Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Λεκλέρκ τόνισε ότι πέρα από τις συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο της Μόριας, οι πρόσφυγες επιβιώνουν σε πολύ δύσκολες στην Ελλάδα. Στάθηκε στο ότι παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, οι υπάρχουσες δομές δεν αρκούν για να εξασφαλίσουν τη διαβίωση χιλιάδων ανθρώπων.
«Υπάρχουν στα νησιά περίπου 7.000 άτομα με άρση γεωγραφικού περιορισμού που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να φύγουν και να μετακινηθούν προς την ενδοχώρα. Μάλιστα, αναρωτιέμαι γιατί δεν φεύγουν. Δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις φιλοξενίας, άρα αυτό που πρέπει να γίνει είναι να δημιουργήσουμε επιπλέον θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα ώστε να μπορέσουν να μετακινηθούν αυτοί οι άνθρωποι».
Δύσκολο να δημιουργηθούν νέες θέσεις φιλοξενίας
Κάνοντας απολογισμό της προόδου στο θέμα της φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα από το 2015, ανέφερε ότι «είχαμε μόνο 1.000 θέσεις φιλοξενίας για αιτούντες άσυλο, αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε 50.000 θέσεις φιλοξενίας», αλλά επισήμανε πως με τις υπάρχουσες συνθήκες δεν επαρκούν οι χώροι στέγασης.
«Αυτά δεν είναι αρκετά γιατί οι ανάγκες είναι πολύ παραπάνω από τις διαθέσιμες θέσεις φιλοξενίας. Δεν είναι εύκολο για την Ελλάδα να δημιουργήσει επιπλέον θέσεις φιλοξενίας μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή στους επόμενους μήνες. Είναι δύσκολο να δημιουργήσεις ξαφνικά ένα νέο καταυλισμό είναι δύσκολο να βρεις νέα διαμερίσματα γιατί είναι στα όρια του το πρόγραμμα. Άρα αυτό χρειάζεται χρόνο και δεν μπορούμε φυσικά να επεκτείνουμε τη δυναμικότητα του συστήματος υποδοχής επ’ άπειρον. Αυτό λοιπόν που πρέπει να δούμε είναι εναλλακτικές ευέλικτες λύσεις».
Frustration can easily boil over in #Moria RIC which now hosts over 10,000 asylum seekers & 700 unaccompanied children. UNHCR Rep in Greece, Philippe Leclerc, repeated today from #Lesvos the urgent need to reduce overcrowding & improve conditions & support on the islands’ centers pic.twitter.com/E20sTUWZMM
— UNHCR Greece (@UNHCRGreece) September 4, 2019
Ζητά δράσεις από την ΕΕ για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα
Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση που διαμορφώνεται από τις συνεχείς αυξημένες ροές, ο Λεκλέρ δήλωσε ότι πρέπει η κατάσταση σε σχέση με το 2015-2016 είναι «τελείως διαφορετική», διότι τότε «οι άνθρωποι έμεναν στα νησιά για περίπου 48 ώρες και μετά μετακινούνταν και συνέχιζαν το ταξίδι τους». Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει τα κράτη – μέλη της ΕΕ να συνδράμουν στην προστασία των ανήλικων ασυνόδευτων προσφυγόπουλων
«Αυτό που ζούμε σήμερα είναι μια κατάσταση που απαιτεί τη μέγιστη δυνατή προσοχή μας. Αυτή τη στιγμή έχουμε κατά μέσο όρο 200 αφίξεις την ημέρα, το θέμα όμως είναι ότι αυτές οι αφίξεις συμβαίνουν όταν τα κέντρα υποδοχής είναι υπερπλήρη. Η κατάσταση ήταν ήδη οριακή στα κέντρα υποδοχής επομένως και αυτή η μικρή αύξηση δημιούργησε μια κατάσταση που είναι αρκετά επείγουσα. Βλέπουμε όλοι να φτάνουν άνθρωποι σε συνθήκες που είναι ήδη πολύ δύσκολες, πολύ δυσχερείς γιατί τα ΚΥΤ είναι υπερπλήρη. Είναι ανάγκη να αναληφθεί επειγόντως δράση και κάποια από αυτά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το ΚΥΣΕΑ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως το πρώτο μέτρο που αναφέρεται στην αποσυμφόρηση των νησιών με έμφαση στους ασυνόδευτους ανηλίκους.
Χρειάζονται περισσότερες άμεσες λύσεις για να αυξηθεί η δυνατότητα υποδοχής και στην ενδοχώρα. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα, δεν μπορεί να γίνει αύριο, αλλά πρέπει να δούμε εναλλακτικά μέτρα και λύσεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα σύνολο 4.400 ασυνόδευτων ανηλίκων στη χώρα και σίγουρα αυτό που θα συνεχίσουμε να προωθούμε σε επίπεδο Ευρώπης είναι να καλούμε τα κράτη μέλη της εε αλλά και άλλες χώρες, όπως την Ελβετία, να υλοποιήσουν προγράμματα μετεγκατάστασης ώστε να μεταφερθεί ένας ικανός αριθμός ασυνόδευτων σε άλλες χώρες διότι αυτά τα παιδιά πρέπει να βρεθούν σε ένα ασφαλές περιβάλλον που προσφέρει προστασία και μόνο έτσι μπορεί να γίνει αυτό. Για το θέμα των ασυνόδευτων χρειάζεται επείγουσα δράση».