Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020, αλλά και σε αυτό που έχει ήδη αποστείλει στην Κομισιόν για έλεγχο, προβλέπεται ποσό 138 εκατ. ευρώ, το οποίο και θα μοιραστεί σε χιλιάδες επιχειρήσεις εντός Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών που επικαλείται η Εφημερίδα των Συντακτών, οι σχεδιασμοί προβλέπουν την χορήγηση έκπτωσης της τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος, με τον οποίο βαρύνονται τα νομικά πρόσωπα έως το τέλος του έτους, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα εκκαθάριση στην προκαταβολή με μειωμένα τα ποσά του φόρου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι σχεδιασμοί του ΥΠΟΙΚ επιχειρούν να ενσωματώσουν στοιχεία από τους φόρους εισοδήματος, όπου τα κέρδη του 2018 φορολογήθηκαν με συντελεστή 29%, η εισφορά αλληλεγγύης που είχε συντελεστή από 2,2% έως 10%, το τέλος επιτηδεύματος που κυμαίνεται από 800 έως 1.000 ευρώ, και η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με την Καθημερινή που επικαλείται άλλες πηγές του υπουργείου, το μέρισμα εκτιμάται στα 138 εκατ. ευρώ, εφόσον το υπερπλεόνασμα υπερβεί τις εκτιμήσεις του ίδιου του προσχεδίου για 346 εκατ. ευρώ, ενώ αναφέρεται πως μπορεί και να είναι μεγαλύτερο.

Θετικοί «ψίθυροι» από την Κομισιόν

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού κατατέθηκε την Τρίτη στην Κομισιόν, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση. Ωστόσο, πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, θέλουν εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εκφράζεται θετικά για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

«Η Επιτροπή θα αξιολογήσει όλα τα σχέδια προϋπολογισμών σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ορίζεται στον κανονισμό. Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι θεσμοί έχουν ήδη συζητήσει εκτενώς τον προϋπολογισμό για το 2020 με τις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός στόχος. Το σχέδιο προϋπολογισμού αντανακλά πλήρως αυτές τις συζητήσεις. Η Επιτροπή θα υποβάλει τις γνωμοδοτήσεις σχετικά με όλα τα σχέδια προϋπολογισμών που υποβλήθηκαν από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης έως τις 30 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον κανονισμό» φέρεται να ανέφερε αξιωματούχος, που όμως δεν κατονομάζεται.