Συνοπτικά και μεταξύ άλλων (δείτε εδώ το σχετικό άρθρο του Νίκου Ρούσσου) με το άρθρο 13 της συγκεκριμένης οδηγίας, τα εμπορικά sites και εφαρμογές, όπου χρήστες αναρτούν περιεχόμενο, πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να έχουν αγοράσει εκ των προτέρων τις απαραίτητες άδειες για οτιδήποτε μπορεί να αναρτήσουν οι χρήστες τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει το σύνολο της ανθρώπινης δημιουργίας που διέπεται από περιορισμούς πνευματικής ιδιοκτησίας. Είναι προφανές πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να εφαρμοστεί τόσο τεχνικά, όσο και οικονομικά. Ειδικά για μικρές πλατφόρμες και υπηρεσίες.
Επιπρόσθετα, τα περισσότερα sites θα πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να αποτρέψουν την ανάρτηση περιεχομένου απ' τους χρήστες τους, για το οποίο δεν έχουν την άδεια του δημιουργού. Δεν θα έχουν άλλη επιλογή απ' το να εφαρμόσουν φίλτρα περιεχομένου, τα οποία είναι ακριβά και αναποτελεσματικά.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του TPP και στον Μηνά Κωνσταντίνου η κ.Σακοράφα αναφέρθηκε αρχικά στη διαδικασία που έχει ακολουθήσει η Ε.Ε και στις προηγούμενες ψηφοφορίες της συγκεκριμένης Οδηγίες.
«Πρόκειται για ένα άρθρο του οποίου ο σκοπός, αν και φαίνεται να είναι η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων θα δημιουργεί μια μηχανή λογοκρισίας που θα περιορίζει όλες τις δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο. Εγώ λέω ότι θα είναι μια ανεξέλεγκτη μηχανή και θα έχει και ανεξέλεγκτα φίλτρα. Εγώ ψήφισα δύο φορές κατά την έναρξη του τριλόγου, δηλαδή της συζήτησης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μία τον Ιούνιο του 2018 και μια τον Σεπτέμβριο του 2018 αρνητικά.
Τον Σεπτέμβριο του 2018 ωστόσο εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο το νέο συμβιβαστικό κείμενο, το οποίο ενέκρινε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ενέκρινε με τη σειρά της στις 26 Φεβρουαρίου του 2019.»
Οι επιστολές διαμαρτυρίας και το παράδειγμα του Youtube
H Σοφία Σκοράφα επίσης, αναφέρθηκε στις τεράστιες αντιδράσεις των ευρωπαίων πολιτών για το Άρθρο 13 της Οδηγίας και για να γίνει σαφές το ζήτημα, έθεσε ως παράδειγμα το Youtube.
Όλο το προηγούμενο διάστημα δεχθήκαμε άπειρες επιστολές από επώνυμους και ανώνυμους, οι οποίοι μας εφιστούσαν την προσοχή στο άρθρο 13 και στο ότι με επίφαση τη δημοκρατία θα σταματήσει να προστατεύεται η ίδια η δημοκρατία. Θα είναι σαν τον Θάνατο του Εμποράκου, κανείς δεν θα μπορεί να αναρτήσει το οτιδήποτε στο διαδίκτυο αν δεν έχει εξασφαλίσει με πληρωμή τα πνευματικά δικαιώματα.
Ας πάρουμε ως παράδειγμα το Youtube το οποίο είναι το πιο φιλικό παράδειγμα προς εμάς. Η οδηγία αφορά οποιαδήποτε σελίδα στην οποία οι χρήστες ανεβάζουν βίντεο φωτογραφίες, μουσική κλπ, όπως είναι και το Facebook και το Instagram κ.α. Όταν ο χρήστης ανεβάσει κάτι που υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα, θα έχει και ο χρήστης και το Youtube τη νομική ευθύνη. Αυτό σημαίνει πως για κάθε ένα βίντεο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, το στούντιο ή η δισκογραφική που το παρήγαγε θεωρητικά θα μπορούσε να μηνύσει το Youtube.
Το Youtube από την πλευρά του θα πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι λαμβάνει επαρκή μέτρα για να εμποδίσει το ανέβασμα του υλικού με πνευματικά δικαιώματα. Κι όπως ξέρετε, δεν υπάρχει καμία τέτοια τεχνολογία που να μπορεί να κάνει τον έλεγχο των βίντεο με 100% επιτυχία. Με αυτές τις συνθήκες λοιπόν, το Youtube έχει ρεαλιστικά μόνο μία επιλογή: Να σταματήσει τους απλούς χρήστες, τους απλούς δημιουργούς από το να ανεβάζουν βίντεο. Ουσιαστικά δηλαδή, μόνο τα μεγάλα στούντιο, τις δισκογραφικές και πιθανόν και οι μεγάλοι δημιουργοί θα έχουν δικαιώματα να ανεβάζουν ανεμπόδιστα βίντεο. Το να κρατήσει το Youtube ακόμα και μικρούς δημιουργούς θα ήταν πολύ ριψοκίνδυνο, γιατί αν κάποιος περιλαμβάνει βίντεο ή φωτογραφίες ή μουσική από τρίτους, το Youtube θα είναι ανοιχτό σε μηνύσεις. Επομένως καταλαβαίνετε τι λογοκρισία έχουμε να υποστούμε.»
