14 ώρες έπειτα, με το περιστατικό να έχει πάρει δημόσιες διαστάσεις από οργανώσεις και ορισμένα μέσα ενημέρωσης τελικά το Λιμενικό περισυνέλεξε τους 37 πρόσφυγες κουρδικής και συριακής καταγωγής  που βρίσκονταν χωρίς νερό και τροφή στη βραχονησίδα Λάρος. Ανάμεσά τους βρίσκονται 4 μικρά παιδιά κάτω των 10 ετών και έξι γυναίκες εκ των οποίων μια ηλικιωμένη με πατερίτσα.

Σύμφωνα με όσα διηγήθηκαν οι ίδιοι στην κουρδόφωνη ενημερωτική ιστοσελίδα Pishti-News, ξεκίνησαν με ιστιοφόρο σκάφος το ταξίδι τους από τα παράλια της Τουρκίας την Τετάρτη το βράδυ γύρω στις 11 με προορισμό την Ιταλία και ύστερα από περίπου μια ημέρα στη θάλασσα, ενώ βρίσκονταν στα ανοιχτά της βραχονησίδας Λάρος, κοντά στη Λέρο, η μηχανή του σκάφους παρουσίασε βλάβη ενώ στην περιοχή έπνεαν δυνατοί άνεμοι. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι διακινητές που οδηγούσαν το σκάφος τούς παράτησαν στην βραχονησίδα και επέστρεψαν στην Τουρκία.

Όπως κατήγγειλε το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), το Λιμεναρχείο Λέρου αρνήθηκε επί ώρες να πραγματοποιήσει επιχείρηση απεγκλωβισμού των προσφύγων, παρά την πρωινή ενημέρωση πηγών του Λιμενικού ότι σπεύδουν στο σημείο σκάφη του Σώματος.