Ρεπορτάζ: Γεωργία Κριεμπάρδη & Νεκταρία Ψαράκη
Δυσεύρετοι οι χειριστές των εκχιονιστικών μηχανημάτων στις Περιφέρειες, καθώς όπως καταγγέλλει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδος, το συγκεκριμένο τμήμα σημειώνει υποστελέχωση άνω του 80%. Η συγκεκριμένη είδηση ωστόσο δεν είναι καινούρια. «Η κατάσταση είναι έτσι χρόνια και συνεχίζεται. Γι’ αυτό συχνά πυκνά, είτε έχουμε χιόνια, είτε πλημμύρες, βλέπουμε γεγονότα απαράδεκτα για τον 21ο αιώνα», σχολιάζει στην αρχή της συζήτησής μας η κα. Πανουτσάκου.
Παρά το γεγονός ότι κυβέρνηση, δήμαρχοι και περιφερειάρχες πολύ συχνά προβάλλουν την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, τα 80 αποχιονιστικά μηχανήματα με τα οποία φωτογραφιζόταν η Περιφερειακή Αρχή Αττικής στα «διαφημιστικά» δελτία τύπου της, είναι μηχανήματα εργολάβων, στα οποία απλώς έχουν τοποθετηθεί τα λογότυπα της περιφέρειας. Συγκεκριμένα, η κ. Πανουτσάκου καταγγέλλει ότι σε κάθε «φαινόμενο» δίνονται εκατομμύρια ευρώ σε εργοληπτικές εταιρείες, αντί να αγοραστεί με πολύ λιγότερο χρήμα ο αναγκαίος στόλος μηχανημάτων, ο οποίος μάλιστα θα αποτελεί και λαϊκή περιουσία.
Οι πελατειακές σχέσεις κυβέρνησης – μεγαλοεργολάβων, δεν τελειώνουν εδώ. Εκτός από τη στελέχωση της Περιφέρειας με πάσης φύσεως εξοπλισμού από ιδιώτες, τα deals επεκτείνονται και στο εργατικό δυναμικό, αφού αντί να προκηρυχθούν θέσεις εργασίας χειριστών μηχανημάτων με δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης και εξειδίκευσης, αρκούνται σε προκηρύξεις ελάχιστων μόνιμων θέσεων, ενώ σε συνθήκες «κρίσης», επεμβαίνει ιδιωτικός δάκτυλος. «Εμάς, μας έχουν ουσιαστικά για τροχονόμους», σημειώνει η κα. Πανουτσάκου, η οποία τονίζει ότι ο λόγος για τον οποίο παρά τις απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων σε ιδιώτες, η παρεμβάσεις στο πεδίο εξακολουθούν να είναι προβληματικές, με οδικά δίκτυα να παραλύουν και πολίτες να κινδυνεύουν με την παραμικρή χιονόπτωση, καθώς ο συντονισμός «τόσων ανειδίκευτων ιδιωτών είναι σχεδόν αδύνατος».
«Το ερώτημα είναι από πέρυσι, που βίωσαν οι πολίτες με τον χειρότερο τρόπο τις συνέπειες των παραπάνω, μέχρι φέτος, έγινε κάποια ενέργεια να βελτιωθεί η κατάσταση; Η απάντηση είναι όχι. Τρία αποχιονιστικά είχαμε και τρία αποχιονιστικά έχουμε. 30 περίπου μηχανήματα ανήκουν σε έναν εργολάβο μόνιμο. Συν άλλα 80 οχήματα όπως τζιπ, εκχιονιστικά και γκρέιντερ τα οποία αποκτήθηκαν με απευθείας αναθέσεις σε εργολάβους από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Αττικής», εξηγεί.
Ας τα μεταφράσουμε όμως σε αριθμούς. Για τα συμβάντα του 2020 η Περιφέρεια Αττικής σύμφωνα με τον Σύλλογο Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, δαπανήθηκαν 6.600.000 σε απευθείας αναθέσεις σε εργολαβικές εταιρείες. Από τον Ιανουάριο 2021 ως τον Ιούλιο 2021 δόθηκαν σε άλλους εργολάβους 2.000.000, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται στις δαπάνες η ιδιωτική παρέμβαση για τη «Μήδεια», για τη φωτιά στη Βαρυπόμπη και τον Κιθαιρώνα. Μόνο για την αντιμετώπιση της Μήδειας το 2021 εκκαθαρίστηκαν σε εργολαβικές εταιρείες περισσότερα από 5.500.000 ευρώ. Η κατάσταση αυτή συνεχίζεται και φέτος, δεδομένου ότι οι Περιφέρειες παραμένουν εξίσου υποστελεχωμένες τόσο σε εξοπλισμό, όσο και σε εργατικό δυναμικό.
