Περισσότεροι από 3.300 εργαζόμενοι σε 70 εταιρείες της Μεγάλης Βρετανίας, από μικρές τοπικές έως μεγάλες χρηματοοικονομικές εταιρείες, ξεκινούν να εργάζονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα χωρίς μειωμένες αποδοχές, σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει να μελετάται από τα μέσα του 2021.

Όπως σημειώνει ο Guardian, το πιλοτικό πρόγραμμα θα διαρκέσει έξι μήνες και διοργανώνεται από την 4 Day Week Global σε συνεργασία με τη δεξαμενή σκέψης Autonomy, την εκστρατεία 4 Day Week και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Boston College. Στόχος του προγράμματος είναι να διατηρηθεί ή και να αυξηθεί η παραγωγικότητα της εργασίας σε μικρότερο χρόνο, χωρίς όμως χαμηλότερες αποδοχές.

Οι ερευνητές του προγράμματος θα συνεργαστούν με κάθε συμμετέχοντα οργανισμό για να μετρήσουν την επίδραση της εφαρμογής της τετραήμερης εργασίας στην παραγωγικότητα της επιχείρησης και την ευημερία των εργαζομένων της, καθώς επίσης σε τομείς όπως το περιβάλλον και η ισότητα των φύλων. Η καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Boston College και επικεφαλής της έρευνας, Τζούλιετ Σορ, έκανε λόγο για «ιστορική δοκιμή». «Θα αναλύσουμε πώς ανταποκρίνονται οι εργαζόμενοι στο να έχουν μια επιπλέον ημέρα άδειας, όσον αφορά το άγχος και την εξάντληση, την ικανοποίηση από την εργασία και τη ζωή, την υγεία, τον ύπνο, τη χρήση ενέργειας, τα ταξίδια και πολλές άλλες πτυχές της ζωής», είπε, για να συμπληρώσει: «Η τετραήμερη εργασία θεωρείται γενικά μια πολιτική τριπλού κέρδους – βοηθώντας τους εργαζόμενους, τις εταιρείες και το κλίμα. Οι ερευνητικές μας προσπάθειες θα εστιάσουν σε όλα αυτά».