Με αισιόδοξα μηνύματα και με έναν έντιμο συμβιβασμό έκλεισε η συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς
Nick Paleologos / SOOC
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε βοήθεια αλλά και αλληλεγγύη από τους εταίρους της Ελλάδας. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Σεβόμαστε τις δεσμεύσεις μας και αναμένουμε από τους εταίρους μας να κάνουν το ίδιο», πρόσθεσε.
Ο Πρωθυπουργός πιστεύει πως ανοίγει μία καινούργια πόρτα στο τομέα της διαπραγμάτευσης αφού ξεκινάει συζήτηση για την ουσία του προβλήματος και δίνεται προτεραιότητα στην ατζέντα για την ανάπτυξη.
«Το 90% του χρόνου μου ως τώρα το αφιέρωσα στις βραχυπρόθεσμες διαβουλεύσεις με τους εταίρους μας, προκειμένου να βρούμε έναν τρόπο για να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός, αλλά τώρα νομίζω ότι ήρθε πια η ώρα να συζητήσουμε για το μέλλον. Και βεβαίως, όταν έχει 60% ανεργία στους νέους, δεν μπορείς να μιλάς για μέλλον», σημείωσε.
Επόμενο βήμα της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και συγκεκριμένα η μείωση της ανεργίας. Ο Πρωθυπουργός θεωρεί πως ο λαός οφείλει να πάρει ένα μήνυμα ελπίδας και όχι ένα μήνυμα για «υποχρεώσεις» και για «εφαρμογή, εφαρμογή, εφαρμογή» τους.
Από την άλλη μεριά του τραπεζιού ο κ. Σούλτς δήλωσε πως οι λύσεις μπορούν να βρεθούν μέσω του διαλόγου μεταξύ των κρατών μελών και των θεσμών, παρόλο που επεσήμανε πως υπάρχουν πολλές διαφορετικές ερμηνείες για για τις αποφάσεις που λαμβάνονται μέσα στην Ευρωζώνη.
Η Γερμανία είναι ο μόνος δύσκολος σύμμαχος και το ζητούμενο είναι να βρεθεί λύση για την ανάκαμψη της οικονομίας με ρεαλιστικούς στόχους, αλλά και πως πρώτα απ' όλα πρέπει να βρεθεί λύση για την άμεση χρηματοδότηση της χώρας.
Ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός του αιτήματος για τις γερμανικές αποζημιώσεις και της συζήτησης για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών. Όπως παρατήρησε, «η διασύνδεση των δύο θεμάτων είναι αντιπαραγωγική και ακατάλληλ绨.
«Συνάντησα έναν πρωθυπουργό που έχει επίγνωση των κινδύνων για τη χώρα του και που έχει τη δέσμευση να συμφωνήσει με τους εταίρους», συμπλήρωσε και εξέφρασε την ελπίδα ότι η σοβαρότητα του Έλληνα πρωθυπουργού που διακρίνει ευελπιστεί πως θα υπάρχει και στο σύνολο της κυβέρνησης.
Βασικά προβλήματα που πρέπει να λυθούν άμεσα θεωρεί πως είναι η ανεργία και η δημιουργία επενδύσεων.