Τα έσοδα το δεύτερο τρίμηνο ανήλθαν στα 370,37 δισεκατομμύρια ριάλ και οι δαπάνες ήταν 292,46 δισεκατομμύρια, ανέφερε το υπουργείο.

«Αναμενόταν διεύρυνση του δημοσιονομικού πλεονάσματος το 2ο τρίμηνο με την υψηλότερη τιμή του πετρελαίου και το επίπεδο παραγωγής», δήλωσε η Μόνικα Μάλικ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Άμπου Ντάμπι. «Οι κρατικές δαπάνες ενισχύθηκαν, αν και (αυτές) εξακολουθούν να ευθυγραμμίζονται σε γενικές γραμμές με τα δημοσιονομικά σχέδια».

Η Σαουδική Αραβία έχει δεσμευτεί να «αποσυνδέσει» τις κρατικές δαπάνες από τις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου. Το αναμενόμενο πλεόνασμα για το 2022 θα παραμείνει στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της κυβέρνησης έως ότου η κυβερνητική επιτροπή οικονομικών αποφασίσει πώς θα το κατανείμει, πιθανότατα στις αρχές του επόμενου έτους.

Τα έσοδα από το πετρέλαιο ήταν 250,36 δισεκατομμύρια ριάλ, αύξηση 89% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ανέφερε το υπουργείο. Αυτό ισοδυναμεί με λίγο περισσότερο από τα δύο τρίτα των συνολικών κρατικών εσόδων, ενώ τα έσοδα εκτός πετρελαίου ήταν 120,00 δισεκατομμύρια ριάλ.