«Οι ευρωβουλευτές να ακούσουν τις αντιδράσεις»
«Θέλω να πιστεύω ότι και τώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι βουλευτές δηλαδή, θα ακούσουν με πολύ μεγάλη προσοχή τις αντιδράσεις και θα αντιληφθούν ότι αυτό το άρθρο θα είναι τραγικό για την ελευθερία της διακίνησης ιδεών και θα είναι ένα πολύ μεγάλο χτύπημα στη δημοκρατία, την οποία εξάλλου έχουμε ήδη ταλαιπωρήσει πολύ τα τελευταία χρόνια με τις αποφάσεις που λαμβάνονται και με την απαξίωση των θεσμών» ανέφερε επίσης η ευρωβουλευτής.
«Θέλω να πιστεύω λοιπόν ότι οι 750 βουλευτές που την Τετάρτη θα κληθούν να ψηφίσουν αυτό το νομοθέτημα θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και θα αντιληφθούμε τι προσπαθουν να περάσουν» πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν έχουν εικόνα των κινδύνων οι ευρωβουλευτές που ψηφίζουν υπέρ της Οδηγίας, η ευρωβουλευτής αναγνώρισε ότι «δεν παλεύουν όλοι οι ευρωβουλευτές για τα ίδια πράγματα» κι επίσης ανέφερε:
Με τους συνεργάτες μου ψάξαμε πάρα πολύ το νομοσχέδιο και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι περιορίζει την ελευθερία του λόγου. Δεν νομίζω ότι είναι θέμα ηλικίας ή άγνοιας για το διαδίκτυο, γιατί έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε τους καλύτερους συνεργάτες, γιατί το ότι είμαστε βουλευτές ή ευρωβουλευτές, δεν σημαίνει κατ'ανάγκη ότι μπορούμε να γνωρίζουμε όλα τα θέματα, αλλά γι αυτό έχουμε εξειδικευμένους συνεργάτες. Από την άλλη όμως, μην ξεχνάτε ότι τα λόμπι δουλεύουν πάρα πολύ καλά στο Ευρωκοινοβούλιο κι επηρεάζουν και ευρωβουλευτές και συνεργάτες. Οι μεγάλες εταιρείες παίζουν τα δικά τους παιχνίδια κι εμείς πρέπει να αντισταθούμε.
Σχετικά με το ποια μορφή διαμαρτυρίας θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική, η κ.Σακοράφα εκτίμησε ότι «βεβαίως πρέπει να “βομβαρδίσει” ο κόσμος με μηνύματα και επιστολές του ευρωβουλευτές για να διαβάσουν πραγματικά και να ανακαλύψουν ότι πίσω από γραμμές και λέξεις που είναι πολύ όμορφα τακτοποιημένες σε μια πρόταση κρύβονται πάρα πολλά. Πρέπει οι ευρωβουλευτές να ψάξουν το θέμα, να το κατανοήσουν και να έρθουν και στη θέση των χρηστών γιατί κι εγώ να θελήσω να ανεβάσω κάτι στο instagram για παράδειγμα, κάποιος να το αμφισβητήσει και να υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει πρώτα δηλαδή να κατανοήσουν οι ευρωβουλευτές και οι πολιτικές τους ομάδες ότι οι διατάξεις αυτές είναι απαράδεκτες. Οι συγκεντρώσεις επίσης που γίνονται παίζουν τον ρόλο τους και είναι σημαντικό ότι σε αυτό το ζήτημα οι ευρωπαίοι πολίτες αντιδρούν.»
Όσον αφορά τέλος για την εντύπωση που έχει σχετικά με το πώς θα τοποθετηθούν οι υπόλοιποι Έλληνες ευρωβουλευτές, η Σοφία Σακοράφα τόνισε ότι είναι κάτι που δεν μπορεί να το ξέρει καθώς «παρά το ότι ανήκουμε σε πολιτικές ομάδες, ο καθένας ψηφίζει κατά συνείδηση. Θέλω να πιστεύω όμως ότι μετά από το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε αλλά και κυρίως από την αντίδραση των πολιτών, θα προβληματιστούν και δεν θα ψηφίσουν ελαφρά την καρδία».
Η αναφορά στο Roundup της Monsanto
Επαναφέροντας την συζήτηση στο θέμα των λόμπι στο Ευρωκοινοβούλιο, ανέφερε το παράδειγμα του Roundup της Monsanto – Bayern, ζήτημα για το οποίο η εταιρία καταδικάστηκε για δεύτερη φορά για πρόκληση καρκίνου στις ΗΠΑ και παράλληλα στην Ευρώπη, το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε, σε έναν συμβιβασμό, να παραταθεί η άδεια του για 5 χρόνια, αντί για 20, όπως είχε ζητηθεί αρχικά.
«Καταλαβαίνετε λοιπόν τι μάχες δίνουμε και τι προσπαθούμε να αντιπαλέψουμε και να αναστρέψουμε στην Ευρώπη. Το Roundup για παράδειγμα δεν έχει κανέναν λόγο να κυκλοφορεί στην Ευρώπη, είναι καταστροφικό και θα πρέπει να αποσυρθεί, ανεξάρτητα αν πίσω από αυτό είναι μια μεγάλη εταιρεία. Καταστρέφει το περιβάλλον, τα φυτά και τον άνθρωπο η Ε.Ε πρέπει να διασφαλίζει ότι οι πολίτες της είναι υγιής κι ευτυισμένοι», τόνισε.