Την άρση ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής αποφάσισε σήμερα η Βουλή και συγκεκριμένα οι 220 παρόντες βουλευτές:

Συγκεκριμένα, υπέρ της άρσης ασυλίας του Χρ. Αλεξόπουλου ψήφισαν 183 βουλευτές, 25 κατά και 12 «παρών». Υπέρ της άρσης για τους Μίχο και Γερμενή ψήφισαν 197 βουλευτές, 16 κατά και 7 «παρών». Τέλος, υπέρ της άρσης ασυλίας του Στ. Μπούκουρα ψήφισαν 182 βουλευτές, 26 κατά και 12 «παρών».  

Νωρίτερα

Σε αυτοκριτική προχώρησε ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, που αποχώρησε πρόσφατα από τη Χρυσή Αυγή, μιλώντας στη Βουλή για την αίτηση άρσης της ασυλίας του. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η Χρυσή Αυγή προέβη σε παράνομες ενέργειες.
 

Βουλευτές της Χρυσής Αυγής σήκωσαν τα χέρια τους κρατώντας χαρτονομίσματα, ενώ ο Ηλίας Κασιδιάρης φώναξε «άριστα Αλεξόπουλε».
 
Όσον αφορά την εμπλοκή του στην δικογραφία για την Χρυσή Αυγή, ο Χρ. Αλεξόπουλος είπε ότι ήταν εγγεγραμμένος υποστηρικτής, όχι μέλος του κόμματος και ότι δεν υπάρχουν πράξεις ή λόγοι του που να τον συνδέουν με τις κατηγορίες.
 
Υποστήριξε ότι δεν είχε δυνατότητα να παρέμβει όταν έβλεπε παράνομες ενέργειες, ενώ υπογράμμισε ότι «η Χρυσή Αυγή μετατράπηκε από κατήγορος του συστήματος σε κατηγορούμενη για εγκληματικές ενέργειες».
 
Αποδέχθηκε την κριτική ότι καθυστέρησε να αποστασιοποιηθεί, ισχυρίσθηκε πως όταν έγινε η δολοφονία Φύσσα είχε αρχίσει να αποστασιοποιείται, ενώ για το βίντεο της συζήτησης Μπαλτάκου – Κασιδιάρη τόνισε πως «αποδεικνύει ότι υπήρχε κρυφή ατζέντα από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής που αποσιωπούσε από τα μέλη και τους βουλευτές της».
Από την άλλη, ο βουλευτής της ΧΑ, Νίκος Μίχος, κατήγγειλε προσπάθεια σκευωρίας σε βάρος του από παρακρατικές δυνάμεις, με προσέγγιση μαρτύρων προκειμένου να καταθέσουν εναντίον του ότι ήταν προστάτης της νύχτας και υποσχέσεις για αμοιβές σε όσους θα κατέθεταν.
 
Πολιτική σκευωρία κατήγγειλε και ο Γιώργος Γερμενής, καταλογίζοντας ευθύνες όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν στηρίζουν την πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής του κόμματός του.

Απευθύνθηκε, μάλιστα, ονομαστικά στον υπουργό Δικαιοσύνης λέγοντας ότι μετά τις εθνικές εκλογές ο ίδιος θα είναι ξανά βουλευτής (σ.σ. ο Γερμενής) ενώ «ο ελληνικός λαός θα έχει πετάξει τον κ. Αθανασίου στον κάλαθο των αχρήστων».
 

«Κάποιοι γελάνε και με χλευάζουν», είπε κλαίγοντας ο ανεξάρτητος βουλευτής Ευστάθιος Μπούκουρας, αναφέροντας ότι είναι περήφανος που εκπροσωπεί τον λαό στο κοινοβούλιο:

«Είμαι ένα λαϊκό παιδί που εργάζομαι από 15 χρονών, κοιμήθηκα φούρναρης και ξύπνησα βουλευτής και είμαι περήφανος γι΄ αυτό. Έρχονται τα παιδιά μου στη φυλακή και τα βλέπω μια ώρα την εβδομάδα και με ρωτάνε γιατί είσαι στη φυλακή και τα κοιτάω στα μάτια και δεν ξέρω τι να πω. Γιατί είμαι φυλακή πείτε μου! Δεν έδωσα ποτέ δικαίωμα εδώ μέσα. Έτυχε και έγινα βουλευτής της ΧΑ, δεν είμαι φασίστας, δεν είμαι ναζιστής. Πατριώτης είμαι. Στέκομαι όρθιος με ψυχοφάρμακα. Με λεξοτανίλ και με λαντόζ» είπε.

Η μεταγωγή Γερμενή – Μπούκουρα

Οι δύο βουλευτές μεταφέρθηκαν από τις φυλακές με ειδικά τζιπ της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία εισήλθαν στο χώρο της Βουλής από το υπόγειο πάρκινγκ του κτηρίου.
 
Εν όψει της μεταφοράς των προφυλακισμένων βουλευτών, στη Βουλή ελήφθησαν μέτρα ασφαλείας, με απαγόρευση εισόδου για τους πολίτες (από τις 10:00 έως τις 13:00), κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής.

Πέρι της διαδικασίας 

Η συζήτηση διεξάγεται σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το άρθρο 108 (παράγραφος 1 εδάφιο 2) και επομένως ο βουλευτής που έχει αντίρρηση στην αίτηση του εισαγγελέα για άρση της ασυλίας του, μπορεί να πάρει το λόγο.
 
Ο λόγος δίνεται πάντα, εφόσον ζητηθεί, στον βουλευτή τον οποίο αφορά η αίτηση αλλά και στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, οι οποίοι ομιλούν μετά τους τυχόν ομιλητές της κάθε υπόθεσης.
 
Σύμφωνα με το άρθρο 83 του Κανονισμού, η Βουλή δεν εισέρχεται στην ουσία των υποθέσεων, αλλά ερευνά μόνο το αν η πράξη για την οποία ζητείται η άρση της ασυλίας συνδέεται με την πολιτική ή κοινοβουλευτική δραστηριότητα, ή η δίωξη/ η μήνυση/ η έγκληση υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα.
 
Η Βουλή αποφασίζει, έπειτα, με ονομαστική ψηφοφορία επί των αιτήσεων άρσης της ασυλίας, ενώ προκειμένου να αποφεύγεται οποιαδήποτε σύγχυση στην καταμέτρηση των ψήφων και στην εξαγωγή του αποτελέσματος, καταρτίζεται ψηφοδέλτιο, στο οποίο ο κάθε βουλευτής αναγράφει το όνομά του, την εκλογική του περιφέρεια και την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, διότι αυτό απαιτεί η φανερή ψηφοφορία.
 
Οι αιτήσεις άρσης ασυλίας για τους κ.κ. Στάθη Μπούκουρα (προσωρινά κρατούμενος ανεξάρτητος πλέον βουλευτής), Γιώργο Γερμενή (προσωρινά κρατούμενος βουλευτής της ΧΑ) και Νίκο Μίχο (ΧΑ) αφορούν σε παράνομη κατοχή πυροβόλων όπλων και εκρηκτικών, με σκοπό τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης.
 
Για τον Νίκο Μίχο, η αίτηση άρσης της βουλευτικής ασυλίας του αφορά και την παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Για τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο (ανεξάρτητος), η αίτηση αφορά σε ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

(Πηγές: Ναυτεμπορική, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Το Βήμα)