«Ο πραγματικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην χώρα» δήλωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ «είναι περίπου 21.000 Χ 14, δηλαδή 315.000. Ένα μεγάλο πρόβλημα, που δεν βοηθά στον έλεγχο της διασποράς, είναι το μικρότερο testing. Υπάρχουν περιοχές όπως η Πιερία, η Χαλκιδική, η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Θάσος, όπου υπάρχει έντονη αυξητική τάση. Δεν θα αποκλιμακωθεί μέσα στο επόμενο 10ήμερο. Καλό είναι εκεί να αυξηθούν έντονα τα τεστ για να σταματήσει η διασπορά νωρίτερα … όχι μόνο για να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία, αλλά και το τουριστικό προϊόν».

Τον Αύγουστο «θα είμαστε καλύτερα από τις 12 Αυγούστου και έπειτα, αλλά θα εξαρτηθεί πολύ από το πώς θα χειριστούμε τις τουριστικές ροές. Τον Αύγουστο περιμένουμε τουρίστες από χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία … και στις τέσσερις έχουμε πολύ έντονη αυξητική τάση της πανδημίας … θα εμφανιστεί και στους τουρίστες, με δεδομένο ότι δεν γίνονται έλεγχοι», προέβλεψε.

Για τον νέο τρόπο ανακοίνωσης των επιδημιολογικών μεγεθών από τον ΕΟΔΥ ανά εβδομάδα και ανά εκατομμύριο κατοίκων, ο κ. Σαρηγιάννης είπε σκωπτικά ότι «θα βοηθήσει την καταπολέμηση της άνοιας, γιατί μας αναγκάζει να κάνουμε πνευματικές ασκήσεις», μέσω της αναγωγής των αριθμών στον πραγματικό πληθυσμό της χώρας (10,7 εκατομμύρια).