«Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, βάζουμε φρένο στην κατάχρηση του συστήματος αδειών και πατάμε γκάζι στην κοινωνική επανένταξη των αποφυλακισθέντων» φέρεται να δήλωσε την Παρασκευή στο υπουργικό συμβούλιο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου για «Ρυθμίσεις σωφρονιστικής νομοθεσίας» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που έρχεται να μετουσιώσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας για αύξηση της καταστολής στον χώρο των φυλακών.

Επιτομή του νομοσχεδίου, όπως διαφημίζεται και σε σειρά φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης, είναι η αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για την μεταγωγή καταδίκων κρατούμενων στα Αγροτικά Καταστήματα Κράτησης, και στην Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών, με την νομοθεσία να προβλέπει απαγόρευση των μεταγωγών για τους καταδικασθέντες για εγκλήματα τρομοκρατίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως σημειώνει η Εφημερίδα των Συντακτών, ο μόνος καταδικασθείς για τρομοκρατία που βρίσκεται σε αγροτική φυλακή, αυτή του Βόλου, είναι σήμερα ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ενώ διόλου τυχαία, το skai.gr αναφέρεται στον τίτλο του σε «Ρύθμιση α λα Κουφοντίνα». Παράλληλα, εισάγονται σειρά προβλέψεων που αυστηροποιούν τη χορήγηση αδειών των κρατούμενων, με δημοσιεύματα να αναφέρονται σε «αυξανόμενα περιστατικά παραβίασης των όρων της άδειας» κρατούμενων.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ακόμα την ειδική εξαίρεση της διαδικασίας προσλήψεων υπαλλήλων του Προσωπικού Εξωτερικής Φρούρησης των Καταστημάτων Κράτησης από την αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ, με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να επικαλείται «σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος» που καθιστούν αναγκαία τη θεσμοθέτηση άλλων διαδικασιών για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στις φυλακές.

Ακόμα, το νομοσχέδιο προβλέπει τον επαναπροσδιορισμό της διαδικασίας εισαγωγής των κρατούμενων σε Θεραπευτικά Καταστήματα Κράτησης ή νοσηλευτικά ιδρύματα, καθώς τονίζεται πως πλέον εισαγωγή σε ειδικό θεραπευτικό Κατάστημα Κράτησης θα συμβαίνει μόνο με την εντολή του διευθυντή της οικείας θεραπευτικής ή ψυχιατρικής μονάδας. Επίσης, υπάρχουν προβλέψεις την ανάπτυξη του δικτύου «ΕΠΑΝΟΔΟΣ» σε πόλεις της χώρας, με στόχο όπως αναφέρεται, ένα «σύγχρονο υποστηρικτικό πλέγμα, με τοπικούς φορείς και υπηρεσίες, για την κοινωνική επανένταξη των αποφυλακισμένων».

Σημειώνεται ακόμα πως κατά τις ίδιες πληροφορίες, το νομοσχέδιο προβλέπει την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου των Καταστημάτων Κράτησης, επικαλούμενο την «ενίσχυση της διαφάνειας σε όλες τις δραστηριότητες» που λαμβάνουν χώρα εντός φυλακών, κανονικοποιώντας το πλήθος εκτάκτων ελέγχων που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα.