Με φόντο της έκθεση – κόλαφο της OLAF, η οποία ερευνούσε την εμπλοκή και συγκάλυψη των παράνομων επαναπροωθήσεων των προσφύγων από τη Frontex, μία νέα δήλωση του Μαργαρίτη Σχοινά έρχεται να επισφραγίσει το γεγονός ότι Ευρώπη και Ελλάδα προχωρούν χέρι – χέρι, χαράσσοντας κοινή αντιμεταναστευτική πολιτική.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο αντιπρόεδρος και επίτροπος για τον Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς στην Καθημερινή, με αφορμή την περιοδεία του ίδιου και της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες παραμονές της κρίσιμης συνόδου της πολιτικής ηγεσίας της Ε.Ε. για την τύχη των Δυτικών Βαλκανίων, ξεκαθάρισε ότι στην Ελλάδα έχουμε τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του Frontex σε όλη την Ευρώπη: στον Εβρο και τα νησιά.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου «εάν τον ανησυχούν τα όσα συμβαίνουν στον Έβρο», απάντησε τα εξής:

Κατ’ αρχάς έχουμε αλλάξει τα τελευταία τρία χρόνια το υπόδειγμα της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα. Η Ευρώπη έχει δώσει στην Ελλάδα τα περισσότερα χρήματα για το μεταναστευτικό απ’ ό,τι στους «27».

Δεύτερον, εμείς κληρονομήσαμε την ντροπή της Μόριας και χτίσαμε με 100% χρηματοδότηση του κοινοτικού προϋπολογισμού πέντε υπερσύγχρονα κέντρα υποδοχής στα πέντε νησιά του ΒΑ Αιγαίου. Σάμος, Λέρος, Κως είναι ήδη έτοιμα και Λέσβος, Χίος τελειώνουν, κάτι που ουσιαστικά μας επιτρέπει να κτίσουμε σε ευρωπαϊκές βάσεις το μεταναστευτικό.

Να μπαίνει ο κόσμος σε συνθήκες ανθρώπινες, να ξεκαθαρίζουμε γρήγορα ποιος είναι για άσυλο και ποιος δεν είναι, ώστε να επιστρέφει.

Τρίτον, έχουμε στην Ελλάδα τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του Frontex σε όλη την Ευρώπη: στον Εβρο και τα νησιά. Αρα, όλοι αυτοί που προσπαθούν να εμφανίσουν αντιθετικά τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη στο θέμα της διαχείρισης του μεταναστευτικού κάνουν πολύ μεγάλο λάθος. Γιατί, όχι απλώς ξέρουμε τι συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά εν πολλοίς είμαστε μαζί στη διαχείριση.

Διαβάστε περισσότερα στην Καθημερινή.