Yπενθυμίζεται ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής κατέλαβαν το σκάφος σε διεθνή ύδατα νωρίς το πρωί της Δευτέρας, συλλαμβάνοντας 12 ακτιβιστές από διάφορες χώρες, ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στη Λωρίδα της Γάζας μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, σπάζοντας τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ.

Μεταξύ των ακτιβιστών ήταν πολίτες από τη Βραζιλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Ισπανία και την Τουρκία.

Τέσσερις ακτιβιστές απελάθηκαν από το Ισραήλ την Τρίτη, μεταξύ αυτών και η Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ, ενώ οι υπόλοιποι οκτώ, που αρνήθηκαν να υπογράψουν εντολές απέλασης, κρατούνται στις φυλακές Γκιβόν στη Ράμλα του Ισραήλ.

Οι οκτώ παρουσιάστηκαν την Τρίτη ενώπιον δικαστηρίου κράτησης στη Ράμλα, αντιμέτωποι με εντολές απέλασης που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών του Ισραήλ, σύμφωνα με την Adalah.

Η νομική ομάδα της Adalah, που αποτελείται από τις δικηγόρους Χαντίλ Αμπού Σάλεχ, Λούμπνα Τόμα και την εθελόντρια Αφνάν Χαλίφα, υποστήριξε κατά τη διάρκεια της πεντάωρης ακρόασης ότι η ισραηλινή αναχαίτιση του Madleen – μέρους του Στόλου της Ελευθερίας (Freedom Flotilla Coalition) με σκοπό τη διάσπαση του αποκλεισμού της Γάζας – παραβίασε το διεθνές δίκαιο.

Η ομάδα υποστήριξε ότι οι ακτιβιστές μεταφέρθηκαν βίαια στο Ισραήλ από διεθνή ύδατα και χαρακτηρίστηκαν «παράνομοι εισβολείς» χωρίς νομική βάση, σύμφωνα με την Adalah.

Οι δικηγόροι καταδίκασαν τον αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ ως παράνομη πράξη συλλογικής τιμωρίας με στόχο την πείνα των αμάχων, παραβιάζοντας τα προσωρινά μέτρα που έχει εκδώσει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στην υπόθεση γενοκτονίας της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ. Υποστήριξαν ότι οι ακτιβιστές ενήργησαν εντός των νομικών τους δικαιωμάτων για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, όπου οι κάτοικοι κινδυνεύουν από λιμό.

Η νομική ομάδα απαίτησε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ακτιβιστών και την επιστροφή τους στο πλοίο Madleen για να ολοκληρώσουν την αποστολή τους πριν επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Υποστήριξαν ότι το Ισραήλ δεν έχει δικαιοδοσία, καθώς το σκάφος αναχαιτίστηκε σε διεθνή ύδατα, καθιστώντας τις συλλήψεις και τις εντολές απέλασης παράνομες, σύμφωνα με το κέντρο.

Οι κρατούμενοι ακτιβιστές δήλωσαν ότι «απήχθησαν» και μεταφέρθηκαν δια της βίας στο Ισραήλ, τονίζοντας ότι μοναδικός τους στόχος ήταν να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό και να παραδώσουν βοήθεια στους Παλαιστίνιους της Γάζας, ανέφερε η Adalah.

Κατήγγειλαν επίσης ανθυγιεινές συνθήκες κράτησης, περιλαμβανομένης της παρουσίας κοριών και ακατάλληλου πόσιμου νερού.

Οι ισραηλινές αρχές ζήτησαν από το δικαστήριο να διατηρήσει τους ακτιβιστές υπό κράτηση μέχρι την απέλασή τους βάσει του Νόμου Εισόδου στο Ισραήλ, ο οποίος επιτρέπει κράτηση έως 72 ωρών για όσους αρνούνται την εθελούσια αναχώρηση.

Το κέντρο επανέλαβε την έκκλησή του για άμεση απελευθέρωση των ακτιβιστών και την επιστροφή τους στις πατρίδες τους, ενώ η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται σύντομα.