«Πολύ απλά. Όποιος τα έχει κάνει μαντάρα, δαιμονολογεί». Με αυτή την ατάκα, ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στο newpost.gr, να υπερασπίζεται τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών και το ΔΝΤ, υποστηρίζοντας πως για όσα συμβαίνουν στη χώρα ευθύνεται η κυβέρνηση Τσίπρα.
 
«Κι εμείς την ίδια Τρόικα είχαμε απέναντι. Αλλά προσέξτε. Πιάναμε τους στόχους, χωρίς να αυξάνουμε συνεχώς το ΦΠΑ (αντίθετα σε κάποιες περιπτώσεις, όπως η Εστίαση, το μειώναμε).  Πιάναμε τους στόχους, χωρίς να μειώσουμε το αφορολόγητο, αντίθετα το είχαμε αυξήσει.  Πιάναμε τους στόχους, χωρίς να τριπλασιάζουμε τις ασφαλιστικές εισφορές ή να διπλασιάζουμε την προκαταβολή φόρου. Και βεβαίως, χωρίς capital controls στις τράπεζες» υπογραμμίζει ο Αντ. Σαμαράς.
 
Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ δεν διστάζει να επαναλάβει για ακόμα μία φορά πως το χρέος ήταν βιώσιμο κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, «πράγμα που παραδέχθηκε εκ των υστέρων και το ΔΝΤ».
 
Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις σημερινές αιτιάσεις της κυβέρνησης έναντι των δανειστών «παραμύθια για δράκους», υποστηρίζοντας για όσα συνέβησαν στη χώρα από τις αρχές του 2015 μέχρι και τώρα «μέσα στη χώρα είναι το μεγαλύτερο φταίξιμο: Τα λάθη και τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης Τσίπρα πληρώνει σήμερα ο Ελληνικός λαός. Και τα πληρώνει πολύ ακριβά. Κι όσο συνεχίζονται αυτά τα λάθη, ο “λογαριασμός” θα μεγαλώνει».
 

Δεν με έριξε ο Σόιμπλε, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ

 
Ο Αντ. Σαμαράς είναι εξόχως αποκαλυπτικός και για τις σχέσεις που διατηρούσε η κυβέρνησή του με τους δανειστές, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του Γιάνη Βαρουφάκη πως ο Β. Σόιμπλε του αποκάλυψε πως είχε αποφασίσει από τον Ιούνιο του 2014 να τον ρίξει.
 
«Είχαμε κι εμείς τις κόντρες μας κατά καιρούς και με την Τρόικα και με τον κ. Σόιμπλε» υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός για τις σχέσεις της κυβέρνησής του με τους δανειστές, αντιπαραβάλλοντας ωστόσο τις αποφάσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2014.
 
«Το Νοέμβριο του 2014, δηλαδή πολύ αργότερα απ’ ό,τι ισχυρίζεται τώρα ο κ. Βαρουφάκης, το Εurogroup και ο κ. Σόιμπλε, ψήφισαν ομόφωνα ότι η Ελλάδα μπορούσε να βγει οριστικά από τα Μνημόνια! Και μάλιστα ένα χρόνο και πλέον νωρίτερα απ’ ό,τι προέβλεπε τότε το Πρόγραμμα. Και μας ενέκριναν τότε “πιστοληπτική γραμμή στήριξης” για ένα χρόνο, ώστε να μπορέσουμε να βγούμε ομαλά στις αγορές, χωρίς κινδύνους από “εξωγενείς διακυμάνσεις”. Συνεπώς, τι μας λέει ο κ. Βαρουφάκης;» αναρωτιέται ο Αντ. Σαμαράς.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, όσα λέει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, είναι για να δώσει «άλλοθι» στον εαυτό του και τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
«Ε λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ μας ανέτρεψε! Και όσοι τότε μέσα στη Βουλή, αρνήθηκαν να εκλέξουμε Πρόεδρο Δημοκρατίας. Και ιδιαίτερα εκείνοι που θα μπορούσαν να έχουν αποτρέψει την καταστροφή… Τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ ανέκοψαν την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο. Η “διαπραγμάτευση” ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Βαρουφάκης προσωπικά, ευθύνονται που οδηγηθήκαμε στο τρίτο, χειρότερο Μνημόνιο και στα capital controls. Κανείς άλλος…», συμπληρώνοντας ωστόσο πως «μπορεί να πει κανείς ότι την κρίσιμη στιγμή που βγαίναμε (από το μνημόνιο), κάποιοι απ’ έξω δεν μας βοήθησαν».
 

