Η κυβέρνηση επιχειρεί βήματα προσέγγισης με την τρόικα, αναζητώντας μια συμφωνία – πακέτο για την αξιολόγηση και τη μεταμνημονιακή εποχή. 
 
Σύμφωνα με μερίδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου, Σαμαράς και Βενιζέλος εξετάζουν το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα.
 
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θέλει να θέσει τον Αλέξη Τσίπρα προ των ευθυνών του, αφού όμως λάβει γνώση όλων των δεδομένων για το σημείο που βρίσκεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα και ήδη εξετάζεται να αποσταλεί πρόταση – πρόσκληση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.
 
Στην κυβέρνηση αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να κληθεί ο κ. Τσίπρας σε μια συνάντηση -όχι σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών- για να ενημερωθεί για την πορεία των συζητήσεων με την τρόικα που είναι σε κρίσιμο σημείο, αλλά τελική απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί.
 

Εκπνέει το τελεσίγραφο

Στελέχη της τρόικας επιμένουν πως στις εκκρεμότητες που απειλούν να οδηγήσουν σε διακοπή την διαπραγμάτευση “δεν περιέχεται τίποτα επιπλέον των όσων είχαν συμφωνηθεί την άνοιξη” και έμειναν ανοικτά – προφανώς λόγω της εκλογικής περιόδου – για να δρομολογηθούν με εφαρμοστικές αποφάσεις στην συνέχεια.
 
Το γεγονός αυτό έχει πυροδοτήσει ισχυρές και σε πολλές περιπτώσεις πρωτοφανείς και δημόσια εκφρασμένες εντάσεις στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης, με την πλευρά του ΠΑΣΟΚ να εμφανίζεται αρνητική στην προώθηση ορισμένων από τις “εκκρεμότητες” όπως για παράδειγμα το ασφαλιστικό και τις απολύσεις.

Χθες οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν στην ανάγκη να κλείσουν ταυτόχρονα η αξιολόγηση από την τρόικα και η συζήτηση για τη νέα «μεταμνημονιακή» συμφωνία.

 
Και μάλιστα με τρόπο ώστε ό,τι μείνει ανοικτό προς υλοποίηση για το επόμενο έτσι (ή και για το μεθεπόμενο), όπως το ασφαλιστικό, να ενταχθεί ως σαφής κυβερνητική δέσμευση στη νέα συμφωνία.
 
Από την πλευρά της Χ.Τρικούπη υπάρχει επιμονή στη δέσμευση ότι θα ενταθεί η προσπάθεια να βρεθούν λύσεις που δεν θα εκθέσουν πολιτικά την κυβέρνηση. 

Λαός και ΣΥΡΙΖΑ να συμμορφωθούν

Ο Βενιζέλος, μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον Σαμαρά, δεν έμεινε στις βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προχώρησε ένα βήμα ακόμη, λέγοντας: «Άρα το παιχνίδι είναι πολύ δύσκολο, πολύ σκληρό, πολύ συγκεκριμένο και πρέπει να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις ενός αρραγούς εσωτερικού μετώπου».
 
Είπε ότι το μήνυμα αυτό είναι πολύ καθαρό: ο λαός πρέπει να στηρίξει την προσπάθεια και η αντιπολίτευση πρέπει να αρθεί στο επίπεδο υπευθυνότητας και ωριμότητας, που απαιτούν οι συνθήκες -μια δήλωση που ερμηνεύτηκε ως κάλεσμα για επίδειξη συναίνεσης εκ μέρους της αντιπολίτευσης.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Χαρδούβελης, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έστειλε ένα μήνυμα σε τόνους που θύμιζαν άλλες εποχές, καθώς επανέφερε το διακύβευμα της διατήρησης της Ελλάδας στο ευρώ.
 
«Μπορώ να διαβεβαιώσω τους έλληνες πολίτες ότι θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα ενισχύσουμε τους θεσμούς, θα οργανώσουμε το κράτος, θα ανεβάζουμε διαρκώς το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων».
 
Έδωσε, δε, το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα, λέγοντας ότι όλα αυτά «θα γίνουν σε συμφωνία με τους εταίρους μας· αυτό επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον».
 
Ο υπουργός Οικονομικών δεν παρέλειψε, δε, να θυμίσει «τι έγινε πριν από λίγο καιρό όταν βρεθήκαμε μπροστά στο χάος των αγορών και τι προσπάθεια κάναμε για να μαζέψουμε το κλίμα».
 
Καθώς είναι πλέον φανερό, η κυβέρνηση επιχειρεί βήματα προσέγγισης με την τρόικα, αναζητώντας πλέον μια συμφωνία – πακέτο για την αξιολόγηση και τη μεταμνημονιακή εποχή.

Προσπάθεια απεμπλοκής από «κόκκινες γραμμές»

“Αυτό που θέλουν οι εταίροι είναι να αποδεχτούμε τις μεταρρυθμίσεις που καθυστερούμε. Εάν το κάνουμε, θα βρεθεί λύση και στο δημοσιονομικό κενό”. Αυτή τη θέση πρόβαλλε νωρίς το απόγευμα επιτελικό στέλεχος του Μαξίμου, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
 
Όπως η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου (να αποφασίζονται οι απεργίες με απόλυτη πλειοψηφία των εργαζομένων), και η αποδοχή του  lock out, με ανοικτό το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί και η λύση των ομαδικών απολύσεων αφού «στην πράξη γίνονται με τα λουκέτα» , σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος.

Σταδιακά δεκτές όλες οι απαιτήσεις της τρόικας

Βάση εκκίνησης για το δημοσιονομικό κενό του επόμενου έτους είναι τα 2 δισ. ευρώ, διαμηνύεται από τις Βρυξέλλες, ωστόσο ακόμα δεν έχει υπολογιστεί η απώλεια των εσόδων που θα προκληθεί από τη νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά και η απόκλιση των εσόδων που παρουσιάστηκε στο δεκάμηνο εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
 
Η τρόικα έχει στείλει σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι θα πρέπει να στείλει λίστα η οποία θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα με τα οποία θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015.
 
Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές, ότι σε περίπτωση που δεν αλλάξουν οι ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή, η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει και το επιπλέον δημοσιονομικό κενό το οποίο προκύπτει από την απώλεια εσόδων όπως εκτιμά η τρόικα.