Οι κυβερνήσεις της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Ρουμανίας αντιμετωπίζουν σήμερα ψηφοφορίες για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο, τις οποίες αναμένεται ότι θα κερδίσουν, αν και το μέλλον και των δύο εμφανίζεται αβέβαιο εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζουν, έχοντας κερδίσει τους επαίνους των επενδυτών, αλλά την οργή των ψηφοφόρων
Αν και οι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες είναι διαφορετικές στις δύο χώρες της ανατολικής Ευρώπης, και οι δύο έχουν πληγεί σοβαρά από την οικονομική κρίση στον εξαγωγικό τους τομέα, ενώ η κρίση στην ευρωζώνη και οι δημοσιονομικές περικοπές έχουν επιδεινώσει τα οικονομικά τους προβλήματα.
Και οι δύο «έχουν κυβερνήσεις που σημείωσαν επιτυχία στη δημοσιονομική προσαρμογή και αυτό έπληξε τη δημοτικότητά τους», δηλώνει ο οικονομολόγος του Barclays Capital Ντάνιελ Χιούιτ.
Ο τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Νέτσας ζήτησε τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης για να δοκιμάσει την υποστήριξη προς την κεντρο-δεξιά κυβέρνησή του, η οποία έχει πληγεί από τις εσωτερικές διαμάχες και τα μέτρα για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος που βύθισαν τη χώρα πίσω στην ύφεση.
Δεκάδες χιλιάδες Τσέχοι κατέβηκαν το περασμένο Σάββατο στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την λιτότητα και τη διαφθορά σε μία από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989.
Την περασμένη εβδομάδα ο Νέτσας απέκλεισε από τον κυβερνητικό συνασπισμό το μικρότερο από τα τρία κόμματα, το κόμμα Δημόσιες Υποθέσεις, αφού ένας από τους ηγέτες του καταδικάσθηκε για διαφθορά. Ωστόσο ο τσέχος πρωθυπουργός υπολογίζει στις ψήφους μίας αποσχισθείσας πτέρυγας του κόμματος στη σημερινή ψηφοφορία.
Η δημοτικότητα της κυβέρνησης έχει βυθισθεί στο ιστορικό 16% και ακόμη και αν ο Πετρ Νέτσας κερδίσει τη σημερινή ψηφοφορία θα είναι όμηρος βουλευτών που θα ανησυχούν μήπως οι εκλογές, που είναι προγραμματισμέννες να διεξαχθούν σε δύο χρόνια, κηρυχθούν πρόωρα.
“Μπορεί η κυβέρνηση να εξασφαλίσει υποστήριξη για την επιβίωσή της, αλλά όχι για το πρόγραμμά της», δηλώνει ο Ερικ Τάμπερι, διευθυντής και κύριος πολιτικός σχολιαστής του εβδομαδιαίου περιοδικού Respect.
Στη Ρουμανία, η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μιχάι Ραζβάν Ουγκουρεάνου αντιμετωπίζει σήμερα την πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης, η οποία την κατηγορεί ότι «υποχώρησε στον εκβιασμό» ορισμένων ομάδων συμφερόντων στη διάθεση δημοσίων πόρων πριν από τις εκλογές, στην παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης φυσικών πόρων σε ξένες εταιρείες, καθώς και στη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων δημόσιας περιουσίας.
Η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση διεξάγεται καθώς η αποστολή αξιολόγησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκεται στο Βουκουρέστι μετά τη συμφωνία του Μαρτίου 2011.
“Αυτή η ψηφοφορία δεν μπορεί να προκαλέσει παρά αποσταθεροποίηση, δίνει την εικόνα μίας Ρουμανίας που είναι απρόβλεπτη…Η αντιπολίτευση αδυνατίζει τις ικανότητές μας για διαπραγμάτευση» απέναντι στο ΔΝΤ», δήλωσε σήμερα ενώπιον του κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας προσθέτοντας ότι επικρίνοντας το καθεστώς των ιδιωτικοποιήσεων η αντιπολίτευση δείχνει ότι «απέχουν περισσότερο από όσο μπορούσαμε να φαντασθούμε από τις ευρωπαϊκές αξίες». «Αυτή η ψηφοφορία αφήνει να εννοηθεί ότι ο στόχος του εκσυγχρονισμού της Ρουμανίας είναι λανθασμένος και ότι οι ιδιωτικοποιήσεις πλήττουν τα συμφέροντα της χώρας», είπε.
Το κυβερνών Δημοκρατικό Φιλελεύθερο Κόμμα έχει υποστεί το τελευταίο διάστημα «αιμορραγία» βουλευτών, καθώς δέκα βουλευτές άλλαξαν τις τελευταίες εβδομάδες στρατόπεδο, ενώ δεν αποκλείονται και διαρροές της τελευταίας στιγμής.
Η ρουμανική αντιπολίτευση διαθέτει 227 από τις 231 ψήφους που χρειάζεται για να προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης. Επίσης, βουλευτές που ανήκουν σε κόμματα που εκπροσωπούν εθνοτικές ομάδες, και παραδοσιακά είναι σύμμαχοι του κυβερνώντος κόμματος, είναι πιθανόν να ψηφίσουν κατά της κυβέρνησης.