Ο κρατούμενος Βασίλης Δημάκης τον Απρίλιο του 2018, μετά από 32 ημέρες απεργίας πείνας και 8 ημέρες απεργίας δίψας, καθώς και κινητοποιήσεων χιλιάδων αλληλέγγυων είχε «κερδίσει» το δικαίωμα του στην εκπαιδευτική άδεια με βραχιολάκι.

Τότε, στο πλευρό του Βασίλη Δημάκη στη διεκδίκηση του δικαιώματος του για πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο στάθηκαν οργανώσεις, φορείς, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι υπέγραψαν διαδικτυακά σχετικό ψήφισμα.

Ο Β. Δημάκης νίκησε

Σήμερα, το αρμόδιο υπουργείο αντί να εφαρμόσει τα στοιχειώδη μέτρα που έχει εξαγγείλει και που ζητούν όλοι οι φορείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις φυλακές αποφάσισε να τον μεταφέρει αιφνιδιαστικά παραμονές του Πάσχα σε άλλη φυλακή.

«Ο Βασίλης Δημάκης έχει ξεκινήσει απεργία πείνας(22/2) με αίτημα την επιστροφή του στις φυλακές Κορυδαλλού. Αν το αίτημα του δεν δικαιωθεί μέχρι την Κυριακή θα κλιμακώσει τον αγώνα του προχωρώντας σε απεργία Δίψας» σημειώνει σε ανάρτηση του το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Δίκτυο, ο Βασίλης Δημάκης ο οποίος είναι αριστούχος φοιτητής, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής,« μετήχθη παράνομα από τις φυλακές Κορυδαλλού (όπου βρισκόταν για να είναι κοντά στην σχολή του και να μπορεί να παρακολουθεί τα μαθήματα του κάνοντας χρήση του θεσμού των εκπαιδευτικών αδειών) στο Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών και συγκεκριμένα στα κελιά πειθαρχικής απομόνωσης, χωρίς να έχει κατηγορηθεί για κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα. Ο πραγματικός λόγος είναι η συμμετοχή του στους ειρηνικούς αγώνες των κρατουμένων ενάντια στην απραξία της κυβέρνησης στο θέμα της πανδημίας Covid19 και την άρνηση της να πάρει μέτρα για να προστατέψει την ζωή χιλιάδων κρατούμενων».

Αριστούχος μαθητής, αριστούχος φοιτητής

Παίρνοντας τη ζωή στα χέρια του ξανά μαζί με την μεγάλη απόφαση από το 2015 έως και το 2017, μέσα από ανυπέρβλητες δυσκολίες, και όντας κρατούμενος, συνεχίζει την δευτεροβάθμια εκπαίδευση αρχικά ως κατ’ ιδίαν διδαχθείς στη φυλακή Γρεβενών και -κατόπιν μεταγωγής του ένα μόλις μήνα πριν τις εξετάσεις στη Φυλακή Πατρών- στο Εσπερινό Γενικό Λύκειο Πατρών, στα αντίστοιχα σχολικά έτη.

Την περίοδο της φοίτησής του στο σχολείο διακρίθηκε για τις μαθητικές επιδόσεις του, πετυχαίνοντας να βγάλει γενικό μέσο όρο 17.4. Το να μελετά κανείς στη φυλακή σε ένα κελί με άλλους 4 κρατούμενους μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι. Παρά τις διόλου ευκαταφρόνητες αντιξοότητες, όμως, ο Δημάκης αποφοίτησε με 19 και 9, όντας αριστούχος μαθητής.

Έδωσε πανελλήνιες εξετάσεις πετυχαίνοντας την εισαγωγή του στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.). Κατάφερε μάλιστα να εισαχθεί δεύτερος σε κατάταξη, ανάμεσα σε όλους τους μαθητές των εσπερινών λυκείων της χώρας.

Η ιστορία της εκπαιδευτικής του πορείας είδε το φως της δημοσιότητας με αρκετά αφιερώματα στον Τύπο. Ακόμα και η συντηρητική «Καθημερινή» δημοσίευσε άρθρα σχετικά με την επιτυχία του Βασίλη Δημάκη, τη μαθητική διαδρομή του, την επιμονή του αλλά και τα εμπόδια και τις δυσκολίες που συνάντησε ως κρατούμενος στην προσπάθειά του να φοιτήσει πια στο Πανεπιστήμιο, από τον Αύγουστο του 2017.

Μεσολάβησε η εκπαιδευτική μεταγωγή του, όπως προβλέπει ο νόμος, από τις φυλακές του Αγίου Στεφάνου Πάτρας στον Κορυδαλλό, ώστε να ξεκινήσει τη φοίτησή του στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, επιτυχία για την οποία ο Δημάκης έλαβε και έπαινο από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή.

Ξεκινώντας από αυτό που είχε εγκαταλείψει πριν από 20 χρόνια, το σχολείο, κατάφερε να αναγεννηθεί, αρχίζοντας τη φοιτητική ζωή μέσα από τις φυλακές και έχοντας θέσει νέους, υψηλότερους στόχους.

Πρωτοετής φοιτητής του Πολιτικού της Νομικής, πλέον, έχει περάσει με υψηλότατη βαθμολογία τα μαθήματα που έχει δηλώσει όπως «Κοινωνιολογία», «Εισαγωγή στις Διεθνείς Σχέσεις, «Εισαγωγή στο Δίκαιο», καταρρίπτοντας και το τελευταίο επιχείρημα που του στερούσε ήδη αυθαίρετα το δικαίωμα της εκπαιδευτικής άδειας, όπως αυτή έχει καθοριστεί με βάση τον Σωφρονιστικό Κώδικα και τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο Δημάκης είναι ο μόνος που δεν πήρε την άδεια απ’ όσους είχαν τις προϋποθέσεις και ζήτησαν να την πάρουν -ανεξάρτητα από εκτιμήσεις για τη σοβαρότητα των όσων είχαν διαπράξει.

*Απόσπασμα από το ρεπορτάζ του Γιώργου Μουργή για την υπόθεση του Βασίλη Δημάκη που δημοσιεύτηκε στο ThePressProject τον Απρίλιο του 2018. 

Διαβάστε το ολόκληρο εδώ:

https://thepressproject.gr/summorfosi-xoris-morfosi-i-periptosi-tou-kratoumenou-apergou-peinas-basili-dimaki/