Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να ανοίξει τον εναέριο χώρο της στις ισραηλινές αεροπορικές εταιρείες έχει επαινεθεί ως το πρώτο βήμα προς την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

Όπως μεταδίδει το Middle East Monitor, η αλλαγή του κανόνα θα σημαίνει ότι οι πτήσεις προς την Ασία από το Τελ Αβίβ δεν θα χρειάζεται πλέον να παρακάμπτουν την Αραβική Χερσόνησο, ως συνέπεια της μη αναγνώρισης του Ισραήλ από το βασίλειο. Η αλλαγή θα σημάνει μείωση μεταξύ δύο έως τριών ωρών του χρόνου ταξιδιού.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, συνεχάρη τον ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, για την απόφαση στο Twitter.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, χαιρέτισε την απόφαση και είπε ότι συνιστά ένα σημαντικό βήμα προς την οικοδόμηση μιας πιο σταθερής Μέσης Ανατολής.

Οι παραχωρήσεις της Σαουδικής Αραβίας συμπίπτουν με την επιθυμία του Ριάντ να αποκτήσει από την Αίγυπτο δύο νησιά στρατηγικής σημασίας, το Sanafir και το Tiran. Η μεταφορά απαιτεί την έγκριση του Ισραήλ λόγω της συνθήκης μεταξύ Καΐρου και Τελ Αβίβ. Νωρίτερα αυτό το μήνα το Ισραήλ δήλωσε ότι θα συμφωνήσει να μεταβιβάσει τα νησιά στη Σαουδική Αραβία, σε μια συμφωνία που φαίνεται να είναι έτσι συγχρονισμένη ώστε να παρουσιάσει την επίσκεψη του Μπάιντεν στην περιοχή ως επιτυχή.

Την ίδια στιγμή, η Χαμάς επέκρινε την Παρασκευή την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας.

«Εμείς, η Χαμάς, αισθανόμαστε λυπημένοι μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να ανοίξει τον εναέριο χώρο της στις ισραηλινές κατοχικές πτήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Τζιχάντ Τάχα.

Ο Τάχα ανέφερε: «Το άνοιγμα του ουρανού της Σαουδικής Αραβίας στις ισραηλινές πτήσεις ενισχύει και ενθαρρύνει την επιθετική ατζέντα της ισραηλινής κατοχής».