«Πρόκειται για πρόκληση εθνικής ευθύνης να συμβάλλουμε στην μεγάλη Κεντροαριστερά. Θα δυσκολευτούμε. Από το καλοκαίρι του 2011 η Κ.Ε. προσδιόρισε αυτή τη στρατηγική.

Σε αυτήν επιμένω. Μια τέτοια Κεντροαριστερά δεν μπορεί να είναι συμπλήρωμα κανενός. Μόνο αυτοπροσδιοριζόμενη. Δεν συγκροτείς δημοκρατική παράταξη χωρίς να φιλοδοξείς να είναι η ίδια πρωταγωνιστής», υπογράμμισε το ηγετικό στέλεχος της ΔΗΜΑΡ.


Σχετικά με το οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα ο κ. Λυκούδης είπε ότι πρόκειται περί συντριβής και ήττα σχεδόν ισοπεδωτική που προκαλεί αίσθημα πίκρας και ταπείνωσης. «Χίλιες φορές να είχαμε διαψευστεί όσοι λέγαμε ότι ήταν λάθος η γραμμή μας και να πήγαινε καλά το κόμμα», παρατήρησε.

Επέμεινε ότι βασικές αιτίες της ήττας ήταν η είσοδος και η έξοδος από την κυβέρνηση και ο χειρισμός της υπόθεσης της Κεντροαριστεράς. Ο κ. Λυκούδης δεν αποδέχθηκε ότι η πτώση της ΔΗΜΑΡ είχε αρχίσει όσο ήταν ακόμη στην κυβέρνηση. Απέδωσε την κατάρρευση στα όσα επακολούθησαν και στον τρόπο που χειρίστηκε η ηγεσία αυτή την απόφαση.

«Υπάρχουν υπεύθυνοι και υποχρεούνται να αναλάβουν την ευθύνη τους όπως αυτοί νομίζουν. Δεν πιστεύω όμως στις ανθρωποθυσίες», συνέχισε.

Έντονη κριτική στα στελέχη της ηγετικής ομάδας ασκήθηκε από βουλευτές του κόμματος. Ο Γιάννης Πανούσης ζήτησε λογοδοσία απ' όσους έλαβαν και χειρίστηκαν τις αποφάσεις μιλώντας για ανάληψη συγκεκριμένων ευθυνών και αναρωτήθηκε αν η ΔΗΜΑΡ θα γίνει από κόμμα του Κουβέλη, κόμμα συλλογικών διαδικασιών.

Ο Θωμάς Ψύρρας ανέφερε ότι είναι «σόλοικο» να αναλαμβάνει ο πρόεδρος την ευθύνη να παραιτείται κι άλλοι όχι. Τάχθηκε υπέρ του διαλόγου χωρίς εκ των προτέρων δεσμεύσεις με όσους ενδιαφέρονται για την διατύπωση μια προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης.

Ο Γιώργος Κυρίτσης μίλησε για κλειστή ομάδα και παρεούλες που έπαιρναν τις αποφάσεις, ενώ ζήτησε διάλογο με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ.