Ντάισελμπλουμ: Καλύψαμε αρκετό έδαφος. Σημειώθηκε πρόοδος αλλά όχι αρκετή για να καταλήξουμε σε συμφωνία. Θα συνεχίσουμε την Δευτέρα.

Παράταση του μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή, λέει η κυβέρνηση.Θα συνεχιστεί η διαβούλευση με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Μέχρι την Δευτέρα -τουλάχιστον- πρόκειται να διαρκέσουν οι συζητήσεις στις Βρυξέλες για την Ελλάδα, καθώς όπως αναμενόταν, δεν υπήρξε σήμερα κάποια τελικά συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών. Όπως μεταφέρεται από τις Βρυξέλλες, δίνεται διορία μέχρι το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου για να υποβληθεί από την Ελλάδα αίτημα για συνέχιση της χρηματοδότησης μέσω του υφιστάμενου προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Euroworking Group και η ελληνική πλευρά θα συνεργαστούν για να εκπονήσουν υπόμνημα που θα καταγράφει τις διαφορές ανάμεσα στο μνημόνιο και στην πρόταση που ανέπτυξε η ελληνική πλευρά, ώστε να είναι έτοιμο τη Δευτέρα, στο τακτικό Eurogroup, όπου θα κριθούν όλα. Η καθυστέρηση αποδίδεται στη σημασία που έχουν οι διατυπώσεις στην κοινή ανακοίνωση και ειδικά η λέξη «παράταση».

Πηγές είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως αν και ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία, προετοιμάζεται ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα αφήνει ανοικτή την περαιτέρω επιμήκυνση του τρέχοντος προγράμματος και της χρηματοδότησης της Ελλάδας. Αντιθέτως, Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι δεν θα υπάρξει παράταση του μνημονίου. 
 
Συγκλίνουσες διπλωματικές πηγές επισήμαναν ότι το κύριο πρόβλημα ενδέχεται να αποδειχθεί ότι έγκειται στις διατυπώσεις του ανακοινωθέντος. Οι πηγές εξήγησαν ότι επιδιώκεται να δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση η δυνατότητα να διαβεβαιώσει τους Έλληνες ψηφοφόρους ότι η συμφωνία στήριξης τερματίστηκε, αλλά ταυτόχρονα να υπάρξει συμφωνία για ένα νέο πακέτο ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο η κατάσταση να γίνει χαοτική.

Οι ξένοι δημοσιογράφοι αναφέρουν πως στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συζητούσαν τους τρόπους με τους οποίους θα κατορθώσουν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της χρηματοδότησης της Ελλάδας, από τη στιγμή που η νέα ελληνική κυβέρνηση αναζητά αλλαγές.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters ίσως να υπάρξει νέα συνάντηση για την επίτευξη κάποιου είδους συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Γιάνης Βαρουφάκης έθεσε ένα πλαίσιο τεσσάρων σημείων: Xρηματοδοτική σταθερότητα, δημοσιονομική βιωσιμότητα, αναδιάρθρωση του χρέους και πρόβλεψης αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

 

Νωρίτερα

Δεν υπήρξε κανένα αίτημα για συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο Μέρκελ αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και συνεπώς, προσθέτουν, δεν έχει προγραμματιστεί τέτοια συνάντηση.

Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση» δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναφερόμενη στη συνάντηση που είχε πριν την υπουργική σύνοδο του Eurogroup με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Η διευθύντρια του ΔΝΤ επαίνεσε τους έλληνες αξιωματούχους. “Είναι ικανοί, έξυπνοι και έχουν σκεφτεί για τα ζητήματά τους. Πρέπει να τους ακούσουμε. Ξεκινάμε να εργαζόμαστε μαζί τους και θα είναι μια διαδικασία που ξεκινά και θα διαρκέσει συγκεκριμένο χρόνο”, είπε η Λαγκάρντ σε δημοσιογράφους προσερχόμενη στο Eurogroup.

«Δεν περιμένω κανένα αποτέλεσμα σήμερα. Αλλά εξαρτάται από το τι θα μας πει ο Γιάνης Βαρουφάκης» δήλωσε προσερχόμενος στο αποψινό έκτακτο Eurogroup o Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Το πρόγραμμα θα συνεχίσει να παρακολουθείται από τρόικα, προφανώς δεν θα τη λέμε έτσι, δηλώνει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

 
Όπως σημείωσε, δεν έχει να κάνει με τις «κόκκινες» γραμμές. «Υπάρχει ένα πρόγραμμα το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί. Κάθε χώρα είναι ελεύθερη να κάνει ό,τι επιθυμεί. Αλλά αυτό το πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί αλλιώς δεν θα υπάρξει πρόγραμμα». 
 
Οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών προσερχόμενοι στο Eurogroup ήταν επικριτικοί ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα θα πρέπει να κινηθεί εντός του πλαισίου που καθορίζεται από τις υφιστάμενες συμφωνίες.
 
H Ελλάδα συμμετέχει με τρεις εκπροσώπους στο έκτακτο Eurogroup. Ειδικότερα στη συνεδρίαση παρευρίσκονται οι Γ. Δραγασάκης, Γ. Βαρουφάκης και Γ. Χουλιαράκης.
 

Δίαυλος επικοινωνίας Μαξίμου – καγκελαρίας

Δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου σε επίπεδο συμβούλων Μαξίμου και Καγκελαρίας άνοιξε τις τελευταίες ημέρες σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στο Βερολίνο, Παντελής Βαλασόπουλος.
 
Πηγές από τη Γερμανία αναφέρουν ότι ήδη έχουν γίνει αρκετές επαφές και μάλιστα έχει συζητηθεί και το θέμα του προγράμματος, ενώ δεν αποκλείεται και διμερής συνάντηση Μέρκελ – Τσίπρα στο περιθώριο της αυριανής συνόδου κορυφής.
 
Ωστόσο το Βερολίνο αναμένει την πρώτη κίνηση ως νεότερος και νεοεκλεγείς να την κάνει ο Αλέξης Τσίπρας και να είναι η ελληνική πλευρά που θα ζητήσει τη συνάντηση. Πάντως στο αποψινό Eurogroup η γερμανική πλευρά θα τονίσει πως ο χρόνος για την εξεύρεση μιας λύσης πιέζει, ενώ ακόμα κι αν η τρόικα και το μνημόνιο αλλάξουν ετικέτα δεν θα αλλάξουν επί της ουσίας.

Βαρουφάκης: Καμία περίπτωση για Grexit

 
«Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προσερχόμενος στο Eurogroup.
 
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ απάντησε «σε καμία περίπτωση», σύμφωνα με το Reuters.
Στις Βρυξέλλες έχει μεταβεί η ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, που θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο, θα παρουσιάσει σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει πρωτογενή πεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ, δέσμευση από την πλευρά των εταίρων για διευθέτηση του χρέους με τη χρήση swaps, προώθηση μεταρρυθμίσεων με τη σφραγίδα του ΟΟΣΑ και συμφωνία-γέφυρα έξι μηνών μέχρι και τον Αύγουστο, ώστε από την 1η Σεπτεμβρίου να τεθεί σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα-συμβόλαιο. 

Οι εταίροι-δανειστές στη γραμμή του ισχύοντος μνημονίου

Ανοιχτός να ακούσει τις ιδέες και τις προτάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι συζητήσεις θα γίνουν στη βάση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, σημείωσε: 

«Θα καλωσορίσουμε τον νέο Έλληνα υπουργό Οικονομικών. Θα ακούσουμε τα σχέδια και τις προτάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης και θα δούμε σε ποια βάση θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα. Επισήμως, αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόγραμμα. Το ζητούμενο είναι πώς θα προχωρήσουμε στη βάση αυτού του προγράμματος». Σημείο εκκίνησης των συζητήσεων θα είναι το υφιστάμενο πρόγραμμα, συμπλήρωσε.

Ακόμη, εξέφρασε την ελπίδα η χώρα να παραμείνει προσηλωμένη στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, και επισήμανε πως η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη πέρυσι, πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ χαρακτήρισε «σημαντικό να συνεχίσει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα και να παραμείνει στη σωστή τροχιά» ανέφερε.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως δεν αναμένει κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα από τις αποψινές συνομιλίες, ενώ στο ερώτημα αν θα συγκληθεί εκτάκτως Σύνοδος της Ευρωζώνης την Παρασκευή, ο κ. Ντέισελμπλουμ δεν απάντησε, υπενθυμίζοντας ότι θα ακολουθήσει το τακτικό Eurogroup τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την οικονομία Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέρχεται στο Eurogroup με στόχο την επίτευξη συμβιβασμού μέχρι τo Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, τονίζοντας ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα της Ελλάδας θα αποτελέσει τη βάση των αποψινών συζητήσεων.

