Στο πλευρό των τρανς ατόμων τάσσονται με επιστολή τους ιερείς της Εκκλησίας της Σουηδίας η οποία δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της επισκοπής του Västerås. «Πιστεύουμε σε μια εκκλησία και έναν Θεό που υποδέχεται ανθρώπους πέρα ​​από την εξουσία, τα εθνικά όρια, την εθνικότητα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, το φύλο και την ταυτότητα του φύλου».

«Σας γράφουμε από μια εκκλησία που είναι επίσης τρανς. Μια εκκλησία αποτελείται από ανθρώπους. Οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί. Έχουμε υπαλλήλους, εκκλησιαστές, εκλεγμένους αντιπροσώπους, εθελοντές και άλλους ενορίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως τρανς άτομα. Η εκκλησία αποτελείται επίσης από τρανς ανθρώπους. Επομένως, η εκκλησία θα μπορούσε να περιγραφεί ως τρανς» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή εκφράζουν τη στήριξή τους για τις διακρίσεις που βιώνουν τα τρανς άτομα αναφέροντας ότι: «Υποφέρετε από λόγια και πράξεις που παίρνουν την τροφή τους από μερικές από τις πιο σκοτεινές πλευρές της ανθρωπότητας. Θρηνούμε ένα κίνημα δικαιωμάτων που βάλλεται. Εσείς, εγώ, όλοι χρειαζόμαστε έναν ευρύ φεμινισμό αλληλεγγύης που καταπολεμά τα στενά πρότυπα φύλου». «Πιστεύουμε σε μια εκκλησία και έναν Θεό που υποδέχεται ανθρώπους πέρα ​​από την εξουσία, τα εθνικά όρια, την εθνικότητα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, το φύλο και την ταυτότητα του φύλου. Μια ανθρωπότητα σε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου, απολύτως καταπληκτική και άπειρη στην ποικιλομορφία της. Είμαστε διαφορετικοί και αυτό είναι καλό. Και ο Θεός είδε ότι ήταν καλό» καταλήγει η επιστολή.

Επισημαίνεται πως με αφορμή την Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας, την έντονη ανησυχία της εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση για το γεγονός ότι σε 69 χώρες οι συναινετικές ομοφυλοφιλικές σχέσεις ποινικοποιούνται, ενώ 11 από αυτές διατηρούν τη θανατική ποινή ως νόμιμη τιμωρία για την ομοφυλοφιλία. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαίωσε «τη σθεναρή της δέσμευση να σέβεται, να προστατεύει και να προωθεί την πλήρη και ισότιμη απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων, των τρανς και ιντερσεξ ατόμων», τονίζοντας πως όλοι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Σε όλο τον κόσμο, τα άτομα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν βία, αποκλεισμό και διακρίσεις σε καθημερινή βάση, λόγω του πραγματικού ή αντιληπτού σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου ή των φύλων, σημείωσε ο ίδιος και υπογράμμισε πως η πανδημία COVID-19 έχει οδηγήσει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα βίας και διακρίσεων.