Η «μεγάλη εικόνα»

 
Ο Αντ. Σαμαράς επιχείρησε να συγκρίνει τα οικονομικά μεγέθη μεταξύ της κυβέρνησής του και της σημερινής, πριν απαντήσει για την «πικρία» της πτώσης του από την κυβέρνηση, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
 
«Πήραμε τη χώρα με την ύφεση να τρέχει 7,2% και σε δυόμιση χρόνια φέραμε ανάπτυξη! Ένα χρόνο νωρίτερα απ’ ό,τι προέβλεπε το Πρόγραμμα. Πήραμε τη χώρα με το έλλειμμα να τρέχει 9,5% και σε δυόμιση χρόνια το μειώσαμε στο 2,6%!  Πήραμε τη χώρα με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ιδιώτες 9 δισεκατομμύρια και σε δυόμισι χρόνια τα μειώσαμε γύρω στα 3! Πήραμε τις καταθέσεις 150 δισεκατομμύρια, και σε δυόμιση χρόνια τις αυξήσαμε στα 165 δισεκατομμύρια. Κι ύστερα, επί Τσίπρα και Βαρουφάκη, σε ένα μόνο εξάμηνο, μειώθηκαν οι καταθέσεις στα 120 δισεκατομμύρια και επιβλήθηκαν capital controls! Πήραμε το χρέος στα 345 δισεκατομμύρια και μέσα σε δυόμιση χρόνια το περιορίσαμε στα 309!»
 
Ακολούθως, ο πρώην πρωθυπουργός κάνει ειδική μνεία στις «μεταρρυθμίσεις» που πραγματοποίησε η κυβέρνησή του, καθώς και την πρόοδο στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο «ξεμπλοκάρισμα» του Ελληνικού, τη σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, τη μικρή ΔΕΗ, την ηλεκτρονική ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και άλλα. Αυτή είναι η «μεγάλη εικόνα» για τον Αντ. Σαμαρά, που υποστήριξε πως εκείνο που του προκαλεί πικρία, είναι πως θα μπορούσε να έχει κάνει περισσότερα «εάν δεν με έριχναν με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτή είναι η αλήθεια».
 
Ακολούθως, ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξή του στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη και στο αίτημά του για εκλογές, υποστηρίζοντας πως ο κόσμος ζητάει εκλογές για να φύγει η κυβέρνηση Τσίπρα.
 

Έκανα και εγώ διεύρυνση

 
Ο Αντ. Σαμαράς παραδέχτηκε πως η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται να «διευρύνει” την επιρροή της προς το Κέντρο, ενώ υποστήριξε πως και ο ίδιος συνέβαλε στη διεύρυνση του κόμματος.  «Αμφίπλευρη διεύρυνση μάλιστα: Από τον Άδωνι και το Μάκη Βορίδη (παλαιότερα βουλευτές του ΛΑΟΣ), μέχρι το Βασίλη Οικονόμου που είχε εκλεγεί προηγουμένως με τη ΔΗΜΑΡ» σημείωσε.
 
Στο τέλος της συνέντευξης, ο πρώην πρόεδρος των γαλάζιων δεν μπορούσε να μην αναφερθεί στις σχέσεις με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, αναπολώντας τις καλύτερες στιγμές της συνεργασίας τους.
 
«Οι καλύτερες στιγμές ήταν, παραδόξως, και οι πιο δύσκολες: Όταν βάζαμε τα πράγματα κάτω, τα συζητάγαμε και παίρναμε τις πιο τολμηρές αποφάσεις, θέτοντας πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα της χώρας. Αυτό, όποιος δεν το έχει ζήσει δυσκολεύεται να το πιστέψει. Εγώ είχα την τύχη να το ζήσω. Κι έχω τις καλύτερες αναμνήσεις από τη συνεργασία μου με το Βαγγέλη. Παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν σε κάθε μας βήμα» εξήγησε, «πιστώνοντας» στον ίδιο και τον Β. Βενιζέλο την συνεργασία αυτή, ενώ κλείνοντας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εμπλακεί ξανά στην κεντρική πολιτική σκηνή.
 
«Ειλικρινώς, δεν ξέρω τι ακριβώς σημαίνει “χρυσή εφεδρεία”, δεν ξέρω τι σημαίνει “πολύτιμος πρώην”, ούτε καταλαβαίνω ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα δύο. Εκείνο που με νοιάζει είναι να υπηρετήσω το συμφέρον της Πατρίδας μου. Αυτός ήταν πάντα ο μπούσουλάς μου. Τον ίδιο μπούσουλα έχω και τώρα.
 
Τίποτε παραπάνω, τίποτε λιγότερο!»