Ασυνήθιστα υψηλοί τόνοι και οξύτατοι χαρακτηρισμοί ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της ομιλίας του προέδρου της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, που μίλησε χθες στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση της Ρωσίας, δηλαδή στην κοινή συνεδρίαση και των δύο ρωσικών κοινοβουλευτικών σωμάτων.
Ο Ρώσος ηγέτης χαρακτήρισε τη «συλλογική Δύση», ως «τσακάλια [Ταμπάκι], που αλυχτούν για να ικανοποιήσουν τον αρχηγό τους» [Σιρχάν], δανειζόμενος ήρωες από το Βιβλίο της Ζούγκλας του Κίπλινγκ (το περί Ζούγκλας δεν το σχολίασε αλλά είναι κι αυτό σημειολογικά παρόν). Αν και δεν αναφέρθηκε σε σχηματισμούς είναι προφανές ότι όσα είπε αφορούσαν σε ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΗΠΑ (τον «Σιρχάν»). Ανέφερε ότι αυτή η «συλλογική Δύση» έχει ήδη «αγγίξει τις κόκκινες γραμμές» που θέτει η Μόσχα και «θα ήταν καλύτερα για όλους να μην τις περάσουν».
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, και τόνισε ότι δεν υπήρξε καμμία δήλωση ή παρέμβαση μετά την αποκάλυψη της συνομωσίας από τις μυστικές υπηρεσίες Ρωσίας και Λευκορωσίας. «Παρόμοιες απαράδεκτες πράξεις δεν επικρίνονται από τη λεγόμενη “συλλογική Δύση”. Σαν κανείς να μην προσέχει καν ότι υπάρχουν. Όλοι παριστάνουν ότι τίποτε δεν συμβαίνει», τόνισε.
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν ανέφερε ξεκάθαρα ότι η Λευκορωσία αποτελεί τόπο «θεμελιωδών συμφερόντων ασφαλείας της Ρωσίας», θύμισε τις απόπειρες, το 2014, κατά του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Γιανουκόβιτς, «τον οποίον επίσης παρ’ ολίγον να σκοτώσουν και ανέτρεψαν από την εξουσία», και την απόπειρα πραξικοπήματος για την ανατροπή του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, το 2019. «Μπορείτε να έχετε όποια άποψη θέλετε», είπε, για τους συγκεκριμένους ηγέτες, αλλά «η πρακτική της διοργάνωσης πραξικοπήματος, τα σχέδια πολιτικών δολοφονιών, μεταξύ άλλων και της ανώτατης κρατικής ηγεσίας… Ξεπεράσατε ήδη όλα τα όρια».
Ακολούθως ξεκαθάρισε ότι «δεν θέλουμε [ως Ρωσία] να κόψουμε τις γέφυρες, θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις ακόμη και μ’ εκείνους με τους οποίους το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις μας, για να το πω ήπια, δεν πάνε καλά». Αν όμως κάποιος άλλος αποφασίσει «να κόψει τις γέφυρες» και να θίξει «τη θεμελιώδη ασφάλεια» της Μόσχας, τότε είπε «η απάντηση της Ρωσίας θα είναι ασύμμετρη, γρήγορη και σκληρή». «Θα μετανιώσουν για ό,τι έπραξαν έτσι, όπως δεν έχουν εδώ και καιρό μετανιώσει για κάτι», κατέληξε.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ηγέτης της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, επισκέπτεται σήμερα επίσημα τη Μόσχα και οι δύο άνδρες αναμένεται να αναγγείλουν την περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των δύο κρατών. Η σχέση Λουκασένκο- Πούτιν δεν θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα ιδιαίτερα φιλική, αλλά η απόπειρα «χρωματιστής επανάστασης» μετά τις εκλογές στη Λευκορωσία και η αποκάλυψη της συνομωσίας για τη δολοφονία του Λουκασένκο έχουν φέρει Ρωσία και Λευκορωσία πολύ πιο κοντά.
Σε θέματα της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής – στα οποία αναφέρθηκε για σχετικά μικρό χρόνο της ομιλίας του – ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι φυσικά και «η Ρωσία έχει τα δικά της συμφέροντα, φυσικά και τα υπερασπιζόμαστε και θα το πράττουμε αλλά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, όπως άλλωστε κάνουν και τα άλλα κράτη του κόσμου». Ακολούθησε σαφής, ακόμη μια φορά η προειδοποίηση: «άν κάποιος αρνείται να κατανοήσει αυτό το αυτονόητο πράγμα, δεν θέλει να κάνει διάλογο και επιλέγει εγωιστικό και αφ’ υψηλού τόνο, η Ρωσία θα βρει πάντοτε τρόπο να υπερασπιστεί τη θέση της».
Αναφερόμενος στην δολοφονική επιβολή κυρώσεων τις χαρακτήρισε «παράνομες, με πολιτικά κίνητρα και στόχο την οικονομία», «βάναυσες προσπάθειες [των αμερικάνων και της ΕΕ] να επιβάλλουν με τη βία τη θέλησή τους στους άλλους».