«Όμως οι υπηρεσίες θέλουν να λειτουργούν έτσι. Με κριτήριο το κέρδος. Απάντηση από την Περιφέρεια δεν έχουμε πάρει διότι είναι συνειδητή τους πολιτική επιλογή. Λένε ότι έτσι πράττουν διότι θεωρούν ότι αυτά είναι τα καλύτερα. Τις υπηρεσίες τις θέλουν σαν τροχονόμους και μόνο. Κι εμείς φυλάμε τα ρούχα μας όταν ακούμε για κρατική ετοιμότητα. Σε κάθε φυσική καταστροφή, οι εργολάβοι τρίβουν τα χέρια τους», καταλήγει.
Υποστελεχωμένη και η ΔΕΗ – Ηλικιακός μέσος όρος των τεχνικών τα 55 έτη
Με την παραμικρή χιονόπτωση όμως, δεν παραλύει μόνο το οδικό δίκτυο. Σημειώνονται πολυήμερες διακοπές ρεύματος – κυρίως στα Βόρεια Προάστια της Αττικής – με τους τεχνικούς της ΔΕΗ να είναι οι αποδιοπομπαίοι τράγοι της κατάστασης και να λαμβάνουν τα οργισμένα πυρά των πολιτών, οι οποίοι μένουν χωρίς θέρμανση, φως και φαγητό σε συνθήκες παγετού. Όπως εξηγεί ο τεχνικός της ΔΕΗ, Στράτος Μανικάκης, ο ΔΕΔΔΗΕ είναι υποστελεχωμένος. Απασχολεί 6.500 εργαζομένων, εκ των οποίων οι 2.500 είναι τεχνικοί – οι υπόλοιποι διοικητικοί – και επιχειρούν σε όλη την Ελλάδα.
Θυμίζει ότι επί μνημονίων, ίσχυε το καθεστώς των «για κάθε πέντε απολύσεις μία πρόσληψη». «Τα πράγματα αργότερα χειροτέρεψαν. Για κάθε δέκα απολύσεις είχαμε μία πρόσληψη. Πάλι καλά με τη νέα διοίκηση έγιναν τρεις διαγωνισμοί για παραπάνω προσλήψεις. Όμως το πρόβλημα είναι το ηλικιακό, καθώς ο μέσος όρος της ηλικίας των τεχνικών είναι τα 50 – 60 έτη. Αν φύγουν και εκείνοι ο ΔΕΔΔΗΕ θα διαλυθεί. Πρέπει να γίνουν προσλήψεις νέου κόσμου που να εκπαιδευτεί», εξηγεί.
Οι τεχνικοί της ΔΕΗ, με τα μέσα που έχουν, και με τα διαθέσιμα χέρια επιχειρούν καθημερινά σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Σε ακραία καιρικά φαινόμενα, οι ίδιοι εργαζόμενοι είναι σε ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο, ενώ τα εργατικά δυστυχήματα δεν έχουν τέλος. Πολλές φορές ακόμη, είναι αδύνατον να παρέμβουν, καθώς προέχει – π.χ. σε συνθήκες χιονιά – να καθαριστούν οι δρόμοι από το Δήμο και την Περιφέρεια, και στη συνέχεια να προσεγγίσουν για αποκατάσταση των προβλημάτων.
«Εμείς το μόνο που ζητάμε από τη διοίκηση διακαώς είναι να προσληφθούν νέοι άνθρωποι. Να καλυφθούν τα κενά από τις θέσεις εργασίας που μας λείπουν. Να έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να εκπαιδεύονται σε καθημερινή βάση, διότι οι τεχνολογίες εξελίσσονται και τα εργαλεία αλλάζουν. Ακόμη, να έχει όλος ο κόσμος ρεύμα. Είναι χαρά μας και αυτοσκοπός μας να έχουν όλοι οι συμπολίτες μας ρεύμα, να το ξέρετε!», καταλήγει ο Στράτος Μανικάκης.