Μάλιστα, όπως φαίνεται σε φωτογραφίες του MEGA, τις προηγούμενες ημέρες μπουλντόζες, φορτηγά και σκαπτικά μηχανήματα εκτελούσαν εργασίες στο συγκεκριμένο σημείο μοναδικής φυσικής ομορφιάς.

Μετά τον σάλο, το υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι «ελέγχεται η οικοδομική άδεια». Πολύ σοβαρά ερωτήματα εγείρονται σχετικά με το ποιος έδωσε την οικοδομική άδεια και με ποια κριτήρια, αφού ο επιχειρηματίας φαίνεται πως διέθετε επτά άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με την πρώτη να χρονολογείται το 2018 και οι περισσότερες το 2023.

Συγκεκριμένα, στο ρεπορτάζ της Καθημερινής σημειώνεται ότι στην περίπτωση του υπό ανέγερση πεντάστερου ξενοδοχείου στη θέση Καμίνια, εκπρόσωποι των επενδυτών που είχαν μιλήσει υποστήριξαν ότι η διαδικασία ήταν σύννομη, καθώς και ότι έχουν λάβει τις σχετικές άδειες από τους αρμόδιους φορείς. Στο συμβόλαιο πώλησης του αγροτεμαχίου προς τους επενδυτές το 2023, τοπογράφος μηχανικός ανέφερε σε υπεύθυνη δήλωσή του ότι το οικόπεδο «είναι άρτιο και δύναται να οικοδομηθεί». Δήλωσε ακόμη ότι δεν είναι αρδευόμενο, εντός του διέρχεται ρέμα, «δεν εμπίπτει σε περιοχή Natura ή σε περιοχή που προστατεύεται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας ή άλλης προστατευτικής νομοθεσίας».

«Για να βγει άδεια, πρέπει να πάρει από κάποιες υπηρεσίες μελέτες και εγκρίσεις για να έρθει στην Πολεοδομία της Μήλου. Αν έχει όλες τις εγκρίσεις δίνει το ok η Πολεοδομία της Μήλου που κάνει έλεγχο αδειών», είπε σε τηλεοπτική εκπομπή ο δήμαρχος του νησιού Μανώλης Μικέλης. Με απόφαση, λοιπόν, του υπουργείου Περιβάλλοντος η οικοδομική άδεια επανεξετάζεται. 

Ειδικότερα, όπως υποστηρίζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, «απεστάλη έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ προς την ΥΔΟΜ (Υπηρεσία Δόμησης) Μήλου, για να προχωρήσει άμεσα σε διακοπή εργασιών μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος νομιμότητας της οικοδομικής άδειας».

Συγκεκριμένα στο έγγραφο αναφερόταν ότι:

«Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση οι ενέργειες του ΥΠΕΝ σχετικά με το υπό ανέγερση ξενοδοχειακό συγκρότημα στο Σαρακίνικο της Μήλου είναι οι εξής:

“Απεστάλη έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ προς την Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος της νομιμότητας της υπ’ αριθμ. 1134683/25-07-2024 οικοδομικής άδειας που εκδόθηκε από την ΥΔΟΜ Μήλου και αφορά στην ανέγερση ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

Επίσης, απεστάλη έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ προς την ΥΔΟΜ Μήλου, για να προχωρήσει άμεσα σε διακοπή εργασιών μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος νομιμότητας της οικοδομικής άδειας.

Επισημαίνεται ότι ξεκινάει ο πολεοδομικός σχεδιασμός στο νησί με την εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) του Δήμου Μήλου, όπου από τις προδιαγραφές προκύπτουν σαφείς οδηγίες στους μελετητές για την προστασία του τοπίου και του φυσικού περιβάλλοντος σε περιοχές όπως είναι το Σαρακίνικο.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρεμβαίνει άμεσα όταν εντοπίζονται ζητήματα σχετικά με την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, όπως στην περίπτωση της Μυκόνου και της Σαντορίνης, εφαρμόζοντας ελέγχους για αυθαίρετες κατασκευές ή αναστέλλοντας τις οικοδομικές άδειες”»

Η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς: «Η Μήλος, οι Κυκλάδες μπροστά στο αδιέξοδο μοντέλο του μαζικού τουρισμού και του real estate»

«Η προσπάθεια οικοδόμησης μεγάλης πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας μέσα σε χώρο απείρου φυσικού κάλους, σε μοναδικό στον κόσμο μνημείο της φύσης στο Σαρακήνικο Μήλου, ξεσήκωσε δικαίως την κοινωνία του νησιού και ανέδειξε σειρά προβληματικών διαδικασιών.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση του νησιού προσπαθεί να θεσμοθετήσει την προστασία της περιοχής (πρόταση για ΣΧΟΟΑΠ από τον Δήμο Μήλου το 2023) και να θέσει την ανάπτυξη σε μοντέλο και όρια, που δεν θα δημιουργούν συνθήκες αντιπεριβαλλοντικές και αντικοινωνικές. Ομως οι αργόσυρτες διοικητικές διαδικασίες, η εμμονή της Κυβέρνησης να εκπονήσει τις δικές της πολεοδομικές μελέτες– που κάποιες φορές οφείλονται σε σκοπιμότητα -, αλλά και η πολυνομία αφήνουν τελικά κενό νόμου και περιθώρια για αδειοδότηση οικοδόμησης σε περιοχές, που με κάθε λογική προσέγγιση θα έπρεπε να είναι υπό καθεστώς απολύτου προστασίας.

Είναι σαφές ότι εδώ που φτάσαμε θα πρέπει:

  • Να μην εκδίδονται οικοδομικές άδειες σε εκτός σχεδίου περιοχές στη Μήλο, σε περιοχές Natura και σε περιοχές εξαιρετικού φυσικού κάλλους. Κάτι που πρέπει να αφορά και στα άλλα νησιά, που τρέχει η μελέτη Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου.
  • Να γίνει αναστολή εργασιών για όσες άδειες έχουν εκδοθεί σε εκτός σχεδίου στις παραπάνω περιοχές, μέχρι να θεσμοθετηθούν οι νέες Ειδικές Πολεοδομικές Μελέτες
  • Και φυσικά να πορευτούμε σε ένα μοντέλο τουρισμού φιλικού στο περιβάλλον και στους ανθρώπους, που κατοικούν και εργάζονται στα νησιά».