Ο Σ. Τσιόδρας τόνισε εξάλλου ότι η παραλλαγή «Ο» έχει μικρότερη επίπτωση όσον αφορά την νόσηση αλλά προκαλεί νόσο, σοβαρές νοσηλείες αλλά και θανάτους, επισημαίνοντας ότι είναι λάθος να πιστέψουμε ότι Όμικρον είναι μια παραλλαγή που δεν θέλει την προσοχή μας.

Οι μάσκες θα μείνουν στη ζωή μας είπε ο καθηγητής, «ειδικά για τους πληθυσμούς αυξημένου κινδύνου αλλά και σε χώρους αυξημένου κινδύνου, όπως παραδείγματος χάρη τα νοσοκομεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς». Αυτό είναι μία διεθνής τάση όπως τόνισε, η οποία φαίνεται ότι θα επικρατήσει στο άμεσο μέλλον.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν αρκετοί άλλοι προβεβλημένοι επιστήμονες που τόνισαν πως παρακολουθούν την πανδημία και ανάλογα με την πορεία της θα ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις για κατάργηση των πιστοποιητικών.

Όλοι οι ειδικοί συμφώνησαν ότι μέτρα όπως αυτό της μάσκας, του περιορισμού των μετακινήσεων αλλά και τα τεστ σε συνδυασμό με το εμβόλιο, βοήθησαν να περιοριστεί η πανδημία. Οι μάσκες «δουλεύουν» τόνισαν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «το να πετύχουμε μηδέν κρούσματα είναι πολύ δύσκολο γι’ αυτό σταδιακά θα πρέπει να εκπαιδευτούμε και να πάρουμε αποφάσεις για τον εαυτό μας για το πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούμε, ιδίως όσοι ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες».

Λόγο για ένα νέο κύμα πανδημίας -που όπως είπε χαριτολογώντας «δεν ξέρουμε ακόμα, είναι κύμα ή κυματάκι»- έκανε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης. «Εξακολουθούμε να γνωρίζουμε ότι η “Ο” δεν οδηγεί κατά κανόνα σε σοβαρές νοσηλείες και εκτιμούμε ότι θα δούμε επιπέδωση (Plato) της καμπύλης τις επόμενες μέρες» και γι’ αυτό το κύμα, είπε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Ζαούτης είπε επίσης ότι έχουμε μπει σε μία νέα φάση, καθώς αλλάζει ο τρόπος που θα παρακολουθούμε την πανδημία στο εξής. «Θα φύγουμε από τον αριθμό των κρουσμάτων ο οποίος ελάχιστη σημασία θα έχει και θα εστιάσουμε την προσοχή μας και την επιτήρηση στους σκληρούς δείκτες, όπως είναι οι νοσηλείες στα νοσοκομεία σε ΜΕΘ αλλά και οι θάνατοι», επισήμανε και πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουμε και στην Ελλάδα τις οδηγίες του ECDC ώστε σταδιακά να γίνονται τεστ μόνο σε συμπτωματικούς.

Από την πλευρά της, η Παγώνα Λάγιου, καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, είπε ότι αυτό που γνωρίζουμε πλέον οι επιστήμονες είναι ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις με την πανδημία», αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία της, τονίζοντας παράλληλα πως δεν χρειάζεται χαλάρωση παρότι «δεν περιμένουμε εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων».

Αναφορικά με τις μάσκες στα παιδιά και στα σχολεία, η Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, είπε ότι «η τάση είναι να ελευθερώσουμε τα παιδιά από τις μάσκες, αυτό βέβαια είναι σε άμεση συνάρτηση με τα επιδημιολογικά δεδομένα». Όσο οι δείκτες δεν βελτιώνονται και ειδικά οι σκληροί δείκτες, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο είπε και προέβλεψε ότι «το Σεπτέμβριο ίσως να μην έχουμε μάσκες στα παιδιά αλλά μέχρι τότε θα χρειαστεί να τις φορούν ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας».

Ο Πέτρος Δρακάκης, καθηγητής Μαιευτικής & Γυναικολογίας, μιλώντας για τις έγκυες ασθενείς με covid, είπε ότι οι ανεμβολίαστες έχουν πάνω από 10 φορές πιθανότητα να νοσήσουν βαριά και να εισαχθούν σε ΜΕΘ. Μάλιστα ανέφερε στοιχεία από το Αττικό νοσοκομείο, τα οποία λένε ότι από τις 113 εισαγωγές εγκύων οι 107 ήταν ανεμβολίαστες από τις οποίες οι 11 μπήκαν στην ΜΕΘ και μία απεβίωσε.

Με δραματικό τόνο ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για τις εγκύους, τονίζοντας ότι «εικόνες εγκύων στις ΜΕΘ δεν περιγράφονται με λόγια, είναι ό,τι πιο τραγικό μπορεί να φανταστεί κάποιος».

Η κ. Τσολιά αναφέρθηκε επίσης σε μία παρατήρηση που έχει γίνει διεθνώς και αφορά τα βρέφη που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα οποία φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν κάποια ήπια αναπτυξιακά προβλήματα. Αυτό όπως είπε μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι ενώ κυοφορούνταν ή ως βρέφη βίωσαν το στρες των μητέρων τους αλλά και μετά του περιβάλλοντος που γεννήθηκαν. Ωστόσο, η ίδια έσπευσε να πει ότι όλα αυτά τα προβλήματα μπορούν να βελτιωθούν στα παιδιά αργότερα.