X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Σε δυσθεώρητα ύψη ανεβάζει την ύφεση Απριλίου – Ιουνίου ο Σταϊκούρας

Σε διψήφιους αριθμούς και πολύ πάνω από τους υπολογισμούς που κάνει η κυβέρνηση για τη συνολική ύφεση του έτους τοποθετεί ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας την αιμορραγία της ελληνικής οικονομίας για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς την Τετάρτη παραδέχτηκε πως οι νέες εκτιμήσεις προβλέπουν ύφεση του 16%. Την ίδια ώρα, επιχειρεί να χρυσώσει το χάπι με υποσχέσεις για νέα μέτρα στήριξη «σε όποιους τομείς και όποιες περιοχές χρειαστεί».
Σε δυσθεώρητα ύψη ανεβάζει την ύφεση Απριλίου – Ιουνίου ο Σταϊκούρας
Nikos Libertas / SOOC
|

«Είμαστε εδώ για να αντιδράσουμε στο άμεσο μέλλον με πιο στοχευμένες ενέργειες, για να στηρίξουμε επαγγελματικές ομάδες και γεωγραφικές περιοχές ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος» δήλωσε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΠΘ την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν τμήματα της ελληνικής οικονομίας που έχουν πάρει μπρος, υπάρχουν γεωγραφικές περιοχές που πηγαίνουν καλύτερα και περιοχές που δεν έχουν πάρει φόρα ακόμα, όπως τα νησιά».

Αναφερόμενος στον τουρισμό, αφού παραδέχτηκε πως «ο τουρισμός στα νησιά δεν υφίσταται ή ξεκίνησε τώρα να κάνει τα πρώτα δειλά βήματα» αλλά και «ζήτημα με την εστίαση», αποκαλύπτοντας την ανεπάρκεια των μέχρι στιγμής ληφθέντων κυβερνητικών μέτρων, προχώρησε σε εκτιμήσεις που προβληματίζουν και προαναγγέλλουν μία ζοφερή εικόνα για την ελληνική οικονομία.

Όπως ανέφερε ο Χρ. Σταϊκούρας, «η εικόνα αυτή είχε ενσωματωθεί πλήρως στα στοιχεία για την εκτίμηση της ύφεσης που στείλαμε στους Ευρωπαίους», διευκρινίζοντας ότι «μιλάμε για ύφεση 16% στο β’ τρίμηνο». Παράλληλα, δεν παρέλειψε να προσθέσει πως για το σύνολο του 2020 και με βάση τα σημερινά δεδομένα «προσδοκούμε ύφεση έως 8%».

Ακόμα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται σήμερα σε 37,5 δισ. ευρώ, αυξημένα σε σχέση με τα μέσα Μαρτίου. Μάλιστα, αιτιολόγησε το γεγονός αυτό υποστηρίζοντας πως οφείλεται στο γεγονός ότι «βγήκαμε δύο φορές με επιτυχία στις αγορές, συν ότι κάναμε μεγαλύτερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων και λάβαμε 5+2 δισ. ευρώ». Για το δίμηνο Ιουνίου- Ιουλίου ανακοίνωσε ακόμη ότι δεν θα πραγματοποιηθεί νέα έξοδος στις αγορές και δεν θα υπάρξουν εισροές, διαβεβαίωσε, όμως, ότι «δεν θα έχουμε πρόβλημα με τα ταμειακά διαθέσιμα, ακόμα και εάν υπάρξει δεύτερο κύμα».

Συνεχίζοντας τις αίολες εκτιμήσεις, που το προηγούμενο διάστημα έχουν διαψευστεί διαδοχικά, ο ίδιος εκτίμησε πως η οικονομία θα αρχίσει ουσιαστικά να λειτουργεί έως το τέλος του Ιουνίου, αν και όχι με τον βέλτιστο τρόπο, και «άρα η χώρα θα πρέπει να αρχίσει να εισπράττει κάτι», ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν νέες παρατάσεις για τις υποχρεώσεις των φορολογουμένων.

Για τη β’ φάση της «επιστρεπτέας προκαταβολής», είπε ότι έως σήμερα έχουν μπει στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ περίπου 118.000 επιχειρήσεις και, λόγω της παράτασης, οι εκταμιεύσεις θα πραγματοποιηθούν το διάστημα 7- 10 Ιουλίου. Ο υπουργός ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αίτημα για να επιτραπεί η κρατική ενίσχυση και σε μεγαλύτερες προβληματικές επιχειρήσεις, σημειώνοντας πως «στην “επιστρεπτέα δύο” έχουμε εντάξει και τις προβληματικές επιχειρήσεις έως 31 Δεκεμβρίου 2019».

Ερωτηθείς για το τραπεζικό σύστημα, απάντησε ότι «εκτιμούμε πως σε 2- 3 εβδομάδες θα υπάρξει ώθηση προς την κατεύθυνση των εκταμιεύσεων» για τα προγράμματα επιδότησης επιτοκίου και αρχικού κεφαλαίου. Απέδωσε δε τα προβλήματα έως τώρα, αφ’ ενός στην πολλαπλάσια ζήτηση σε σύγκριση με τους προσφερόμενους πόρους και αφ’ ετέρου στο ότι όλες οι επιχειρήσεις υποβάλουν αίτηση, ακόμη και αυτές που κανονικά θα απορρίπτονταν λόγω αφερεγγυότητας.

Σημειώνεται ακόμη ότι σε ερώτηση για το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, ανέφερε πως «είμαστε εδώ να τα δούμε όλα. Έχει τέτοια δυναμική η εικόνα της εγχώριας, ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας, που πρέπει να είσαι σε εγρήγορση για να αντιδράσεις».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις