«Σήμερα, παγκοσμίως, η απώλεια της βιοποικιλότητας απειλεί τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης και της υγείας μας. Οι απώλειες που σημειώνονται στα είδη και στα οικοσυστήματα είναι αλληλένδετες με την κλιματική κρίση και αναγνωρίζουμε ότι απαιτείται κοινή αντιμετώπιση», επισημαίνει ο κ. Φάμελλος και συνεχίζει:

«Παρόλο που η Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα μέχρι το 2030 συμπεριλαμβάνει νομικά δεσμευτικούς στόχους προστασίας των περιοχών NATURA 2000, την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας καθώς και τη διακυβέρνηση με το φυσικό περιβάλλον να έχει πρωταρχικό ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια όλα τα παραπάνω παραμένουν μόνον στα χαρτιά και στις δηλώσεις των αρμοδίων κυβερνώντων. Οι πράξεις τους και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες τους, φέρνουν τα αντίθετα αρνητικά αποτελέσματα.

»Ακόμα και ο κλιματικός νόμος που συζητείται στη Βουλή, πέρα από την έλλειψη επιστημονικά τεκμηριωμένης στοχοθεσίας για την ενεργειακή μετάβαση δεν συνδέεται ούτε με τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης ούτε με την παράλληλη κρίση της βιοποικιλότητας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκμεταλλεύεται το περιβάλλον μόνο επικοινωνιακά και δεν έχει στις προτεραιότητές της το δικαίωμα όλων των πολιτών σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον με πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά.

»Η φύση, η βιοποικιλότητα και το περιβάλλον χρειάζονται προοδευτικές πολιτικές με στόχο την προστασία τους και όχι νεοφιλελεύθερες πολιτικές με μόνο στόχο τη χρησιμοποίηση τους ως μέσο παραγωγής κέρδους. Με λίγα λόγια χρειάζονται μία άλλη κυβέρνηση», καταλήγει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.