
Σαρωτικοί οι «ανταποδοτικοί» τελωνειακοί δασμοί που υπέγραψε χθες 2 Απριλίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τον ίδιο να δηλώνει ότι «οι φορολογούμενοι έχουν εξαπατηθεί για περισσότερα από 50 χρόνια». Η ανακοίνωση του Τραμπ για την επιβολή νέου δασμού 20% στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία δήλωσε ότι πρόκειται για ένα «σημαντικό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία».
Συγκεκριμένα οι «ανταποδοτικοί» δασμοί αφορούν δεκάδες χώρες: 34% στην Κίνα, 20% στην ΕΕ, 46% στο Βιετνάμ, 32% στην Ταϊβάν, 24% στην Ιαπωνία, 26% στην Ινδία, 25% στη Νότια Κορέα, 36% στην Ταϊλάνδη, 31% στην Ελβετία, 32% στην Ινδονησία, 24% στη Μαλαισία, 49% στην Καμπότζη, 30% στη Νότια Αφρική, 10% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 10% στην Αυστραλία, 10% στη Βραζιλία, 37% στο Μπαγκλαντές, 17% στο Ισραήλ, 10% στην Τουρκία, 29% στο Πακιστάν, 10% στη Σιγκαπούρη.
Σύμφωνα με το Associated Press, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι φόροι επί των εισαγωγών, που κυμαίνονται από 10% έως 49%, θα κάνουν στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ ό,τι κάνουν εδώ και καιρό εκείνοι στις Η.Π.Α. Υποστηρίζει ότι θα προσελκύσουν εργοστάσια και θέσεις εργασίας πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Οι φορολογούμενοι έχουν εξαπατηθεί για περισσότερα από 50 χρόνια», είπε και συμπλήρωσε «αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί πια».
Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ απείλησε έμμεσα «όλες» τις κυβερνήσεις σε διεθνές επίπεδο να το σκεφτούν προτού «ανταποδώσουν» τους δασμούς που ανήγγειλε πως θα εφαρμόσει η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, κάνοντας λόγο για περαιτέρω «κλιμάκωση». «Συγκρατηθείτε, απορροφήστε το χτύπημα, περιμένετε να δείτε πώς θα εξελιχτεί η κατάσταση. Καθώς, αν ανταποδώσετε, θα υπάρξει κλιμάκωση», προειδοποίησε ο κ. Μπέσεντ.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Σημαντικό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία – Ολοκληρώνουμε ήδη μια πρώτη δέσμη αντιμέτρων»
Προειδοποίησε ότι το σχέδιό του θα θέσει έναν βασικό δασμό 10% σε όλους τους τομείς. Αλλά όπως καθιστούν σαφή τα διαγράμματα που παρουσίασε, πολλές χώρες θα αντιμετωπίσουν πολύ υψηλότερους συντελεστές. Μάλιστα, για τους δασμούς χρησιμοποίησε τον όρο «ευγενικοί»(kind), στην ομιλία που ακολούθησε. Η επιλογή του Τραμπ να επιβάλει νέο δασμό 20% στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία σημείωσε ότι πρόκειται για ένα «σημαντικό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία».
«Η ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ για καθολικούς δασμούς σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, αποτελεί σημαντικό πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία. Λυπάμαι βαθύτατα για την επιλογή αυτή. Ας είμαστε ξεκάθαροι όσον αφορά τις τεράστιες συνέπειες. Η παγκόσμια οικονομία θα υποφέρει πάρα πολύ. Η αβεβαιότητα θα διογκωθεί και θα πυροδοτήσει άνοδο περαιτέρω προστατευτισμού. Οι συνέπειες θα είναι τρομερές για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Επίσης για τις πιο ευάλωτες χώρες, οι οποίες υπόκεινται τώρα σε μερικούς από τους υψηλότερους δασμούς των ΗΠΑ» είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την καθημερινή ζωή των καταναλωτών, η Φον ντερ Λάιν εξήγησε ότι «οι δασμοί θα πλήξουν τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο. Αυτό θα γίνει άμεσα αισθητό. Εκατομμύρια πολίτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλότερους λογαριασμούς στα καταστήματα όπου προμηθεύονται αγαθά. Τα φάρμακα θα κοστίζουν περισσότερο, όπως και οι μεταφορές. Ο πληθωρισμός θα αυξηθεί».
