Συνέντευξη επικεντρωμένη στο «επιχειρησιακό πλάνο των εμβολιασμών» που φέρεται να προετοιμάζει το υπουργείο του και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παραχώρησε μία ημέρα μετά το τηλεοπτικό μήνυμα του Κυριάκο Μητσοτάκη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας στην εφημερίδα Real News, περιγράφοντας για μία ακόμη φορά τους «κυβερνητικούς σχεδιασμούς» για τον εμβολιασμό για τον Covid 19, παρότι τα εμβόλια βρίσκονται ακόμα σε φάση κλινικών δοκιμών.

«Αυτή τη στιγμή καταρτίζουμε το επιχειρησιακό πλάνο των εμβολιασμών COVID-19, μαζί με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία υλοποιεί και το πλαίσιο προτεραιοποίησης του πληθυσμού» δήλωσε, μεταξύ άλλων ο υπουργός, αναφερόμενος σε «αρκετά εμβόλια» που φέρονται να βρίσκονται σε τελικές φάσεις κλινικών δοκιμών. Στη συνέντευξή του, ο υπουργός Υγείας αναφέρεται στις προσυμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πολυεθνικές εταιρείες για όταν έρθει η στιγμή που θα κυκλοφορήσει το εμβόλιο για τον Covid, ενώ αναφέρεται και στην πορεία του αντιγριπικού εμβολιασμού.

«Μας γεμίζει αισιοδοξία το γεγονός ότι οι πρώτοι που εμβολιάζονται είναι τα άτομα 60 ετών και άνω και αυτοί που έχουν υποκείμενα νοσήματα» λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Χτίζουμε με αυτόν τον τρόπο ένα τείχος ανοσίας, το οποίο μαζί με τα μέτρα προφύλαξης θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τη διπλή μάχη που δίνουμε. Για να σας δώσω και συγκεκριμένα στοιχεία, μέχρι σήμερα έχουν συνταγογραφηθεί 2.718.714 εμβόλια, έχουν εκτελεστεί 2.129.719, ενώ βρίσκονται στην αγορά 3.100.000» δηλώνει στη συνέντευξή του ο Β. Κικίλιας.

Αποκαλυπτικός ωστόσο για την κατάσταση και την ανεπαρκή προετοιμασία της κυβέρνησης ενόψη του δεύτερου κύματος εμφανίζεται ο υπουργός μιλώντας για την «πίεση» που ασκείται στο σύστημα Υγείας, καθώς πριν καν μπούμε στον βαρύ χειμώνα, ο ίδιος σπεύδει να υπογραμμίσει πως «θέλω να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν είναι απεριόριστες οι δυνατότητες κανενός Συστήματος Υγείας».

Ο Β. Κικίλιας τονίζει για το ΕΣΥ πως «δεν είναι μόνο κορονοϊός», υποστηρίζοντας ωστόσο πως «απέχουμε ακόμη από το “κόκκινο”», παρότι μόλις την περασμένη Πέμπτη, ο ίδιος ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και στενός συνεργάτης του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ομολόγησε στο 31ο Αιματολογικό Συνέδριο πως υπάρχουν περιοχές στη χώρα που οι ΜΕΘ έχουν ήδη φτάσει «στο κόκκινο». Συγκεκριμένα, ο Σ. Τσιόδρας δήλωσε πως σύμφωνα με τα στοιχεία, η Αττική είναι πάνω από 60%, ενώ στη Δυτική Μακεδονία η πληρότητα είναι ήδη 100%.

Διαβάστε σχετικά:

Μέχρι και το 100% φτάνει η πληρότητα των ΜΕΘ σε περιοχές της Ελλάδας

Ακόμα, στην προσπάθειά του να καλύψει τις κυβερνητικές ευθύνες, ο υπουργός παρουσιάζει στοιχεία για τις εξετάσεις ασθενών στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων της χώρας τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ αναφέρεται σε 40.000 χειρουργεία, μία ημέρα μετά τη γνωστοποίηση της αναστολής των τακτικών χειρουργείων σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας κατά 80%.

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις «προβλέψεις» του για την πορεία του δεύτερου κύματος κορονοϊόυ στη χώρα, κάνοντας λόγο για «πολύ πιο ισχυρό σε όλη την Ευρώπη», αλλά δηλώνοντας πεπεισμένος πως «αν ακολουθήσουμε όλοι τα μέτρα προφύλαξης, θα πάμε καλά». Φυσικά, αναφέρθηκε για μία ακόμα φορά στην «επιπολαιότητα των λίγων» που «καταστρέφει την υπευθυνότητα των πολλών και τελικά θέτει σε κίνδυνο την υγεία όλων», αποδίδοντας μάλιστα την ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην «αντίληψη: “Έλα μωρέ, σιγά μην κολλήσω”».

Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε πως «δεν είναι σε καμία περίπτωση ελληνικό το φαινόμενο, δεν μπορώ να πω δηλαδή, ότι η δική μας κοινωνία είναι απείθαρχη και αδιάφορη. Τα ίδια και πολύ χειρότερα, μάλιστα, συμβαίνουν σε όλες τις χώρες». Παράλληλα πρόσθεσε ότι «είναι παρά πολύ δύσκολο να τηρούνται περιοριστικά μέτρα επί τόσους πολλούς μήνες, ο κόσμος έχει κουραστεί ψυχολογικά (το δηλώνει και ο ίδιος ο ΠΟΥ), άλλαξε η καθημερινότητά του, χτυπήθηκε και οικονομικά» και τονίζει: «Εδώ, όμως, έχουμε να κάνουμε με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και έχουμε χρέος στους συνανθρώπους μας, στους φίλους μας, στην οικογένειά μας, να αυτοπειθαρχήσουμε».