της Νεκταρίας Ψαράκη 

Σήμερα τα ξημερώματα δυνάμεις των ΜΑΤ προχώρησαν σε εκκένωση της κατάληψης που λειτουργούσε εδώ και χρόνια ως Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πολυτεχνείου στη σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ. «Ήρθαν αχάραγα, διέλυσαν κυριολεκτικά την κατάληψη, έσπασαν τις πόρτες και έφυγαν.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

»Τότε δεν ήταν κανείς εκεί. Τα μέλη της κατάληψης ήρθαν, σήκωσαν τις πόρτες και προσπάθησαν να τις βιδώσουν και μετά έφυγαν. Εγώ εργάζομαι στο ίδιο κτίριο, δε χρειάζεται καν να πω ότι δεν μας είχαν ενοχλήσει ποτέ. Ευτυχώς μας προστάτεψε η αστυνομία από μία ποτίστρα σκύλου, δύο βιβλία του Νίτσε, μερικά του Κάμυ και μία σημαία», αναφέρει στο ΤPP εργαζόμενος του Πολυτεχνείου.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

«Είναι κρυμμένοι πίσω από πόρτες, στις ταράτσες – Τραυμάτισαν μία κοπέλα και προσήγαγαν φοιτητές»

«Το μεσημέρι ήρθαν πάρα πολλοί αστυνομικοί, 3-4 κλούβες, περιπολικά, οχήματα της ασφάλειας. Εκλεισαν την πρόσβαση στη σχολή χημικών μηχανικών, ήρθαν οι ΔΙ.ΑΣ και ΔΕΛΤΑ και μαζευαν τυχαίο κόσμο, φοιτητές που έπιναν καφέ στα παγκάκια στον υπαίθριο χώρο του κυλικείου της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών. Ο εσωτερικός χώρος μάλιστα είναι ιδιωτική επιχείρηση. Ταυτόχρονα στη σχολή χημικών μπήκαν τα ΜΑΤ. Δεν περιορίστηκαν όμως στο χώρο της κατάληψης. Ανέβηκαν στους ορόφους και βγήκαν στις ταρατσες.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

»Κρύβονταν πίσω από πόρτες, σε χώρους που εργαζονταν οι συναδελφοι. Υπήρχαν άνθρωποι σε εργαστήρια και φοβοντουσαν να φύγουν. Η αστυνομία έκανε πολιορκία σε όλο το κτίριο», αναφέρει ο εργαζόμενος του Πολυτεχνείου.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

«Στην κεντρική πλατεία μαζεύτηκαν φοιτητές του campus. Τότε ήρθαν εκεί οι αστυνομικοί με τα μηχανάκια και τους χτύπησαν. Τραυματίστηκε μία κοπέλα και προχώρησαν και σε άλλες προσαγωγές. Είχε δημιουργηθεί μία βασική αστυνομική ομάδα στην κεντρική πλατεία και γύρω γύρω ακροβολισμένοι στα περάσματα της κεντρικής πλατείας υποομάδες. Ήταν ένας αστυνομικός με πολιτικά ο οποίος κουβαλούσε μία μαύρη σακούλα και εξαπέλυε απειλές. Φώναζε προκλητικά “ελάτε, μη φοβάστε”», περιγράφει. «Οι καθηγητές της σχολής μόλις άκουσαν για την ύπαρξη των ΜΑΤ έφυγαν τρέχοντας. Αρκετοί αφήνοντας τη δουλειά τους στη μέση, χωρίς να ενημερώσουν», καταλήγει.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Σε βίντεο που εξασφάλισε το ΤPP φαίνονται αστυνομικοί να προχωρούν σε προαγωγές μέσα στο χώρο του ΕΜΠ. Φοιτητές τριγύρω διαμαρτύρονται ενώ αστυνομικοί εξαπολύουν απειλές: «Όλοι θα προσαχθείτε», ακούγεται να λέει αστυνομικός, ενώ επιλέγονται αναίτια άτομα από το πλήθος. Σε άλλο σημείο του βίντεο φαίνοναι μηχανές της ΕΛ.ΑΣ να κυνηγούν τους φοιτητές πεζούς οι οποίοι τρέχουν να ξεφύγουν. Στο σημείο είναι και μία κοπέλα η οποία είχε χτυπηθεί. «Είναι χτυπημένη!» φωνάζουν οι φοιτητές στους αστυνομικούς. «Την κοπέλα θα πάρετε; Την σακατέψατε και θα την πάρετε;», διαμαρτύρονται οι φοιτητές, καθώς ξεκινά η προσαγωγή της κοπέλας που είχε τραυματιστεί. Ακόμη, βλέπουμε το ΕΜΠ σε κατάσταση πολιορκίας, με άνδρες των ΜΑΤ να βρίσκονται στον προαύλιο χώρο των Σχολών, στις εισόδους, στο εσωτερικό των κτιρίων, μέχρι και στις ταράτσες.

