Σχέδιο «επιστροφής στην κανονικότητα» ετοιμάζει η κυβέρνηση, αίροντας σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα που είχαν ληφθεί για την αναχαίτιση της πανδημίας. Εν μέσω του τρίτου κύματος και ενώ καθημερινά σημειώνεται ρεκόρ κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνωμένων, η κυβέρνηση σχεδιάζει άνοιγμα του τουρισμού και των λοιπών δραστηριοτήτων. Παρά τις επιφυλάξεις και τις αντιρρήσεις ειδικών και επιστημόνων για τις επόμενα βήματα, αποφάσεις για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων εξετάζει η επιτροπή των ειδικών καθώς συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη, λίγο πριν τις διακοπές του Πάσχα.

Οι ειδικοί δεν θέτουν καν στο τραπέζι της συζήτησης τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις για το Πάσχα, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο συνεχίζει να είναι επιβαρυμένο. Ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, χαρακτήρισε μεγάλο ρίσκο το άνοιγμα των μετακινήσεων το Πάσχα. Μιλώντας το πρωί στο ΣΚΑΙ εκτίμησε πως το άνοιγμα των μετακινήσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τις επόμενες ημέρες ανέφερε χαρακτηριστικά «μη με ξαναρωτήσετε για το Πάσχα θα είμαι ο κακός της παρέας». Ο ερευνητής ανέφερε πως βάσει των στοιχείων και των αριθμών που βλέπει η κορύφωση του κύματος της πανδημίας στην Αττική έχει ήδη συντελεστεί εντούτοις το πρόβλημα είναι ότι ένα άνοιγμα τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσει να το ξαναφουντώνει.

Την ίδια ώρα, ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του Ευαγγελισμού, Γιώργος Μπουλμπασάκος, μιλώντας το πρωί στο Οpen και περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση των νοσοκομείων ανέφερε: «Με ξεπερνά με τέτοιο επιδημιολογικό φορτίο να συζητάμε για Πάσχα στο χωριό. Τα έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα, αλλά, βοηθήστε κι εσείς λίγο παραπάνω. Παίζουμε με τη φωτιά, το self test δεν είναι υπερόπλο».εωργιάδης

Για το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Θωμαΐδης, επισημαίνοντας πως «αυτό που πρέπει να παρακολουθείται είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και πολύ αργά θα μειωθούν οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι θάνατοι». Ο καθηγητής τέλος τόνισε πως από τον δείκτη λυμάτων φαίνεται πως υπάρχουν περιοχές που έχουν ύφεση, όπως η Αττική αλλά και άλλες που εμφανίζουν σταθερό υψηλό ιικό φορτίο, όπως Θεσσαλονίκη και Πάτρα καθώς και περιοχές που αυξάνεται, όπως Κρήτη.

Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τις 14  Μαΐου να έχει ξεκινήσει η άρση των μέτρων, και η οικονομική δραστηριότητα να ανοίξει ταυτόχρονα με την τουριστική. Όλα φαίνεται πως είναι στον αέρα και ο κυβερνητικός σχεδιασμός αβέβαιος.

Η τελική ημερομηνία εξόδου από το lockdown δεν έχει κλειδώσει αλλά στο τραπέζι της κυβέρνησης υπάρχει ήδη ένα προσχέδιο ανοίγματος των δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με αυτό, malls, κέντρα αισθητικής και φροντιστήρια μόνο όμως για τους μαθητές Λυκείου αναμένεται να σηκώσουν ρολά στις 19 Απριλίου. To Σάββατο 24 Απριλίου, ενδέχεται να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση του λιανεμπορίου και οι καταναλωτές θα μπορούν να ψωνίζουν χωρίς click away και  click inside. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, η εστίαση θα ανοίξει την Τρίτη του Πάσχα 4 Μαΐου, μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με αυστηρά μέτρα προστασίας και υποχρεωτικά self tests για τους εργαζόμενους. Πάντως πιθανή ημερομηνία για  το άνοιγμα της εστίασης είναι κι αυτή της 10ης Μαΐου. Συζητείται ακόμα να τεθεί σε ισχύ και μειωμένο ωράριο λειτουργίας για τα καταστήματα της εστίασης αλλά και η παραχώρηση επιπλέον εξωτερικού χώρου. Οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις όπως και άλλοι περιορισμοί πρέπει να εξεταστούν και υπό αυτό το πρίσμα του ανοίγματος του τουρισμού στις 14 Μαΐου.

Αποκλιμάκωση βλέπει ο Γεωργιάδης

«Την Παρασκευή θα έχουμε την εικόνα της πανδημίας από όλη την εβδομάδα. Μέχρι στιγμής δείχνει μια μικρή τάση αποκλιμάκωσης. Αν συνεχιστεί θα μπορούμε να πάμε με τη διαδικασία των self test σε μεγαλύτερη χαλάρωση στο λιανεμπόριο» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην ΕΡΤ. Διευκρίνισε μάλιστα πως «μέχρι σήμερα από τη λειτουργία του λιανεμπορίου δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί η κατάσταση στην πανδημία. Μέχρι σήμερα 10η μέρα. Όμως μέχρι τη 14η μέρα αυτό μπορεί να έχει αλλάξει». «Πρώτη προτεραιότητα για εμάς είναι η ομαλοποίηση της αγοράς» υπογράμμισε και αναφέρθηκε στα self test ως «υπερόπλο που έφερε αισιοδοξία στην κοινωνία, καθώς μας γλίτωσε από ένα μεγάλο κομμάτι του ιού» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι τη μεγάλη κορύφωση της πανδημίας την έχουμε αφήσει πίσω μας.