περίπου 10.000 πολίτες πήγαν από μόνοι τους σε τμήματα της στρατιωτικής αστυνομίας, χωρίς να περιμένουν την κλήση τους», τόνισε στο πρακτορείο Interfax ο Βλαντιμίρ Τσιμλιάνσκι, εκπρόσωπος του επιτελείου.

Την ίδια ώρα, η ανεξάρτητη εφημερίδα Novaya Gazeta Europe υποστήριξε ότι το διάταγμα Πούτιν θα μπορούν οι ρωσικές δυνάμεις να επιστρατεύσουν ένα εκατομμύριο προσωπικό.

«Άλλαξαν τον αριθμό αρκετές φορές και τελικά κατέληξαν στο ένα εκατομμύριο», δήλωσε η πηγή της εφημερίδας στο Κρεμλίνο, αναφερόμενη στο κείμενο του διατάγματος και τον αριθμό των εφέδρων.

Διαψεύδει ο Πεσκόφ

Την είδηση έσπευσε να διαψεύσει ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος μιλώντας στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, διέψευσε ότι η Ρωσία θα καλέσει για επιστράτευση ένα εκατομμύριο άτομα.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η αναφορά της Novaya Gazeta Europe ήταν λανθασμένη, καθώς ο αριθμός αυτός υποδεικνύει τον αριθμό των εφέδρων που μπορούν να κληθούν στο στρατό.

Παράλληλα, οι έλεγχοι στα ρωσικά αεροδρόμια για άνδρες επιβάτες που αναχωρούν προς το εξωτερικό έχουν ήδη γίνει πιο αυστηροί.

Σύμφωνα με αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο αεροδρόμιο Πούλκοβο της Αγίας Πετρούπολης και στα αεροδρόμια της Μόσχας ελέγχουν στην πραγματικότητα όλους τους νέους άνδρες.

Κατά κανόνα, στον έλεγχο διαβατηρίων, τους ρωτούν πότε αγόρασαν το εισιτήριο, εάν είναι μετ’ επιστροφής, αν έχουν υπηρετήσει στον στρατό και αν έχουν κάποια στρατιωτική ειδικότητα. Σύμφωνα με αρκετές μαρτυρίες, ο έλεγχος μπορεί να διαρκέσει 15-20 λεπτά, ωστόσο δεν υπάρχουν αναφορές μέχρι στιγμής ότι δεν έχουν αφήσει κάποιον να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος μετά τον έλεγχο.

Όπως γράφει ο ιστότοπος Rotonda, στο αεροδρόμιο Πούλκοβο ελέγχουν όλους στην ουσία τους άνδρες που φεύγουν για το εξωτερικό. Οι αναγνώστες του ιστότοπου αναφέρουν ότι καταγράφουν τα στοιχεία του φύλλου πορείας και του διαβατηρίου. Παρόμοιους ελέγχους αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες στα αεροδρόμια της Μόσχας Ντομοντέντοβο και Βνούκοβο.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί κάποιοι περιορισμοί που να αφορούν την απαγόρευση εξόδου για όσους ενδέχεται να κληθούν στον στρατό. Παράλληλα ο νόμος για την επιστράτευση προβλέπει ότι όσοι ανήκουν στην κατηγορία αυτή απαγορεύεται να εγκαταλείψουν τον τόπο διαμονής τους χωρίς την άδεια του στρατολογικού γραφείου.