«Τα μηχανάκια των ΔΕΛΤΑ ήρθαν κατά πάνω μας»

Το ΤPP επικοινώνησε με μία φοιτήτρια των Τοπογράφων Μηχανικών η οποία εκείνη τη στιγμή ήταν στη Βιβλιοθήκη και διάβαζε ενόψει εξεταστικής. «Λόγω των εξετάσεων διαβάζω εκεί κάθε μέρα. Ξαφνικά έρχονται οι φίλοι μου και μου λένε τρέξε, συλλαμβάνουν κόσμο στην κεντρική πλατεία. Επικράτησε αναστάτωση και μεταξύ των όσων βρίσκονταν στη βιβλιοθήκη. Πάω στην πλατεία και βλέπω τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ, έξω από το κτίριο των Χημικών Μηχανικών, εκεί που τα ξημερώματα εκκένωσαν την κατάληψη εντός του χώρου. Σε ανύποπτο χρόνο βλέπουμε μηχανάκια των ΔΕΛΤΑ να έρχονται κατά πάνω μας. Ήμασταν μία μάζα κόσμου 40 ατόμων. Αυτά τα 40 άτομα ήμασταν εμείς που βρισκόμασταν αρχικά στη βιβλιοθήκη, εργαζόμενοι και καθηγητές που απόρησαν τι συμβαίνει και περαστικοί. Απλώς στεκόμασταν και βλέπαμε τι συμβαίνει. Κυριολεκτικά γκάζωσαν και έτρεξαν κατά πάνω μας. Αρχίσαμε να τρέχουμε, κατευθυνθήκαμε πίσω στη βιβλιοθήκη. Τα μηχανάκια χτύπησαν μία φοιτήτρια, της άνοιξαν το κεφάλι. Έπεσε κάτω, είχε αίμα. Τότε οι μηχανές σταμάτησαν και προχώρησαν σε προσαγωγές. Υπολόγισα περίπου 10 άτομα ενώ παράλληλα από την πάνω μεριά του Πολυτεχνείου – στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικής –  προσήγαγαν άλλους τόσους. Η κοπέλα βρισκόταν στο έδαφος. Καλέσαμε το ΕΚΑΒ. Ήρθε και παρέλαβε την κοπέλα συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων διότι την προσήγαγαν κιόλας», ανέφερε η φοιτήτρια.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Ακόμη, επιβεβαιώνει ότι το campus- και ειδικά η Σχολή Χημικών Μηχανικών – βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας. «Καθώς βρισκόμουν στο χώρο των Χημικών Μηχανικών βγήκε μία υπάλληλος και με ενημέρωσε ότι υπήρχαν Ασφαλίτες μέσα στη σχολή και μας έδιωχναν. Οι αστυνομικές δυνάμεις είναι ακόμα μέσα στο πανεπιστήμιο. Εγώ βλέπω ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται όπως και πέρυσι. Ε, δεν μπορεί να είναι τυχαίο να επιλέγουν να προχωρούν σε εκκενώσεις μία τέτοια περίοδο που οι σχολές είναι άδειες λόγω καλοκαιριού και δεν υπάρχουν τα ίδια αντανακλαστικά από τους φοιτητές. Η εκκένωση του Αυτοδιαχειριζόμενου Στεκιού του Πολυτεχνείου έρχεται να κουμπώσει με όλες τις εκκενώσεις κατειλλημένων κτιρίων που γίνονται στο Δήμο Αθηναίων με εντολή Μπακογιάννη την ίδια ώρα που δεν μεριμνούν για τα βασικά. Καίγεται όλη η χώρα, ο κόσμος βάλλεται κατά προσφύγων και μεταναστών, και εκείνοι αποφασίζουν να βάλουν και αστυνομία στα πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση συνεχίζει να προσπαθεί να υλοποιήσει την πανεπιστημιακή αστυνομία όμως η αντίδρασή μας είναι μεγάλη απέναντι σε αυτό. Γνωρίζουμε όμως ότι για να μπει η αστυνομία σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα πρέπει να πάρει εντολή από τον πρύτανη. Ο Πρύτανης, κ. Μπουντουβής είναι καθηγητής στους Χημικούς Μηχανικούς, στο χώρο όπου στεγαζόταν το Στέκι που εκκενώθηκε. Μάλλον έδωσε εντολή και μετά κάλεσε και για προσαγωγή φοιτητών», αναφέρει.

Καλέσματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΜΠ προχώρησαν σε δύο καλέσματα. Το ένα στη ΓΑΔΑ, ως έκφραση αλληλεγγύης στους προσαχθέντες και το άλλο στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΕΜΠ ώστε να πραγματοποιηθεί κινητοποίηση ως την κεντρική πλατεία με βασικό σύνθημα την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από το χώρο του πανεπιστημίου.

ΕΛ.ΑΣ: Άτομα πέταξαν μάρμαρα στους αστυνομικούς

Το ΤPP επικοινώνησε με την ΕΛ.ΑΣ η οποία επιβεβαίωσε τις 23 προσαγωγές σε βάρος φοιτητών αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ορισμένες να μετατραπούν σε συλλήψεις. «Άτομα επιτέθηκαν σε αστυνομικές δυνάμεις με μάρμαρα και διάφορα αντικείμενα. Δύο αστυνομικοί βρίσκονται ελαφρά τραυματισμένοι στο 401. Οι 23 προσαγωγές αφορούν στα άτομα που πέταξαν τα μάρμαρα», ήταν η εξήγηση της αστυνομίας. Ακόμη, ζήτήσαμε πληροφορίες για το αν έχει προσαχθεί και μεταφερθεί με αστυνομική συνοδεία με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, όπως καταγγέλλεται, φοιτήτρια η οποία είναι τραυματισμένη. Έκτοτε η επικοινωνία με την εκπρόσωπο τύπου της ΕΛ.ΑΣ. δεν κατέστη εφικτή

«Ποτέ δε σημειώθηκε επίθεση από εμάς ή τους 23. Η αστυνομία επιτέθηκε εντελώς αναίτια. Οι προσαγωγές έγιναν απρόκλητα. Ήμασταν εδώ, κανείς δεν είδε κανέναν με μάρμαρα», αναφέρουν οι φοιτητές στο TPP.