Κατά τους εισαγγελείς, η εταιρεία αγόρασε και ανακαίνισε το διαμέρισμα για τον Λούλα και την σύζυγό του. Η κατασκευαστική εταιρεία έχει εξασφαλίσει επικερδή συμβόλαια κατά τα χρόνια της διακυβέρνησης Λούλα και συνδέεται με μίζες από την Petrobras.

Ο ίδιος ο Λούλα αρνείται ότι το διαμέρισμα βρίσκεται στην ιδιοκτησία του και καταγγέλλει ότι οι κατηγορίες είναι πολιτικά υποκινούμενες.

Άλλα έξι άτομα αντιμετωπίζουν κατηγορίες, περιλαμβανομένων δύο στελεχών της OAS. Το πολυτελές διαμέρισμα εκτιμάται ότι είναι αξίας έως και 550.000 δολαρίων.

Υπολογίσιμη δύναμη

Η υπόθεση είναι ύψιστης σημασίας τόσο για τον Λούλα, όσο και για το κόμμα του. Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι παραμένει υπολογίσιμη δύναμη και θα μπορούσε να επιχειρήσει επάνοδο στην προεδρία της Βραζιλίας αν «καθάριζε» το όνομά του.

Ο Λούλα κατηγορείται ήδη και για απόπειρα παρακώλυσης της δικαιοσύνης στο πλαίσιο των ερευνών για το σκάνδαλο της Petrobras.

Υπενθυμίζεται ότι το Κογκρέσο πρόσφατα προχώρησε στην καθαίρεση της προέδρου της χώρας, Ντίλμα Ρουσέφ, διαδόχου του Λούλα στην ηγεσία του Κόμματος των Εργαζομένων.