Σύμφωνα με μελέτη από μια ΜΚΟ που ασχολείται με τα εργασιακά δικαιώματα, πάνω από το 80% των ανθρώπων που εργάζονται στα έτοιμα ενδύματα στην Μπανγκαλόρ της Ινδίας, είναι μετανάστες. Πολλοί εξ αυτών δεν ξέρουν τη γλώσσα και είναι άστεγοι. Συνέπεια αυτού είναι η εκμετάλλευση αυτών από τα εργοστάσια ενδυμάτων προσφέροντάς τους στέγη
Εταιρίες όπως οι H&M, C&A, Tommy Hilfiger, Inditex (Zara), Gap και άλλες, έχουν τα εργοστάσια τους σε αυτή την περιοχή, στα οποία εργάζονται εκατοντάδες εργαζόμενοι.
Η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι γυναίκες, οι οποίες δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να μένουν στις παρεχόμενες στέγες κάτω από άθλιες συνθήκες. Σύνφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, οι γυναίκες αυτές δεν μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια αυτά. Τους επιτρέπεται να βγαίνουν μόνο όταν πηγαίνουν στο εργοστάσιο και όταν πηγαίνουν να κάνουν τα αναγκαία ψώνια. Όλες οι κινήσεις τους καταγράφονται.
Οι εργάτες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση τηλεφώνων για να επικοινωνούν με τις οικογένειές τους, αλλά δεν τους επιτρέπεται να μιλήσουν με εργατολόγους ή οποιονδήποτε ασχολείται με εργασιακά δικαιώματα. Έτσι, συχνά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι συνθήκες διαβίωσης είναι τραγικές, κάνοντας αναφορά σε έναν ξενώνα που τροφοδοτεί εργοστάσιο της H&M, ο οποίος δεν παρέχει κουζίνες στους φιλοξενούμενους, δεν έχει σταθερή ροή νερού και έχει ένα μπάνιο ανά 14 άτομα.
Οι εταιρείες δηλώνουν ότι συνεργάζονται με τα τοπικά εργατικά συνδικάτα με σκοπό να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των εργατών, ενώ η PVH στην οποία ανήκει ο Tommy Hilfiger πραγματοποιεί ανεξάρτητη έρευνα.
Πηγή: Kollect News