Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας απαγορεύει τον τερματισμό της εγκυμοσύνης σε περιπτώσεις όπου εντοπίζονται γενετικά ελαττώματα περιορίζοντας έτσι ακόμα περισσότερο την πρόσβαση σε αμβλώσεις στην Πολωνία. Σημειώνεται πως η Πολωνία έχει ήδη έναν από τους αυστηρότερους νόμους για τις αμβλώσεις στην Ευρώπη. Για να δικαιολογήσει την απόφασή του, το δικαστήριο τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρξει προστασία της αξιοπρέπειας ενός ατόμου χωρίς την προστασία της ζωής.

Η αρχηγός της Πολωνικής δικαιοσύνης, Γιούλια Πρτζιλέμπσκα δήλωσε πως η υφιστάμενη νομοθεσία επιτρέπει την έκτρωση των εμβρύων με δυσμορφία είναι «ασυμβίβαστη» με το σύνταγμα της χώρας, ενώ το εθνικιστικό κόμμα της Πολωνίας «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) υποστηρίζει πως πρέπει να παραμείνει νόμιμος μόνο ο τερματισμός της κύησης εξαιτίας αιμομιξίας, βιασμού ή απειλής για την υγεία μιας γυναίκας.

Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη νομοθεσία της Πολωνίας συνιστά μια από τις πιο περιοριστικές νομοθεσίες σχετικά με την έκτρωση στην Ευρώπη, ενώ ομάδες γυναικών και διοργανώσεις για τα ανθρώπινα και τα γυναικεία δικαιώματα διαδήλωσαν κατά των προσπαθειών αυστηροποίησης της νομοθεσίας που αφορά στις αμβλώσεις, ενώ η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς ανέφερε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter πως πρόκειται για μια «θλιβερή μέρα για τα δικαιώματα των γυναικών» υποστηρίζοντας πως «η ακύρωση των λόγων για σχεδόν όλες τις νόμιμες αμβλώσεις στην Πολωνία ισοδυναμεί πρακτικά με απαγόρευση και παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου».