Σύμφωνα με την νέα έκθεση τους, οι RSF (Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα) ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα διεξάγοντας άμεση έρευνα για τα περιστατικά παρακολούθησης δημοσιογράφων μέσω Predator στην Ελλάδα. Ενώ παράλληλα, ζητούν μορατόριουμ σχετικά με την χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον, επικεφαλή των RSF για θέματα που άπτονται την ΕΕ και τα Βαλκάνια, Pavol Szalai, «Οι σοκαριστικές αποκαλύψεις για την αυθαίρετη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού εναντίον δημοσιογράφων από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες είναι ένας λεκές στη δημοκρατία της χώρας. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να διεξάγουν το συντομότερο δυνατό μια ενδελεχή και ανεξάρτητη έρευνα για την αυθαίρετη αυτή παρακολούθηση σε συνεργασία με την Europol»

Ενώ η εκπρόσωπος των RSF στην ΕΕ, Julie Majerczak, τόνισε πως «Καθώς οι εθνικές αρχές είναι ύποπτες για συνέργεια στην παρακολούθηση και έχουν αργήσει να αντιδράσουν, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει ταχεία και αποφασιστική δράση για να θέσει τέλος στη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού εναντίον δημοσιογράφων. Για το σκοπό αυτό, ζητάμε μορατόριουμ στην πώληση, μεταφορά, εξαγωγή και χρήση της τεχνολογίας κυβερνοεπιτήρησης. Χαιρετίζουμε το αρχικό σχέδιο της έκθεσης των ευρωβουλευτών που διερευνούν τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού, το οποίο προτείνει ένα τέτοιο μορατόριουμ».

Οι RSF δείχνουν προς την ενοχή της κυβέρνησης υπογραμμίζοντας πως: «Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 15 Νοεμβρίου από την ελληνική ερευνητική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Inside Story, η ΕΥΠ αγόρασε το Predator έναντι αρχικού τιμήματος 7 εκατομμυρίων ευρώ και στη συνέχεια με μηνιαίες πληρωμές 150.000 ευρώ για δέκα εναλλασσόμενους στόχους. Η αγορά αυτή αποκρύφθηκε στο πλαίσιο μιας άλλης σύμβασης που υπέγραψε η ΕΥΠ. Το λογισμικό φέρεται να εγκαταστάθηκε σε υπολογιστές σε κρατικό κτίριο στην Αγία Παρασκευή».

Σε σχέση με το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε σε σχέση με την δυνατότητα κάποιου να απευθυνθεί στην ΑΑΔΕ και να μάθει αν βρισκόταν υπό παρακολούθηση αναφέρουν: «Η RSF σημειώνει ότι το σχέδιο νόμου που δημοσιεύθηκε τελικά στις 15 Νοεμβρίου φαίνεται δυστυχώς να επιτρέπει σε ένα άτομο που βρισκόταν υπό παρακολούθηση στο παρελθόν να ενημερωθεί μόνο τρία χρόνια μετά».

Με τον πρόσφατα ενημερωμένο κατάλογο παρακολουθήσεων να αριθμεί πλέον 13 δημοσιογράφους οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα τονίζουν πως «Κάποιοι από τους δημοσιογράφους που έπεσαν θύματα αυτού του πολύπλοκου δικτύου παρακολούθησης ήταν σαφώς στοχοποιημένοι με στόχο να πάρουν πληροφορίες για κάποιον από τους συνδέσμους τους».

Ενώ, τέλος, υπενθυμίζουν πως «Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 108η θέση μεταξύ 180 χωρών στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου της RSF για το 2022, τη χαμηλότερη θέση από κάθε άλλο μέλος της ΕΕ».