«Υπενθυμίζεται ότι με το νόμο 5131/2024, το Εποπτικό Συμβούλιο του Υπερταμείου αντικαταστάθηκε από πενταμελές Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης, τα τρία μέλη του οποίου ορίζονται από το Ελληνικό Δημόσιο δια του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και τα άλλα δύο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας» αναφέρει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

«Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο τα μέλη που ορίζονται από το Δημόσιο είναι ένας υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ένας γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ. Η απόφαση του κ. Χατζηδάκη προβλέπει ότι στις θέσεις αυτές τοποθετούνται αντίστοιχα η υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, ο γενικός Γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Χριστόπουλος και ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας» προσθέτει.

«Από την πλευρά της ΕΕ και του ESM παραμένουν οι Jacques Le Pape (πρόεδρος του Συμβουλίου) και Kevin Cardiff (μέλος)» καταλήγει το υπουργείο.

Υπενθυμίζεται πως ο νόμος 5131/2024 για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας πέρασε λίγο πριν κλείσει η Βουλή το καλοκαίρι, με ψήφους αποκλειστικά των κυβερνητικών βουλευτών, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε.

«Η αναδιάρθρωση του Υπερταμείου είναι μία σημαντική μεταρρύθμιση. Ακολουθώντας το πετυχημένο παράδειγμα της ΔΕΗ, οι θυγατρικές εταιρείες του Υπερταμείου (όπως είναι, για παράδειγμα, τα ΕΛΤΑ και οι δημόσιες συγκοινωνίες) θα γίνουν πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές. Η ίδρυση του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου θα έχει, χωρίς αμφιβολία, αρκετά σημαντική συμβολή στη στήριξη της επενδυτικής προσπάθειας της Ελλάδας. Και το νέο μοντέλο διακυβέρνησης του Υπερταμείου που υιοθετείται – με συγχώνευση στο Υπερταμείο του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ – είναι απόδειξη της προόδου που έχει σημειωθεί στην ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια και της μετάβασης σε μία νέα εποχή» είχε υποστηρίξει ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.