Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν θα επιτρέψει την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών από την 1η Ιανουαρίου του 2014, επισημαίνοντας ότι, όποια λύση και αν επιλεγεί, δεν θα πρέπει να θίγει τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά και επιπλέον θα πρέπει να έχει την σύμφωνη γνώμη και των δυο κυβερνητικών εταίρων ώστε να περάσει από τη Βουλή.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στελέχη του υπουργείου τόνισαν ότι η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές ότι το θέμα των πλειστηριασμών είναι το πλέον ευαίσθητο και άρα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς πιθανώς να μπορεί να προκαλέσει ρήγμα στη συνοχή του κυβερνητικού σχηματισμού.

«Συζητήσαμε επί γενικών αρχών. Η τρόικα δεν ανοίγει θέμα ανατροπής των πάντων. Προκύπτει ότι δεν θίγει ζητήματα που να αφορούν τις ευαίσθητες οικονομικά και κοινωνικά ομάδες» ανέφεραν τα στελέχη. Σημειώθηκε ότι η συνάντηση ήταν σε καλό κλίμα, αλλά «ούτε μπορεί να πει κανείς ότι συμφωνήσαμε ούτε ότι διαφωνήσαμε».

Όσον αφορά στο θέμα των εμπορικών μισθώσεων, η τρόικα φαίνεται ότι υποχωρεί όσον αφορά στην προστασία των παλαιών μισθωτηρίων συμβολαίων. Αντίθετα, για τα νέα συμβόλαια στις εμπορικές μισθώσεις, η τρόικα επιμένει σε πλήρη απελευθέρωση. Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης διευκρινίστηκε ότι ούτε σε αυτό το θέμα υπήρξε συμφωνία.

Συζητήθηκε επίσης και το θέμα των παρεμβάσεων στην αγορά που θα κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ που θα παρουσιαστεί στις 27 Νοεμβρίου 2013. Όπως σημειώθηκε, υπάρχει πρόθεση υιοθέτησης των περισσότερων προτάσεων του ΟΟΣΑ, με γνώμονα την προστασία των καταναλωτών και την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.