Η υποπαραλλαγή που ονομάστηκε  BA.5.2.1, εντοπίστηκε σε κρούσμα που εντοπίστηκε στη συνοικία Πουντόνγκ στις 8 Ιουλίου και συνδέεται με περιστατικό του εξωτερικού.

Η Σανγκάη, στην ανατολική Κίνα, βγήκε από ένα σκληρό lockdown που διήρκεσε περίπου δύο μήνες στις αρχές Ιουνίου, αλλά συνέχισε να επιβάλλει περιορισμούς, όπως τοπικές καραντίνες όπου εμφανίζεται κρούσμα, καθημερινά υποχρεωτικά τεστ, χρήση μάσκας κλπ.

«Η πόλη μας συνεχίζει πρόσφατα να καταγράφει περισσότερα τοπικά μεταδιδόμενα θετικά κρούσματα (COVID-19) και ο κίνδυνος εξάπλωσης της επιδημίας στην κοινότητα παραμένει πολύ υψηλός», δήλωσε ο Zhao Dandan, αντιπρόεδρος της επιτροπής υγείας της πόλης, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κάτοικοι σε αρκετές κεντρικές συνοικίες της Σανγκάης θα υποβληθούν σε διαγνωστικά τεστ για κορονοϊό σε δύο γύρους -από τις 12 ως τις 14 Ιουλίου- σε μια προσπάθεια να ελεγχθούν νέες πιθανές εξάρσεις του ιού.

Η παραλλαγή Όμικρον BA.5, που κυριαρχεί στο νέο πανδημικό κύμα που έχει εκδηλωθεί παγκοσμίως, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα στις 13 Μαΐου σε έναν 37χρονο ασθενή, ο οποίος είχε μεταβεί αεροπορικώς στη Σανγκάη από την Ουγκάντα, σύμφωνα με το Κινεζικό Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών.