Στη φάση υλοποίησης των σχεδιασμών των συστημικών τραπεζών για το ολοκληρωτικό ξεπούλημα των κόκκινων δανείων τους, μετά το οριστικό τέλος των συζητήσεων για τα περιβόητα stress tests που συμφώνησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να διενεργηθούν στο πρώτο μισό του 2018, με σκοπό να παραμείνει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, οι τράπεζες πρόκειται να δρομολογήσουν πωλήσεις κόκκινων δανείων αξίας 5,5-6 δισ. ευρώ, με σκοπό να εμφανίσουν μέχρι τη διενέργεια των stress tests πιο υγιή χαρτοφυλάκια. Εξάλλου, η τράπεζα Eurobank έχει ονομάσει το σχετικό project ως «Έκλειψη», ενώ το αντίστοιχο πρόγραμμα πώλησης δανείων της Πειραιώς έχει ονομαστεί «Αμοιβάδα». Οι άλλες δύο συστημικές τράπεζες, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει κάποια ονομασία για τα προγράμματά τους, παρότι ετοιμάζουν πωλήσεις καταναλωτικών δανείων αξίας 1-1,5 δισ. ευρώ και 1,5-2 δις. ευρώ αντίστοιχα.

Εξευτελιστικές τιμές μόνο για τα κοράκια

Ήδη, η τράπεζα Eurobank πούλησε την Πέμπτη μη εξυπηρετούμενα δάνεια ονομαστικής αξίας 1,5 δις. ευρώ στη σουηδική Intrum Justitia AB (Intrum), στην εξευτελιστική τιμή του 3% της αξίας τους. Δηλαδή, για κάθε ευρώ δανείου, η τράπεζα πήρε 3 σεντς του ευρώ, την ώρα που η δυνατότητα αυτή δεν προσφέρεται στους ίδιους τους δανειολήπτες.  Σημειώνεται δε πως, σύμφωνα με τον οικονομικό τύπο, η πώληση αυτή της Eurobank αναμενόταν από τις υπόλοιπες τράπεζες με ενδιαφέρον, καθώς θα κρίνει τον «δείκτη» τιμημάτων για τις πωλήσεις των κόκκινων δανείων.

Στην ανακοίνωσή της, η Eurobank αναφέρει πως τα δάνεια που πουλήθηκαν ήταν δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου ύψους €1.5 δισ. από τα οποία περίπου €620 εκατ. εμφανίζονται στον ισολογισμό της, ενώ τράπεζα και εταιρεία δήλωσαν τον ενθουσιασμό τους για την εξαγορά.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του οικονομικού Capital, τα προς πώληση κόκκινα δάνεια της Eurobank χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη περιλαμβάνει 59.000 δάνεια, ονομαστικής αξίας 643 εκατ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 1,1 δισ. ευρώ, τα οποία ανήκουν σε 41.000 δανειολήπτες, με το μέσο όρος του δανείου να ανέρχεται σε 10.800 ευρώ και η μέση διάρκεια καθυστέρησης σε 7, 8 έτη. Το 33% του χαρτοφυλακίου αυτού, όπου σημειώνεται πως βρίσκεται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 9 ετών, ενώ τα περισσότερα δάνεια σταμάτησαν να εξυπηρετούνται την περίοδο 2008 – 2011.

Παράλληλα, η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει 161.000 δάνεια, ονομαστικής αξίας 880 εκατ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 1,72 δισ. ευρώ, επίσης σε πολυετή καθυστέρηση. Αντιστοιχούν σε 73.000 δανειολήπτες και ο μέσος όρος αξίας δανείου διαμορφώνεται σε 5.400 ευρώ. Το 24% των δανείων αυτών σταμάτησε να εξυπηρετείται πριν από το 2004, το 47% μεταξύ 2004 – 2006 και το 29% μετά το 2007.

Και εξασφαλισμένα δάνεια από την Πειραιώς

Την ίδια ώρα, η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε φάση πώλησης του δεύτερου πακέτου κόκκινων καταναλωτικών δανείων, συνολικού ύψους 1,5 δις. ευρώ, τα οποία δεν έχουν εξασφαλίσεις. Μόλις πριν λίγες ημέρες, το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg ανέφερε πως η Πειραιώς προετοιμάζεται για την πώληση ενός από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων και εξασφαλισμένων με ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να γίνουν ακολούθως γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Όπως έγινε γνωστό, η εν λόγω τράπεζα στοχεύει στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της κατά 4 δις. ευρώ μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες από πωλήσεις δανείων, ενώ γίνεται επίσης λόγος για ρυθμίσεις και διαγραφές.

Στη μισή τιμή η Attica Bank

Εκτός από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες, πωλήσεις κόκκινων δανείων έχει πραγματοποιήσει ήδη και η Τράπεζα Αττικής τον περασμένο Μάιο, με το ύψος τους να φτάνουν στα 1,3 δις. ευρώ. Σημειώνεται, ωστόσο, πως η συμφωνία της τράπεζας με την εταιρεία Aldridge EDC προβλέπει κατά προτεραιότητα είσπραξη των 525 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό του 45% επί της αξίας τους.