Όπως μεταδίδει το BBC, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Αυστραλία, η ηγέτης του υπό ένταξη μέλους του ΝΑΤΟ είπε ότι η άμυνα της Ευρώπης πρέπει να ενισχυθεί.

«Πρέπει να είμαι ειλικρινής μαζί σας, η Ευρώπη δεν είναι αρκετά δυνατή αυτή τη στιγμή», είπε. «Θα ήμασταν σε μπελάδες χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Οι ΗΠΑ είναι μακράν ο μεγαλύτερος πάροχος στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Μιλώντας στο think tank Lowy Institute στο Σίδνεϊ την Παρασκευή, η κ. Μάριν είπε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δώσει πολλά όπλα, πολλή οικονομική βοήθεια, πολλή ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και η Ευρώπη δεν είναι ακόμη αρκετά ισχυρή».

Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει να βεβαιωθεί ότι «χτίζει αυτές τις ικανότητες όσον αφορά την ευρωπαϊκή άμυνα, την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και να διασφαλίζει ότι μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε διαφορετικά είδη καταστάσεων».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας συνέχισε να επικρίνει τις προσπάθειες ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να οικοδομήσουν στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία τις τελευταίες δεκαετίες.

Η Φινλανδία, η οποία συνορεύει με τη Ρωσία, υπέβαλε επίσημα αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Μάιο. Τα πρωτόκολλα προσχώρησης υπογράφηκαν τον Ιούλιο, αν και δεν έχουν ακόμη επικυρωθεί από όλα τα άλλα μέλη.