«Ουσιαστική διάκριση των εξουσιών στο Νέο Σύνταγμα της χώρας», υποσχέθηκε ο Σαμαράς παρουσιάζοντας τις προεκλογικές θέσεις της Ν.Δ. για τη συνταγματική αναθεώρηση
FOSPHOTOS / Panayiotis Tzamaros
Άμεση εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, μείωση του αριθμού των βουλευτών, σταθερό εκλογικό σύστημα που θα αλλάζει μόνο από τα 3/5 της Βουλής, καθώς και θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του Πρωθυπουργού, των Περιφερειαρχών, των Δημάρχων και των συνδικαλιστών πρότεινε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Την 3η Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους κήρυξε ο Αντώνης Σαμαράς ημέρα έναρξης της επίσημης συζήτησης στη Βουλή για το νέο Σύνταγμα της χώρας ώστε η νέα Βουλή (που θα προκύψει από τις επόμενες εθνικές εκλογές) να είναι Αναθεωρητική.
Τούτο σημαίνει ότι προς το τέλος του καλοκαιρού θα συγκροτηθεί η διακομματική Συνταγματική Επιτροπή από την παρούσα Βουλή, η οποία θα ορίσει ποια άρθρα του ισχύοντος Κατασταστικού Χάρτη πρέπει να αναθεωρηθούν και σε ποια κατεύθυνση.
Οι προτάσεις της Επιτροπής θα τεθούν προς έγκριση στην Ολομέλεια: όποιο άρθρο συγκεντρώσει σ΄αυτή τη διαδικασία, τουλάχιστον 151 «ναι» θα χρειασθεί 180 «ναι» στην Αναθεωρητική Βουλή για να ενταχθεί στο νέο Σύνταγμα – και αντιστρόφως.
Παρουσιάζοντας τις προτάσεις της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση, που όπως είπε πρέπει να ξεκινήσει από αυτή τη Βουλή και να ολοκληρωθεί στην επόμενη, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως «το σημερινό Σύνταγμα έχει κλείσει τον κύκλο του, όπως έκλεισε τον κύκλο της και η πολιτική των μνημονίων».
Η μεταρρύθμιση δεν μπορεί συνεχώς να αναβάλλεται, είπε και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «εμείς τολμάμε και θέτουμε την ατζέντα για την μεταρρύμιση»
«Δηλώνουμε ανοικτοί στο διάλογο με όλους», κόμματα, φορείς, την κοινωνία, πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ακόμη πως το κόμμα του προτείνει:
Κατάργηση των πολλών Γενικών Γραμματέων των υπουργείων όπως έιναι σήμερα και τη θέσπιση ενός μόνο ΓΓ σε κάθε υπουργείο
Αναθεώρηση της διάταξης που αφορά την ποινική ευθύνη των υπουργών
Αναθεώρηση της διάταξης για την ασυλία των βουλευτών, που, όπως είπε, πρέπει να περιοριστεί μόνο στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων κάθε βουλευτή.
Κατάργηση βουλευτικών προνομίων που δεν έχει σχέση με τα καθήκοντα του βουλευτή
Ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού και του βουλευτή
Αναθεώρηση διατάξεων για τα δημοψηφίσματα ωστε να προβλέπειται η διενέργειά τους και με λαϊκή πρωτοβουλία