Υπενθυμίζεται ότι μία μεγάλη διεθνής έρευνα του Guardian, του Spiegel, του Mediapart και του Lighthouse Report αποκαλύπτει μία ακόμα υπόθεση παράνομης επαναπροώθησης προσφύγων από το ελληνικό Λιμενικό στη Σάμο, που όπως τεκμηριώνεται από πλήθος στοιχείων, κατέληξε σε δύο πνιγμούς,. Θύματα της απάνθρωπης πρακτικής είναι ο Σίντι Κέιτα, 36 ετών, από την Ακτή του Ελεφαντοστού και ο Ντιτνιέρ Μάρσαλ Κουαμού Νάνα, ετών 33, από το Καμερούν. Όπως αποκαλύπτεται, το ελληνικό Λιμενικό πέταξε τους πρόσφυγες στη θάλασσα, αφού τους οδήγησε μεσοπέλαγα, χωρίς καν να χρησιμοποιήσει τις φουσκωτές σχεδίες. Λίγες μέρες μετά τα πτώματα των δύο προσφύγων ξεβράστηκαν στις ακτές της Σμύρνης.

Διεθνής έρευνα αποκαλύπτει δύο πνιγμούς προσφύγων μετά από παράνομη επαναπροώθηση στη Σάμο

Η έρευνα των μεγάλων ευρωπαϊκών ειδησεογραφικών μέσων βασίζεται σε πάνω από 12 συνεντεύξεις με αυτόπτες μάρτυρες, ανάλυση απόρρητων εγγράφων, αναφορές και υλικό από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και συνεντεύξεις με Έλληνες και Τούρκους αξιωματούχους, καταγράφει την προσπάθεια μίας ομάδας 36 προσφύγων να φτάσει στη Σάμο και να ζητήσει διεθνή προστασία.

Από αυτήν την ομάδα των 36 προσφύγων, τρεις άνδρες, ανάμεσά τους τα δύο θύματα και ο Ιμπραήμ (το όνομά του έχει αλλαχθεί για ασφάλεια) πιάστηκαν από το ελληνικό Λιμενικό, χτυπήθηκαν, τους πήραν τα προσωπικά τους αντικείμενα και στις 16 Σεπτεμβρίου, οδηγήθηκαν με ένα ταχύπλοο σκάφος καταμεσής του Αιγαίου, όπου τους πέταξαν στη θάλασσα. Ο Κεϊτά και ο Κουαμό δεν τα κατάφεραν και πνίγηκαν στο Αιγαίο, ενώ ο Ιμπραήμ επέζησε και μίλησε στους δημοσιογράφους.

Μόνο τέσσερις κατάφεραν να φτάσουν στο κέντρο κράτησης της Σάμου, ενώ οι 28 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίω γυναίκες και παιδιά, που συνελήφθησαν άμεσα από τις ελληνικές αρχές, επαναπροωθήθηκαν με φουσκωτή βάρκα. όπου «τους πετούσαν σαν σκουπίδια». Ορισμένους από αυτούς τους χτύπησαν βάναυσα, τους έψαξαν για να πάρουν τα προσωπικά τους αντικείμενα, ενώ όπως καταγγέλλεται μία γυναίκα γέννησε μέσα στο φουσκωτό. Οι 4 που απέμειναν και συνελήφθησαν αργότερα, απλώς πετάχτηκαν στη θάλασσα, χωρίς φουσκωτό.

Τα πτώματα των δύο προσφύγων βρέθηκαν από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη, στις 18 και 20 Σεπτεμβρίου.

«Η τουρκική προπαγάνδα για την παράνομη μετανάστευση έχει ως συνέπεια να εμφανίζονται συχνά ψευδείς ειδήσεις στα μέσα ενημέρωσης. Η Ελλάδα προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και με πλήρη σεβασμό του χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων» υποστηρίζει από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, που μάλιστα κατηγορεί αόριστα τα διεθνή ΜΜΕ πως «Προφανώς, οι εθνικές ανεξάρτητες αρχές διερευνούν όλους τους ισχυρισμούς για το αντίθετο, αλλά όταν αυτές οι αρχές ζητούν περαιτέρω πληροφορίες και αποδεικτικά στοιχεία από τους συντάκτες τέτοιων ρεπορτάζ, εκείνοι αρνούνται να τις παράσχουν».

«Ελλείψει δράσης των τουρκικών αρχών, το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή συνεχίζει να σώζει τις ζωές χιλιάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών στη θάλασσα κάθε χρόνο. Μεταξύ 2015 και 2021 η Ελληνική Ακτοφυλακή διέσωσε περισσότερους από 230.000 υπηκόους τρίτων χωρών που κινδύνευαν στη θάλασσα».

Ακόμη ο κ. Μηταράκης τονίζει ότι μόνο τα τελευταία επτά χρόνια, η Ελλάδα παρείχε ασφαλές λιμάνι για πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, -δηλαδή τάξη μεγέθους – πάνω από το δέκα τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού μας.

«Η Ελλάδα δεν είναι εναντίον της νόμιμης μετανάστευσης. Είμαστε εναντίον των λαθροδιακινητών και όλων εκείνων που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο είτε για οικονομικό όφελος είτε για πολιτικούς σκοπούς», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Μηταράκης.