«Όλες οι επιχειρήσεις –μικρές και μεγάλες– θα υποφέρουν από την πρώτη μέρα. Από τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα μέχρι τη διαταραχή των αλυσίδων εφοδιασμού και την επαχθή γραφειοκρατία. Το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας που αφορά την αγορά των ΗΠΑ θα αυξηθεί δραστικά» είπε ακόμα. Η ίδια έκανε λόγο για «χάος», για «αταξία», υπογραμμίζοντας πως ανεξάρτητα με την συμφωνία της με τον «πρόεδρο Τραμπ για τον αθέμιτο ανταγωνισμό, οι δασμοί δεν είναι η απάντηση».
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημέρωσε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες διαπραγματεύσεις, ενώ ταυτόχρονα η Ευρώπη θα παρουσιάσει την ανταπόδοση. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, από την αρχή, ήμασταν πάντα έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με τις ΗΠΑ, ώστε να αρθούν όλα τα εναπομείναντα εμπόδια στο διατλαντικό εμπόριο. Ταυτόχρονα, είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε. Ολοκληρώνουμε ήδη μια πρώτη δέσμη αντιμέτρων ως ανταπόδοση στους δασμούς στον χάλυβα. Και τώρα προετοιμαζόμαστε για περαιτέρω αντίμετρα, για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα και τις επιχειρήσεις μας, εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν. Θα παρακολουθούμε επίσης στενά τις έμμεσες επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν αυτοί οι δασμοί, διότι δεν μπορούμε να απορροφήσουμε την παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα ούτε θα δεχθούμε ντάμπινγκ στην αγορά μας».
Ο κ. Τραμπ μπορεί να έκανε λόγο για «ημέρα απελευθέρωσης», αλλά από τη σκοπιά του μέσου πολίτη είναι μάλλον πιθανότερο να αποδειχτεί «ημέρα πληθωρισμού», έκρινε ο Μπερντ Λάνγκε, πρόεδρος της επιτροπής Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Ο αντίκτυπος ενός εμπορικού πολέμου θα πλήξει κυρίως τους Αμερικανούς καταναλωτές, με αυξημένα κόστη και αναποτελεσματικότητες στην παραγωγή και στις διαδικασίες», προειδοποίησε. Μάλιστα, χαρακτήρισε αδικαιολόγητα και δυσανάλογα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, κάνοντας λόγο για κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης και οικονομικής ύφεσης, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και παγκοσμίως.
Ηνωμένο Βασίλειο: «Κανείς δεν θέλει εμπορικό πόλεμο»
Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ο «στενότερος σύμμαχος» του Ηνωμένου Βασιλείου και ο υπουργός Επιχειρήσεων Τζόναθαν Ρέινολντς δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ελπίζει να συνάψει μια εμπορική συμφωνία για να «μετριάσει τον αντίκτυπο» των δασμών 10% στα βρετανικά προϊόντα. «Κανείς δεν θέλει έναν εμπορικό πόλεμο και η πρόθεσή μας παραμένει να εξασφαλίσουμε μια συμφωνία», δήλωσε ο Ρέινολντς. «Αλλά τίποτα δεν είναι εκτός τραπέζης και η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου» προσέθεσε.
