Μέχρι στιγμής η Σερβία δεν έχει προχωρήσει σε επιβολή κυρώσεων προς τη Ρωσία, ενώ δεν έχει καταδικάσει την απόφαση του Πούτιν να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητα κράτη τις δύο περιοχές που ελέγχουν από το 2014 οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές στα ανατολικά της Ουκρανίας, σε Ντόνετσκ και Λουχάνσκ. Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς έχει συνεχείς διαβουλεύσεις με ξένους αξιωματούχους για ένα θέμα εξαιρετικά λεπτό για τη Σερβία, που έχει η ίδια αντιμετωπίσει το 1999 επίθεση του ΝΑΤΟ χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τελικά απόσχιση του νότιου τμήματός της στο Κόσοβο, με αυτονόμηση των κατά κύριο λόγο αλβανόφωνων αυτών περιοχών.

«Θα έχω συνάντηση με τους απεσταλμένους των πέντε πιο ανεπτυγμένων χωρών, τις ΗΠΑ, την Βρετανία, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία και την ΕΕ, και το αργότερο 24 ώρες μετά θα ανακοινώσω με σαφήνεια την θέση μας», είπε ο Βούτσιτς στο σερβικό πρακτορείο Tanjug. «Η θέση της Σερβίας θα είναι στάση αρχής και θα βασίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου».

Προσέθεσε επίσης ότι «η Σερβία επιδιώκει την διασφάλιση των εθνικών της συμφερόντων, την διατήρηση της ειρήνης και της οικονομικής σταθερότητας και δεν έχει καμία πρόθεση να αποτελέσει μέρος κάποιων γενικευμένων πολεμικών συρράξεων».

Είχε προηγηθεί δήλωση του εκπροσώπου της ΕΕ Πίτερ Στάνο, ο οποίος επισήμανε ότι οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες οφείλουν να συνταχθούν με τις Βρυξέλλες στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.