Με αφορμή το ελληνικό #metoo, η ιστιοπλόος, Σοφία Μπεκατώρου, και η διευθύντρια πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, συνομίλησαν στο πλαίσιο των εργασιών του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών για την συχνά επικριτική αντιμετώπιση των θυμάτων, την ανάγκη για την ουσιαστική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία και την έμφυλη βία στην Ελλάδα.

«Δεν πρόκειται για τη δική μου ιστορία, εγώ είμαι ένα θύμα. Το κάθε θύμα θέλει χρόνια για να επανέλθει. Το τραύμα δεν έχει χρόνο, από την παραδοχή έως την αντιμετώπιση κάνουμε δειλά, αργά βήματα. Είναι πολλά τα βήματα για να φτάσεις να βλέπεις τον εαυτό σου στον καθρέπτη χωρίς να τον σιχαίνεσαι», ανέφερε η Σοφία Μπεκατώρου και συνέχισε λέγοντας ότι «το κέρδος δεν είναι δικό μου, το κέρδος είναι για όλη την ελληνική κοινωνία, να μην ντρεπόμαστε να μιλήσουμε ανοικτά για τέτοια θέματα. Η κοινωνία μας παραμένει πατριαρχική, δεν έχουμε εναρμονιστεί με τις τάσεις της ΟΥΝΕΣΚΟ. Η προηγούμενη γενιά δεν έβλεπε κάτι μεμπτό σε αυτό που συζητάμε, οι νέες γενιές ωστόσο πρέπει να γνωρίζουν ότι το σώμα τους είναι δικό τους, ότι είναι για αυτές αναφαίρετο δικαίωμα το ΟΧΙ, ότι το σεξ είναι απόλαυση και απαιτεί σεβασμό».

Με πρώτο στόχο να προστατευτούν τα παιδιά, η Σοφία Μπεκατώρου υπογράμμισε ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι ανάγκη να ξεκινάει από μικρή ηλικία, μέσα από το σχολείο. «Με την παιδεία νομίζω ότι τουλάχιστον οι επόμενες γενιές δεν θα βιώσουν αυτό που εμείς τώρα μοχθούμε για να αλλάξουμε και που οι προηγούμενοι από εμάς θεωρούσαν μια κανονικότητα. Αν μιλήσουμε για τη γενιά πριν από εμάς, δεν έβλεπαν κάτι μεμπτό σε όλα αυτά που συζητάμε, γιατί το σώμα δεν ήταν δικό τους, ήταν πώς μας βλέπουν οι άλλοι» εξήγησε.

Η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε για την επικριτική αντιμετώπιση των θυμάτων, όπως «τα γελάκια, τις αμφιβολίες, τα πειράγματα μεταξύ, κυρίως, των ανδρών που λένε “έλα μωρέ αυτή τά ΄θελε” και “γιατί δεν το είπε τότε” και “τώρα είναι μεγαλύτερη και ψοφάει για δημοσιότητα”», ενώ οι δύο γυναίκες επανέλαβαν ότι -όπως δείχνουν τα ίδια τα εγκλήματα και έρευνες- η σεξουαλική κακοποίηση συμβαίνει, συνήθως, σε οικεία περιβάλλοντα και από προσφιλή πρόσωπα. «Ας αναλογιστούμε λοιπόν τι θα γινόταν, εάν στο δικό μας το περιβάλλον υπήρχε κάποιος που υποφέρει. Γιατί αυτό συμβαίνει. Αυτό που νομίζουμε ότι δεν μπορεί να συμβεί σε εμάς, μπορεί κάποια στιγμή να μας συμβεί» είπε χαρακτηριστικά η ιστιοπλόος. «Εάν υπάρχει ένα χάσταγκ που λέγεται #metoo, υπάρχει ένα άλλο χάσταγκ που λέγεται “έλα μωρέ”. Εάν συνέβαινε το ίδιο στην κόρη σου, θα ήταν όλα εντάξει; Θα λέγαμε πάλι “έλα μωρέ”; Ας μπούμε λίγο πιο βαθιά στη θέση του άλλου. Ας μπούμε λίγο πιο βαθιά στο πόσο κοντά είναι όλα αυτά» πρόσθεσε η διευθύντρια πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση.

Η Αφροδίτη Παναγιωτάκου τόνισε ότι το ελληνικό #metoo είναι κίνημα δικαίωσης και όχι πράξη εκδίκησης. «Στα σχολεία μιλάμε για την ανατομία του σώματος, τις ασθένειες, την αναπαραγωγή, ακόμη δεν λέμε τα πράγματα με το όνομά τους» επεσήμανε. Στη συνέχεια της συζήτησης, η Σοφία Μπεκατώρου ανέφερε ότι «πρέπει να σταματήσουμε να καλλωπίζουμε το πρόβλημα, να αποσιωπούμε την αλήθεια, να εκφράζουμε με λέξεις αυτό που συμβαίνει. Θέλω να μιλήσω σε αυτούς που δεν με πιστεύουν. Εγώ είμαι αθλήτρια, δεν ζητάω τη δημοσιότητα. Ο πόνος ενός θύματος μένει ανεξίτηλος. Δούλεψα σκληρά για τους στόχους μου και όταν έγινε κατάχρηση εξουσίας ένιωσα το όνειρό μου να γκρεμίζεται. Δεν προκάλεσα με την συμπεριφορά μου, κανένα κέρδος για δημοσιότητα δεν είναι κίνητρο για να κατηγορήσεις έτσι κάποιον άλλον άνθρωπο. Σας ζητάω μέσα από την καρδιά μου να αναλογιστούμε όλοι αν υποφέρει κάποιος από το δικό μας περιβάλλον. Πρέπει τα παιδιά να μαθαίνουν τα όρια, να γίνεται σωστή διαπαιδαγώγηση, να έχουν σεβασμό που πηγάζει από τη γνώση» υπογράμμισε η ίδια.

«Μια ομάδα εργάζεται για τις αλλαγές που θα γίνουν στον ποινικό κώδικα και μία άλλη με εκπαιδευτικούς, για την σωστή διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, όλοι μαζί έχουμε στόχο να σταματήσουμε την κακοποίηση. Αν εσείς, αν εμείς, όλοι, αντιμετωπίσουμε τα στερεότυπα της κακοποίησης τότε όλοι μπορούμε να κάνουμε μία μεγάλη αλλαγή. Νομίζω ότι υποτιμούμε τους άνδρες όταν ρωτάμε τι φορούσες. Σαν να είναι ζώα. Πρέπει να μπορέσουμε όλοι μαζί να συμπορευτούμε. Δεν είμαστε ζώα», είπε χαρακτηριστικά, με την Αφροδίτη Παναγιωτάκου να σχολιάζει πως το μπαμ στην κοινωνία έγινε για να ξυπνήσουμε. «Δεν είναι θέμα μόρφωσης, είναι θέμα παιδείας, ενσυναίσθησης, Το σεξ δεν είναι πορνό, είναι απόλαυση, αλλά πρέπει να υπάρχει συγκατάθεση. Δεν θέλουμε ήρωες, θέλουμε ανθρώπους. Κι αν είναι να κάνουμε μία ηρωική πράξη, να κάνουμε κάτι για την παιδεία για να προστατεύσουμε τις επόμενες γενιές», κατέληξε η Σοφία Μπεκατώρου.