Σε 377 ανέρχονται οι άνθρωποι που δέχθηκαν ιατρική φροντίδα επιτόπου ή διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία μετά τα επεισόδια αυτά που σημειώθηκαν στην περιοχή του κοινοβουλίου και στην πλατεία των Μαρτύρων, επίκεντρο του κινήματος αμφισβήτησης στην Βηρυτό, σύμφωνα με απολογισμούς του λιβανικού Ερυθρού Σταυρού και της πολιτικής προστασίας που συνέθεσε το AFP.

Περίπου 30 άνθρωποι συνελήφθησαν, αλλά στη συνέχεια η εισαγγελία έδωσε εντολή να αφεθούν ελεύθεροι, μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ANI.

Οι διαδηλωτές σε μηνύματά τους που αναρτήθηκαν χθες Σάββατο το βράδυ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλούν σε νέες κινητοποιήσεις σήμερα κοντά στο κοινοβούλιο, την περιοχή από την οποία ξεκίνησαν τα χθεσινά επεισόδια.

Το κίνημα διαμαρτυρίας, το οποίο οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι στα τέλη Οκτωβρίου, κατακρίνει την πολιτική τάξη, την οποία κατηγορεί για διαφθορά και ανικανότητα, και αξιώνει μια κυβέρνηση αποτελούμενη από τεχνοκράτες και προσωπικότητες ανεξάρτητες από τα παραδοσιακά κόμματα.

Τη νύχτα της Τρίτης και της Τετάρτης τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα του Λιβάνου σημαδεύτηκαν από βανδαλισμούς κατά τραπεζών και ταραχές μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων της τάξης.

Η λαϊκή οργή έγινε ακόμη μεγαλύτερη λόγω της γρήγορης επιδείνωσης της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης τις τελευταίες εβδομάδες και των δρακόντειων περιορισμών που επιβλήθηκαν στις αναλήψεις από τις τράπεζες, οι οποίες κατηγορούνται για συνέργεια με την κυβέρνηση.

Ο Λίβανος έχει μείνει χωρίς κυβέρνηση από τα τέλη του Οκτώβρη του 2019, όταν παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός, Σααντ Χαρίρι, υπό την πίεση μαζικών πολυήμερων διαδηλώσεων και διαμαρτυριών κατά της κυβερνούσας ελίτ και υπό το βάρος μεγάλων οικονομικών προβλημάτων στο λαό.

«Η Επανάσταση Επιστρέφει»

Την εβδομάδα που διανύουμε, ο Λιβανέζικος λαός ξαναβγήκε στο δρόμο, κατηγορώντας και πάλι την ελίτ της χώρας για διαφθορά, αποδίδοντάς της την ευθύνη για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Οι διαδηλωτές έκαψαν λάστιχα, έφτιαξαν οδοφράγματα, έκλεισαν δρόμους, οργάνωσαν διαμαρτυρίες έξω από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας και κατέστρεψαν υποκαταστήματα τραπεζών, με κεντρικό τους σύνθημα «η επανάσταση επιστρέφει». Περισσότερες από 50 συλλήψεις – ίσως και άνω των 100, σύμφωνα με κάποιες πηγές – και τουλάχιστον 50 τραυματισμοί (στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού) είναι ο απολογισμός των νέων διαδηλώσεων, που αντιμετωπίστηκαν με ιδιαίτερη βία από την αστυνομία. Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και έξω από τα αστυνομικά τμήματα όπου κρατούνται οι συλληφθέντες διαδηλωτές. Η πολιτική ηγεσία του Λιβάνου χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις νέες, βίαιες λαϊκές αντιδράσεις, για να λάβει την απάντηση από τον Ζαν Κιουμπίζ, ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στο Λίβανο, «Πολιτικοί, μη κατηγορείτε το λαό, κατηγορείστε τους εαυτούς σας για αυτό το επικίνδυνο χάος».