Όπως είπε ο Γάλλος Επίτροπος, στο σημερινό Eurogroup οι υπουργοί Oικονομικών της Eυρωζώνης θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν για πρώτη φορά τις ιδέες και τις λύσεις που προτείνει η νέα ελληνική κυβέρνηση και να ανταλλάξουν απόψεις με τον Έλληνα ομόλογό τους.

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα πρέπει να γίνουν σεβαστές. «Θα εργαστούμε στη βάση αυτών των δεσμεύσεων» δήλωσε και πρόσθεσε: «Το υφιστάμενο ελληνικό πρόγραμμα θα είναι το πλαίσιο, η αναφορά, η βάση των όσων θα συζητηθούν σήμερα».

Ο Γάλλος Επίτροπος δήλωσε ότι η Επιτροπή έχει το ρόλο του διαμεσολαβητή στις διαβουλεύσεις για την Ελλάδα, για να διευκολύνει την εξεύρεση ενός συμβιβασμού. «Θέλουμε να γίνει σήμερα μια καλή συζήτηση», δήλωσε και πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε ακόμα λίγο χρόνο για να φτάσουμε σε μια καλή συμφωνία.

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι υπάρχει πάντα χώρος για συζήτηση και περιθώριο ελιγμών. «Έτσι λειτουργεί η Ευρώπη», είπε , προσθέτοντας ότι θα ακούσουμε τους Έλληνες ψηφοφόρους, αλλά και τους ψηφοφόρους των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

«Όλοι έχουμε τον ίδιο στόχο. Η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη» συνέχισε ο κ. Μοσκοβισί και τόνισε ότι όλοι εργάζονται για να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και για να καταπολεμηθούν οι ανισότητες στη χώρα.
Ένα πρόγραμμα – γέφυρα που θα βασίζεται στην έκδοση εντόκων γραμματίων πιθανότατα δεν θα δουλέψει, ο μόνος δρόμος για την Ελλάδα είναι η παράταση του τρέχοντος προγράμματος, σημείωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μ. Noonan. 
 
Ο ίδιος πρόσθεσε πως θα είναι η πρώτη του ευκαιρία να ακούσει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς όπως ανέφερε έχουν ακουστεί διαφορετικά πράγματα μέχρι στιγμής.
 
Το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα θα είναι την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε από την πλευρά του ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών. 
 
Ο ίδιος υπογράμμισε πως προσέρχεται στις συζητήσεις για την Ελλάδα με ανοιχτή, εποικοδομητική διάθεση αλλά διευκρίνισε πως η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες της ευρωζώνης που ισχύουν για όλους.
 

«Αδύνατο να συμφωνήσουμε»

Τεχνικά αδύνατο χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ το ενδεχόμενο να εξευρεθεί λύση για το ελληνικό πρόγραμμα στο σημερινό Eurogroup και επισήμανε ότι αν και ο χρόνος πιέζει, δεν είναι ανάγκη να υπάρξει κατάληξη σήμερα.

Τόνισε δε ότι όποιες αλλαγές γίνουν στις συμφωνίες θα πρέπει να έχουν την συναίνεση των κρατών-μελών και αυτό για την Γερμανία συνεπάγεται συγκατάθεση της Βουλής, ενώ «ανεξαρτήτως του πώς θα ονομάζεται μια μελλοντική συμφωνία», θα πρέπει να τηρηθεί η αρχή “παροχές έναντι αντιπαροχών” και αυτές οι αντιπαροχές θα πρέπει να υπόκεινται σε έλεγχο. “Οι νέες ετικέτες δεν θα καταργούν τις υφιστάμενες αρχές της συνεργασίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε και επανέλαβε ότι ισχύει επίσης η αρχή της ελεύθερης βούλησης: “Κανείς δεν πρόκειται να επιβάλει ένα πρόγραμμα βοήθειας”, ανέφερε.

Το ζητούμενο πάντως κατά την σημερινή συνεδρίαση, πρόσθεσε ο κ. Γιέγκερ, είναι να ενημερωθούν οι εταίροι από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη σχετικά με τα συγκεκριμένα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο ίδιος επισήμανε ακόμη ότι «θα ήταν το πιο συνετό, για το πρόγραμμα – γέφυρα που ζητά η Αθήνα να βασιστεί στους μέχρι τώρα υπάρχοντες μηχανισμούς».