Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δείχνει ότι η Καταλονία κέρδισε το δικαίωμα να είναι μια ανεξάρτητη χώρα, δήλωσε ο ηγέτης της περιφέρειας Κάρλες Πουτζντεμόν κατά την ομιλία του ενώπιον του τοπικού κοινοβουλίου, από το οποίο ζήτησε ωστόσο να «παγώσει» την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας για μερικές εβδομάδες, προκειμένου να προηγηθεί διάλογος με τη Μαδρίτη.
 
«Σε αυτήν την ιστορική στιγμή, θέλω να ακολουθήσω τη λαϊκή βούληση η Καταλονία να γίνει ανεξάρτητο κράτος» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πουτζντεμόν, επιβεβαιώνοντας τους πολίτες πως θα προχωρήσει στην υλοποίηση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.
 
«Είναι σαφές ότι πρέπει να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Και ευθύνη μας είναι να αποκλιμακώσουμε την ένταση», συνέχισε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η πλειονότητα των Καταλανών «πιστεύουν ότι η Καταλονία θα πρέπει να έχει το δικό της κράτος».
 
Σημείωσε επίσης ότι οι Καταλανοί είναι ενωμένοι και το θέμα της ανεξαρτησίας της περιφέρειάς τους, δεν είναι πλέον εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας, αλλά έχει αποκτήσει ευρωπαϊκή διάσταση.


Σε αστυνομικό κλοιό το καταλανικό κοινοβούλιο εν όψει ομιλίας Πουτζντεμόν 


Την περιοχή γύρω από το  κοινοβούλιο απέκλεισε η καταλανική αστυνομία εν όψει ομιλίας του ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, όπου ενδέχεται να κηρύξει την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία. 

Περίπου 20 κλούβες της αστυνομίας περικύκλωσαν το πάρκο που βρίσκεται δίπλα από το κοινοβούλιο, μπλοκάροντας έτσι με κάθε τρόπο την είσοδο σε αυτό. «Για λόγους ασφαλείας, το πάρκο Θιουταδέλα όπου βρίσκεται το κοινοβούλιο θα κλείσει για το κοινό σήμερα», ανακοίνωσε η καταλανική αστυνομία Mossos d’ Esquadra, σύμφωνα με το Reuters.
 

Γύρω από το κοινοβούλιο, όπου έχουν εγκατασταθεί μεγάλες εικόνες για να παρακολουθείται η διαδικασία, συγκεντρώθηκαν οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας.
 
Οι δυνάμεις της τάξης θέλουν να «αποτρέψουν οποιαδήποτε κατάσταση στην οποία θα ασκείτο πίεση στην κοινοβουλευτική δραστηριότητα», διευκρίνισε εκπρόσωπος της αστυνομίας, υπενθυμίζοντας ότι την Κυριακή, στη διάρκεια διαδήλωσης κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, «μια ομάδα εισήλθε διά της βίας στο πάρκο και εκσφενδόνισε αντικείμενα κατά του κοινοβουλίου».
 
«Προσπαθούμε να αποτρέψουμε αυτού του είδους τις καταστάσεις, που προκαλούνται τόσο από ενωτικούς διαδηλωτές όσο και από ριζοσπαστικές αυτονομιστικές ομάδες», υπογράμμισε.