Η κυβέρνηση της Κίνας παρότρυνε τις ΗΠΑ να «ακυρώσει αμέσως» τους νέους τελωνειακούς δασμούς που ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο Ντόναλντ Τραμπ, καλώντας σε «διάλογο» καθώς τα μέτρα «θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη». «Η Κίνα προτρέπει τις ΗΠΑ να ακυρώσουν αμέσως τους μονομερείς τελωνειακούς δασμούς και να επιλύσουν με τον προσήκοντα τρόπο τις διαφορές τους με τους εμπορικούς εταίρους τους, μέσω ισότιμου διαλόγου», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, συμπληρώνοντας πως τα μέτρα που ανήγγειλε ο κ. Τραμπ «θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη».
«Οι αμερικανικοί δασμοί σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μέτρο το οποίο θεωρώ λανθασμένο και δεν συμφέρει καμιά από τις δύο πλευρές», σχολίασε σε ανάρτηση της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι χθες Τετάρτη. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επεξεργαστούμε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ, ώστε να αποτρέψουμε εμπορικό πόλεμο ο οποίος θα αποδυνάμωνε αναπόφευκτα τη Δύση προς όφελος άλλων διεθνών παικτών», συμπλήρωσε και επανέλαβε ότι οι κινήσεις της κυβέρνησής της θα έχουν γνώμονα το συμφέρον της Ιταλίας και θα προκύψουν και από την συζήτηση με τους ευρωπαίους εταίρους της.
Η γερμανική χημική βιομηχανία, η οποία έχει εξαγωγικό εταίρο τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, συμβούλεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση να «παραμείνει ψύχραιμη» απέναντι στους νέους τελωνειακούς δασμούς που ανακοινώθηκαν από Ντόναλντ Τραμπ, υπογραμμίζοντας πως ενδεχόμενη «κλιμάκωση» το μόνο που θα έκανε θα ήταν να «χειροτερέψει τις ζημίες». «Λυπούμαστε για την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης. Είναι σημαντικό τώρα όλα τα μέρη να παραμείνουν ψύχραιμα», τόνισε σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδία χημικών βιομηχανιών VCI, φορέας που εκπροσωπεί κολοσσούς όπως η Bayer ή η BASF.
Ακόμα, παρότρυνε τις Βρυξέλλες να «παραμείνουν ευέλικτες στην αντίδρασή τους» και να συνεχίσουν «στενό διάλογο με την Ουάσιγκτον», καθώς κατ’ αυτήν «ο στόχος πρέπει να είναι αμοιβαία δίκαιη λύση και για τα δυο μέρη» και η Γερμανία «δεν πρέπει να μετατραπεί σε έρμαιο εμπορικού πολέμου δίχως τέλος». «Οι ΗΠΑ υπήρξαν και παραμένουν κεντρικός εμπορικός εταίρος για τη Γερμανία», καταλήγει η ανακοίνωση του φορέα.
Η ιαπωνική κυβέρνηση από πλευράς της θεώρησε ότι η επίθεση που εξαπέλυσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τους νέους τελωνειακούς δασμούς ύψους 24% στα προϊόντα της χώρας πιθανόν παραβιάζει τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και τη διμερή συμφωνία των δυο κρατών για το εμπόριο. «Έχουμε σοβαρές ανησυχίες για το κατά πόσο συμμορφώνονται προς τους κανόνες του ΠΟΕ και την εμπορική συμφωνία ανάμεσα στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιμάσα Χαγιάσι.
Ο Ιάπωνας υπουργός Εμπορίου Γιότζι Μούτο είχε πληροφορήσει το Τόκιο πως μετέφερε στην Ουάσιγκτον ότι βρίσκει τους δασμούς αυτούς «εξαιρετικά λυπηρούς». «Γνωστοποίησα ότι τα μονομερή δασμολογικά μέτρα που έλαβαν οι ΗΠΑ είναι εξαιρετικά λυπηρά και παρότρυνα εκ νέου έντονα την Ουάσιγκτον να μην τα εφαρμόσει» δήλωσε ο κ. Μούτο στον Τύπο.