Το υψηλότερο χρέος στην ευρωζώνη φαίνεται να σημειώνει η Ιταλία, ύψους 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ, κάνοντας «την ελληνική κρίση να μοιάζει παιχνιδάκι», όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Die Welt. H κατάσταση της οικονομικής κρίσης της χώρας έχει φτάσει σε τέτοιο αδιέξοδο, που κάνει τους οικονομολόγους να συζητούν ακόμα και την έξοδο της από την ευρωζώνη.
Μετά την ανησυχία σχετικά για πρόωρες εκλογές, δύο φαίνεται να είναι οι πιο πιθανοί κίνδυνοι, σύμφωνα με την Die Welt, είτε να αναπτύξουν δύναμη οι λαϊκιστές, οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν τη χώρα εκτός ευρώ, είτε να καταφύγουν τα κατεστημένα κόμματα σε ριζοσπαστικές οικονομικές λύσεις. Ένα σχέδιο β’ φαίνεται να τίθεται υπό συζήτηση στο πλαίσιο εύρεσης μια λύσης, καθώς την περασμένη κιόλας βδομάδα έγινε λόγος για καθιέρωση ενός παράλληλου νομίσματος.
«O κίνδυνος επανέρχεται στην Ευρώπη» ήταν η δήλωση ενός πολιτικού αναλυτή και εμπειρογνώμονα του οίκου επενδυτικών συμβούλων EPM Group του Βερολίνου για ιταλικά θέματα, Ερβιν Γκράντινγκερ. «Ουδείς γνωρίζει επακριβώς τι θέλει αυτό το κίνημα. Ένα τμήμα των μελών θεωρεί το ευρώ ως κάτι κακό και θέλει να γίνει δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Ιταλίας στην ευρωζώνη» προσθέτει, ενώ η εφημερίδα δηλώνει την ανησυχία της σχετικά με την άνοδο του κόμματος των «5 αστέρων», το οποίο παρουσιάζεται ως η ισχυρότερη πολιτική δύναμη αυτή τη στιγμή στο Κοινοβούλιο.
Ωστόσο ο Γερμανός οικονομολόγος εκτιμά πως η κρίσιμη κατάσταση θα συνεχιστεί μέχρι και την άνοιξη του 2018 ενώ μετά υπάρχει το ενδεχόμενος συζήτησης μιας ευρωπαϊκής συνθήκης που θα επιφέρει ορισμένες ελαφρύνσεις για την Ιταλία.
H Die Welt σημειώνει πως μέχρι την άνοιξη του 2018 «οι Ιταλοί θα είναι μόνοι, αφού και η πολιτική του φτηνού χρήματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) λήγει το καλοκαίρι του 2019, κάτι το οποίο θα δημιουργήσει δυσκολίες στο ιταλικό κράτος», ενώ προσθέτει πως το ιταλικό χρέος δεν είναι βιώσιμο με την Ιταλία να χρωστάει το 133% του ΑΕΠ, το οποίο αναλογεί σε 37.000 ευρώ σε κάθε ιταλό πολίτη.
Πιθανότητα για έξοδο απο την ευρωζώνη
«Το ύψος του χρέους θυμίζει Ελλάδα. Υπάρχουν όμως δύο θεμελιώδεις διαφορές: αφενός η Ιταλία είναι συνηθισμένη να ζει με χρέη και αφετέρου οι περισσότεροι δανειστές είναι οι ίδιοι οι πολίτες της και οι τράπεζές της. Εάν η ΕΚΤ σταματήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, τότε ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ελλειμματικού ιταλικού κράτους δεν θα υπάρχει». Οι αναλυτές της σημειώνουν ότι «το χρέος μειώνει τις ευκαιρίες ανάπτυξης, αλλά χωρίς ανάπτυξη δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς από το χρέος. Εάν δεν υπάρξει άμεσα η θαυματουργή ανάπτυξη, τότε η αναδιάρθρωση του χρέους ή ακόμα και η έξοδος από το ευρώ είναι αναπόφευκτα» σημειώνει η έκθεση των εμπειρογνωμόνων της ιταλικής τράπεζας Mediobanca
Σε περίπτωση έσχατης ανάγκης, οι Γερμανοί “σοφοί” έχουν προτείνει να παραταθεί η λήξη των ιταλικών ομολόγων ώστε να έχει περιθώριο ελιγμών η Ιταλία. «Ένα είναι σαφές: μια κρίση χρέους στην Ιταλία, τον τρίτο μεγαλύτερο οφειλέτη στον κόσμο, θα έκανε την κρίση στην Ελλάδα να μοιάζει με παιχνιδάκι», καταλήγει το δημοσίευμα της Welt.