Ένα σχέδιο 10 σημείων για τις εκατοντάδες χιλιάδες συντάξεις που εκκρεμούν ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, υπό το βάρος των αποκαλύψεων για κομματικό εκλεκτό project manager που θα αναλάβει την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων. Πρόκειται για τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, ένα από τα κομματικά στελέχη που πίσω στο 2016, μαζί με μερικά πρόσωπα που προέκυψαν τότε από το λεγόμενο «μητρώο στελεχών» ανέλαβε συντονιστής της ομάδας εργασίας για τις Επενδύσεις και τη Ρευστότητα, προετοιμάζοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Δραματική η καθυστέρηση στις εκκρεμείς συντάξεις, την «προσωπική δέσμευση» Μητσοτάκη

Το υπουργείο ανακοίνωσε τα ακόλουθα μέτρα:

  • Τοποθέτηση project manager και Ομάδας Έργου που έχει ήδη «πιάσει δουλειά»
  • Χορήγηση αριθμού Εθνικών Συντάξεων – και μάλιστα αναδρομικά από την κατάθεση της αίτησης για σύνταξη – ως μέτρο ανακούφισης των συνταξιούχων, αλλά και άμεση εκπλήρωση μιας υποχρέωσης του ΕΦΚΑ. «Όσα ήδη ισχύουν για την καταβολή της προσωρινής σύνταξης δεν επηρεάζονται», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. «Καθώς όμως έχουμε διαπιστώσει ότι με τα σημερινά δεδομένα, προσωρινή σύνταξη χορηγείται περίπου στο 30% των περιπτώσεων, επιδιώκουμε να αυξήσουμε το ποσοστό αυτό ώστε να έχουν κάτι να πορευτούν -ενόσω περιμένουν- αυτοί που τώρα δεν λαμβάνουν τίποτε».
  • Προτεραιότητα στην καταβολή συντάξεων για τις οποίες έχει υποβληθεί αίτηση πριν το 2018. Όπως είπε ο υπουργός, πρόκειται για περίπου 15.000 περιπτώσεις.
  • Διεύρυνση της χρήσης των υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα, ειδικά για καταχώρηση δεδομένων (data entry) και δημιουργία φακέλων.
  • Ειδικά προγράμματα για την επιτάχυνση απονομής συντάξεων στα πλέον προβληματικά ασφαλιστικά ταμεία που έχουν συνενωθεί στον ΕΦΚΑ, όπου εντοπίζονται μεγάλες δυσκολίες, με τον κ. Χατζηδάκη να αναφέρει ενδεικτικά το ταμείο των γιατρών (ΤΣΑΥ), των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) και των ναυτικών (ΝΑΤ).
  • Απλοποίηση των διαδικασιών για την έκδοση σύνταξης με την προετοιμασία κατάλληλων κανονιστικών και νομοθετικών ρυθμίσεων, ώστε να συμπτυχθούν τα «βήματα» που σήμερα απαιτούνται.
  • Θεσμοθέτηση Ενιαίου Πλαισίου Υποβολής Συνταξιοδοτικού Αιτήματος ηλεκτρονικά (δηλαδή, όχι υποβολή χειρόγραφων αιτημάτων πλέον, αλλά ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, καταχώρηση κλπ), στο πρότυπο των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά.
  • Επιτάχυνση της ψηφιοποίησης των αρχείων του ΕΦΚΑ, με αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης προς την κατεύθυνση αυτή. Όπως είπε μάλιστα ο κ. Χατζηδάκης, στο «ψηφιακό μέτωπο» εξετάζονται σειρά πρωτοβουλιών άμεσης δράσης, από την αναβάθμιση των ιστοσελίδων του Υπουργείου και όλων των φορέων (ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, ΟΠΕΚΑ κ.α.) ώστε να είναι πιο χρηστικές, έως την αξιοποίηση των ΚΕΠ για την καλύτερη εξυπηρέτηση ασφαλισμένων και συνταξιούχων και τη δημιουργία σύγχρονων τηλεφωνικών κέντρων για να λύνουν τις απορίες των πολιτών και να τους κατευθύνουν στην εκάστοτε αρμόδια υπηρεσία. Για όλα αυτά τα θέματα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα και συνάντηση μεταξύ του κ. Χατζηδάκη και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, που θα έχουν στενή συνεργασία.
  • Αξιοποίηση περισσότερων υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, μεταξύ των οποίων και οι 150 νεοδιοριζόμενοι στα τμήματα ωρίμανσης συνταξιοδοτικών φακέλων και απονομών συντάξεων.
  • Σταδιακή σύνδεση έκδοσης κύριων και επικουρικών συντάξεων, με βαθμιαία ενοποίηση των δομών, ώστε να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία και να μην παρατηρούνται χρονικά κενά μεταξύ της καταβολής της κύριας και της επικουρικής σύνταξης.

Προσωρινές συντάξεις σε όσους έχουν κάνει αίτηση

Σε μια πρώτη λύση, μάλιστα, ο Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι θα δωθούν προσωρινές συντάξεις, οι οποίες θα αφορούν όσους είναι πάνω από 62 ετών και η προσωρινή σύνταξη «θα είναι αντίστοιχη της εθνικής σύνταξης με βάσει τα χρονιά που έχουν δουλέψει». «Αυτά θα γίνουν πολύ γρήγορα, τόνισε.Στόχος είναι να ανακουφίσουμε αμέσως τον κόσμο» είπε.

Την προηγούμενη Παρασκευή, σε μία πανηγυρική συνάντηση του Κωστή Χατζηδάκη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως αναθέτει σε ιδιώτη την εκκαθάριση των εκατοντάδων χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων, οι οποίες μέσα σε διάστημα 18 μηνών έχουν φτάσει περίπου στις 350.000. Ο project manager, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, αποτέλεσμα της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, θα αναλάβει τον συντονισμό του τεράστιου έργου του ΕΦΚΑ, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι «θα διαθέσουμε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό» και τον υπουργό να κάνει λόγο «ίσως για νέα ΔΕΗ».

Δραματική η καθυστέρηση στις εκκρεμείς συντάξεις, την «προσωπική δέσμευση» Μητσοτάκη

 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων ξεγύμνωσε -προ ολίγων ημερών- το αφήγημα του Κωστή Χατζηδάκη για την ανάγκη ορισμού project manager, ή με απλά λόγια ιδιώτη στον ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις.

Στην ανακοίνωσή τους, οι υπάλληλοι των ασφαλιστικών ταμείων τονίζουν μεταξύ άλλων πως τα προβλήματα στον ΕΦΚΑ αφορούν από τη μία τα πολλά υψηλόβαθμα στελέχη που έχει τοποθετήσει η κυβέρνηση σε διάφορες θέσεις, και από την άλλη, πως οι συνταξιοδοτήσεις του 2020, αλλά και αυτές του έτους που διανύουμε, έχουν οδηγήσει σε δραματική υποστελέχωση του ΕΦΚΑ. Παράλληλα, τονίζουν ακόμα πως μεγάλο μέρος των εργαζόμενων στον e-ΕΦΚΑ δεν έχουν τις απαραίτητες τεχνολογικές γνώσεις και έρχονται αντιμέτωποι με «τρισάθλιες συνθήκες και χωρίς στοιχειώδη μέσα», καθώς και πως οι αλλεπάλληλες ενοποιήσεις τμημάτων έχουν αποδιοργανώσει την υπηρεσία.